5 keinoa, joilla EU tukee Italiaa: Maahanmuuttajien määrää valitteleva maa sai vaatimattoman vastauksen

Italiaan on tullut tänä vuonna 85 170 maahantulijaa, mikä on 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan. Komissio päätti tiistaina tukitoimista.

Italia
Siirtolaiset odottavat maihinnousua pelastusaluksessa Salernon satamassa Italiassa.
Siirtolaiset odottivat maihinnousua pelastusaluksessa Salernon satamassa Italiassa toukokuussa.Carlo Hermann / AFP

*BRYSSEL *Euroopan komissio on vastannut avunpyyntöön, jonka Italia esitti maahantulijoiden määrän kasvun seurauksena.

Komissio päätti toimenpiteistä kokouksessaan tiistaina. Suurin osa toimista on vanhojen päätösten toimeenpanoa, ja jäsenmaiden paimentamista pitämään omat lupauksensa.

– Tähän ongelmaan ei ole helppoa ratkaisua, komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoi.

Italia pyysi EU:lta apua sen jälkeen kun maan satamiin tuotiin viime viikolla muutaman päivän sisällä yli 10 000 maahanmuuttajaa keskiseltä Välimereltä.

1. Lisää rahaa maahanmuuton hallintaan

Italia saa välittömästi käyttöönsä 35 miljoonaa euroa uutta rahaa maahanmuuton hallintaan. Rahoilla on tarkoitus tehostaa Italian omaa turvapaikkajärjestelmää ja palautuksia lähtömaihin.

Italian pitäisi myös ottaa käyttöön lisää vastaanottokeskuksia ja käsittelykeskuksia, joissa maahantulijoilta otetaan sormenjäljet ja heidät jaetaan turvapaikanhakijoihin ja palautettaviin.

2. Libyan rannikkovartioston pönkittäminen

Komissio pyrkii vauhdittamaan Libyan rannikkovartioston koulutusoperaatiota. Vartiostolle pyritään myös hankkimaan kalustoa aiemmin sovitun mukaisesti.

Libyan meri- ja maarajojen hallintaan käynnistetään kuun loppuun mennessä 46 miljoonan euron projekti. Ihmisoikeusjärjestöjen mielestä Libyan rannikkovartioston tukeminen on ongelmallista, sillä vartiosto palauttaa lähtijät suljettuihin keskuksiin, joissa heitä kohdellaan kaltoin.

Pakolaisia täynnä oleva vene.
Italian Punaisen ristin kuva Välimereltä operaatiosta, jossa pelastettiin ihmisiä täyteen ahdetulta kumiveneeltä. EPA

3. Pelisäännöt meripelastukseen

Italia laatii komissiota kuunnellen pelisäännöt keskisen Välimeren meripelastustoimintaan. Komission mukaan tavoitteena on välttää onnettomuudet ja väärinymmärrykset.

Italia on aiemmin väläyttänyt mahdollisuutta ohjata tulijoita muidenkin maiden satamiin.

4. Turvapaikanhakijoiden siirtoihin vauhtia

Komissio kehottaa jäsenmaita toteuttamaan syyskuussa 2015 tehdyn päätöksen, jonka nojalla Italian ja Kreikan saarilta oli tarkoitus siirtää 160 000 turvapaikanhakijaa muihin jäsenmaihin kahden vuoden aikana.

Italiasta oli eiliseen maanantaihin mennessä siirretty vasta 7390 turvapaikanhakijaa. Italian pitäisi komission mukaan rekisteröidä etenkin eritrealaisia turvapaikanhakijoita järjestelmään, sillä heillä on mahdollisuus turvapaikkaan.

Siirrot eivät kuitenkaan ratkaise koko ongelmaa, sillä valtaosa tulijoista on peräisin maista, joiden kansalaisia ei kelpuuteta siirtoihin mukaan.

5. Palautetaan tulijoita lähtömaihinsa

EU lupaa lähettää Italiaan henkilöstöä auttamaan maahantulijoiden palauttamisessa. Italiaa kehotetaan rakentamaan pidätyskeskuksia tulijoille, jotka odottavat palautusta.

Komissio aikoo myös ottaa kaikki keinot käyttöön, jotta kolmansien maiden kanssa saadaan voimaan palautussopimuksia. Keinoja ovat sopimusten liittäminen esimerkiksi kehitysapuun ja viisumipolitiikkaan.