1. yle.fi
  2. Uutiset

Kelluvan ydinvoimalan työmaalla Pietarissa palovaara – telakka kiistää tulipalon

Palokunta sai hälytyksen, kun sähkövika käräytti akkuja telakalla. Telakan mukaan mitään radioaktiivisuuden leviämisen vaaraa ei ollut, sillä reaktoreita ei ole vielä asennettu.

Ulkomaat
Siirrettävä ydinvoimala Akademik Lomonosov sai polttoianetta kahteen reaktoriinsa pietarilaisella telakassa huhtikuussa.
Kelluva ydinvoimalaitos Akademik Lomonosov pietarilaisella telakalla huhtikuussa. Etualalla näkyy voimalaa vastustavan Greenpeacen vene.Anatoly Maltsev / EPA

Venäjällä Pietarissa palokunta hälytettiin tiistaina kelluvaa ydinvoimalaa rakentavalle telakalle.

Telakalta kerrotaan, että telakan varadieselgeneraattorin tiloissa joukko akkuja kärähti oikosulun takia. Ympäristöön levisi savua.

Kelluvaa ydinvoimalaitosta Akademik Lomonosovia rakennetaan Baltijski zavod -telakalla (siirryt toiseen palveluun) Vasilinsaarella Pietarissa.

Kukaan ei loukkaantunut. Telakalta vakuutetaan, että radioaktiivisuuden leviämisen vaaraa ei ollut.

Tapaus ei sattunut itse kelluvassa voimalaitoksessa.

Tiedot ovat jossain määrin ristiriitaisia. Venäjän hätätilaministeriön tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan palon sammuttaminen vaati noin tunnin. Tieto palosta tuli kello 14.15 ja palo oli saatu taltutettua 15.25.

Baltijski zavod -telakka kiistää (siirryt toiseen palveluun) Venäjän median mukaan (siirryt toiseen palveluun) tiukasti (siirryt toiseen palveluun), että kyseessä olisi ollut varsinainen tulipalo.

Telakan mukaan laitoksen henkilökunta sammutti savunneen laitteiston itse, mutta palokunta sai hälytyksen automaattisesti.

Kohteen tärkeyden takia tehtaalle saapui kaikkiaan 70 pelastustyöntekijää ja 14 sammutusyksikköä.

"Ei radioaktiivisuuden vaaraa"

Kelluvan voimalan reaktoreita ei ole vielä asennettu valmiiksi eikä niihin ole ladattu ydinpolttoainetta.

Venäjän Greenpeace on eri mieltä kelluvan ydinvoimalan rakennustyön riskeistä.

– Tulipalo kelluvan ydinvoimalan rakennustyömaalla Pietarin keskustassa osoittaa, että kaupungin asukkaiden huolet eivät ole perusteettomia. Ottan huomioon, että tänäinen tulipalo ei ole ensimmäinen laatuaan kelluvalla voimalalla, työkulttuuri Baltijskin tehtaalla on kaukana ihanteellisesta. Onnettomuuden riski on olemassa. Suunnitelma ladata ydinpolttoainetta ja käynnistää reaktorit kaupungin keskustassa ovat ydinvoimaväen vastuuttomuutta, jolle ei ole mitään oikeutusta, Venäjän Greenpeacen edustaja Rašid Alimov kommentoi Obštšestvennyi kontrol -sivustolle (siirryt toiseen palveluun).

Venäjä aikoo hinata kelluvan ydinvoimalaitoksen Pietarista Suomenlahden ja Itämeren halki Norjan rannikkoa pitkin lähelle Murmanskia.

Suunnitelmat kelluvan ydinvoimalan hinaamisesta ovat huolestuttaneet naapurimaita ja erityisesti Norjaa. Asiasta kirjoitti aiemmin Hufvudstadsbladet (siirryt toiseen palveluun).

Säteilyturvakeskuksen STUKin pääjohtaja Petteri Tiippana arvioi Helsingin Sanomille, että kuljetuksen riskit ovat pieniä (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi