Kiina ja Venäjä esittävät Pohjois-Korean ohjuskokeiden ja Yhdysvaltain sotaharjoitusten jäädyttämistä

Maat vastustavat Yhdysvaltain THAAD-ilmatorjuntajärjestelmän sijoittamista Etelä-Koreaan.

Pohjois-Korea
Xi ja Putin kävelevät saliin suuresta pariovesta. Miehillä on mustat puvut ja lähes identtisen punaiset kravatit. Oven molemmin puolin seisoo sotilas paraatiunivormussa ja tekee kunniaa tulijoille. Taustalla näkyy kiinalaisia ja venäläisiä virkamiehiä.
Kiinan presidentti Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat taloussuhteiden lisäksi Korean niemimaan jännitteistä.Michael Klimentyev / Sputnik / Kremlin pool / EPA

Kiina ja Venäjä esittävät yhteistä ratkaisua Korean niemimaan jännityksen lievittämiseksi.

Maiden yhteisaloitteen mukaan Pohjois-Korea jäädyttäisi ohjuskokeensa ja vastaavasti Yhdysvallat ja Etelä-Korea pidättäytyisivät suurista yhteisistä sotaharjoituksistaan.

Pohjois-Korea kertoo tehneensä onnistuneen kokeen mannertenvälisellä ohjuksella. Yhdysvaltain ja Venäjän mukaan Pohjois-Korea teki kokeen keskipitkän matkan ohjuksella.

Pohjois-Korean ilmoitus tuli samaan aikaan, kun Kiinan presidentti Xi Jinping on vierailulla Venäjällä.

– Ulkopolitiikassa yksi meille ensisijaisista kysymyksistä on Korean niemimaan ongelman kokonaisvaltainen ratkaisu ja rauhan ja vakauden takaaminen Koillis-Aasiassa, Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi.

– Sovimme, että edistämme aktiivisesti yhteistä aloitettamme, joka pohjautuu Venäjän asteittaiseen suunnitelmaan ja Kiinan ideaan Pohjois-Korean ohjuskokeiden sekä Yhdysvaltain ja Etelä-Korean suurten sotaharjoitusten yhtäaikaisesta jäädyttämisestä.

Kiina ja Venäjä vaativat myös Yhdysvaltoja keskeyttämään THAAD-ilmatorjuntajärjestelmän sijoittamisen Etelä-Koreaan.

Yhdysvallat sanoo, että järjestelmän sijoittaminen on tarpeen Pohjois-Korean uhan takia. Kiinan ja Venäjän mielestä järjestelmä horjuttaa alueellista voimatasapainoa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Itar-Tass

Lisää aiheesta:

Pohjois-Korea ei voi tuhota Los Angelesia, mutta uhka kasvaa – 6 kysymystä ohjuskokeesta

Muu maailma epäilee Pohjois-Korean väitettä – Onko Pohjois-Korealla todella mannertenvälinen ohjus?

Pohjois-Korea ohjuskokeestaan: Kykenemme iskemään mihin tahansa maailmassa – video