Miljoonia jogurttipurkkeja liukuhihnalta – Valion uusi välipalatehdas starttaa syksyllä

Ensimmäinen tuotantomittakaavan koe-erä jugurttia valmistui Valion uudella välipalatehtaalla Riihimäellä tiistaina. Tehdas on Valion historian suurin investointi.

Valio
Projektinjohtaja Jukka Partti
Ensimmäiset jugurtit purkitettiin Riihimäen välipalatehtaalla tiistaina, esittelee projektinjohtaja Jukka Partti. Video: Ville Välimäki / Yle.

RiihimäkiValio käynnisti välipalatehtaan rakennustyöt kolme vuotta sitten. Tehdas sijaitsee kilometrin päässä Valion Herajoen meijeristä, jossa jugurtteja on tehty lähes 50 vuoden ajan.

Uudessa tehtaassa nykyaikainen teknologia yhdistyy perinteen kanssa, sanoo projektinjohtaja Jukka Partti Valiolta.

– Meillä on vahva tuotekehitys ja pitkät perinteet välipalojen valmistuksessa. Kaikki vuosien varrella saatu kokemus on käytetty tämän tehtaan rakentamiseen ja suunnitteluun.

Anna Rauhanoksa ja Tom Elovaara
Laatu- ja kehityspäällikkö Anna Rauhanoksa ja tuotantovastaava Tom Elovaara seuraavat maidon laatua välipalatehtaalla.Timo Leponiemi / Yle

– Tänään me saimme ensimmäiset koeajopakkaukset tehtaalta. Nyt näyttää siltä, että tehtaan valmistuminen on hyvin lähellä.

Koeajojen jälkeen tuotteet tulevat kauppojen hyllyille syksyllä.

Kolmannes vientiin

Valio valmistaa välipalatehtaassa vuosittain noin 120 miljoonaa kiloa välipaloja. Alkuvaiheessa kolmannes menee vientiin. Tällä hetkellä vientihanat Venäjälle ovat kiinni, mutta niin ne ovat olleet välillä aiemminkin, huomauttaa Partti.

– Meillä on Venäjällä toimintaa, joka pohjautuu paikalliseen raaka-aineeseen. Valiolla on edelleen hyvä sillanpääasema Venäjällä. Uskon, että raja jossain vaiheessa aukeaa ja silloin meillä on mahdollisuus viedä tuotteita myös täältä Venäjälle.

Valiolla odotukset korkealla

Partti kehuu Riihimäen tehdasta maailman nykyaikaisimmaksi välipalatehtaaksi.

– Me tuomme markkinoille uusia innovatiivisia tuotteita ja tämä tehdas antaa mahdollisuuden niiden tekemiseen. Nyt me pystymme muuttamaan joustavasti tuotteiden rakennetta ja ominaisuuksia kuluttajien toivomusten mukaan.

Tuotaqntovastaava Esa Saastamoinen ja jugurttilinjasto
Tuotantovastaava Esa Saastamoinen valvoo, kun ensimmäiset jugurttipurkit vilistävät linjastolla.Timo Leponiemi / Yle

Yksi suuntaus on kehittää vähemmän sokeria sisältäviä tuotteita. Siihen auttaa muun muassa se, että Valiolla on oma hillotehdas Suonenjoella.

Uusi välipalatehdas säästää energiaa noin kolmanneksen Riihimäen vanhaan tehtaaseen verrattuna. Energiatehokkuutta kasvattavat muun muassa tehokkaat lämmön talteenottojärjestelmät. Tehtaan valmistus- ja pakkausratkaisujen hygieenisyys hillitsee ruokahävikkiä.

Partti toteaa, että odotukset välipalatehtaasta ovat korkealla.

– Kiinnostus ja odotusarvo uusiin tuotteisiin on kova. Tämä tehdas on räätälöity tuotteiden tarpeisiin.

Riihimäki keskeisellä paikalla

Valiolla on tuotantolaitoksia 12 paikkakunnalla. Riihimäki sijaitsee varsin keskeisellä paikalla niin kotimaan markkinoita, vientiä kuin maidonsaantiakin ajatellen. Valtaosa tehtaan tarvitsemasta maidosta saadaan sadan kilometrin säteellä Riihimäestä.

Valion uusi välipalatehdas
Valion välipalatehdas työllistää käynnistyessään 70 ihmistä.Timo Leponiemi / Yle

Välipalatehtaan rakentaminen on maksanut noin 170 miljoonaa euroa. Tehtaan rakentamiseen on osallistunut noin 4 000 ihmistä ja työmaalla on tehty yli miljoona työtuntia.

Laajennusvaraa vuosikymmeniksi

Välipalatehtaan 53 hehtaarin tontilla on tilaa myös laajennuksille. Jukka Partti toivoo, että niitä päästään tekemään pian.

– Tulevien vuosikymmenien aikana tehdas tulee varmasti laajenemaan. Tämän tontin rakennusoikeudesta on käytetty vasta alle kymmenesosa, joten tässä on suuret laajenemismahdollisuudet.

Alkuvaiheessa välipalatehdas työllistää 70 henkilöä. Yhdessä vanhan tehtaan kanssa Riihimäellä työskentelee 440 valiolaista.

– Myynnin kehittyminen ratkaisee työntekijämäärän kasvun. Jos myynti kasvaa, väkeä tarvitaan lisää.