Herätys: Luontoarvoja voi mitata myös rahassa, pappi vihki homoparin ja odottaa tuomiota, pohjoiseen luvassa rankkasateita

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Nainen ja sateenvarjo naamalla
AOP

Suomalainen luonto on miljardien eurojen arvoinen – lue, miten sitä voi mitata

Australian Ison Valliriutan arvoksi määriteltiin viime viikolla 37 miljardia euroa. Myös Suomessa lasketaan luonnon ja ympäristömuutosten rahallista arvoa. Tutkijoiden mielestä luontokohteiden rahallinen arvo on hyvä huomioida yhteiskunnallisessa päätöksenteossa.

Julma-Ölkyn kanjonijärvi Hossan kansallipuistossa.
Julma-Ölkyn kanjonijärvi Hossan kansallipuistossa.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kirkko joutuu pohtimaan suhdettaan maallisen lain noudattamiseen

Radikaalina tunnettu pappi Kai Sadinmaa on vihkinyt homoparin ja synnyttänyt erikoisen tilanteen kirkon piirissä. Vihkimisestä tehtiin kantelu Helsingin hiippakunnan tuomiokapituliin ja Sadinmaa odottaa saavansa rangaistuksen. Jos kurinpitoseurauksia tulee, Sadinmaa aikoo viedä ne oikeuteen, sillä hän on noudattanut vihkimisessään lakia.

Pastori Kai Sadinmaa Kallion kirkossa.
Pastori Kai Sadinmaa.Sasha Silvala / Yle

Pohjois-Korea antoi Yhdysvalloille "itsenäisyyspäivälahjan" - eilinen ohjuskoe vahvistui mannertenväliseksi

Pohjois-Korean eilinen ohjuskoe on varmistunut mannertenväliseksi. Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillersonin mukaan Yhdysvaltoihin ja sen liittolaisiin kohdistuva uhka on kärjistynyt. Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin mukaan se antoi ”lahjan” eilen kansallispäivää viettäneelle Yhdysvalloille. YK:n turvallisuusneuvosto pitää illalla hätäkokouksen Pohjois-Korean tapahtumien vuoksi.

Etelä-Korean Hyunmoo 2 -ohjus
Etelä-Korean Hyunmoo 2 -ohjusta testattiin kesäkuussa 2017. Ohjuksen kantama on noin 800 kilometriä.EPA / YONHAP

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja todistaa Smolenskin lentoturmatutkinnassa

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaa, Puolan entistä pääministeri Donald Tuskia on määrä kuulla todistajana Smolenskin lentoturman tutkinnassa Puolassa. Puolan presidentti Lech Kaczyński ja suuri joukko puolalaisia viranomaisia kuoli vuonna 2010, kun heitä kuljettanut kone syöksyi maahan Smolenskissa Venäjällä. Puolassa valtaapitävä konservatiivinen Laki ja oikeus -puolue pitää Venäjää syyllisenä turmaan ja on arvostellut tuolloisen pääministeri Tuskin lyöneen laimin tutkintaa. Puoluetta johtaa kuolleen presidentin kaksoisveli Jarosław Kaczyński.

Donald Tusk
Donald TuskYoan Valat / EPA

Kiinan presidentti saapuu Saksaan lähellä G20-kokousta

Kiinan presidentti Xi Jinping saapuu vierailulle Saksaan. Xi tapaa Saksan presidentin Frank-Walter Steinmeierin ja liittokansleri Angela Merkelin. Ennen vierailua Xi kirjoitti Die Welt –lehdessä julkaistussa artikkelissa, että Saksan ja Kiinan suhteiden strateginen merkitys kasvaa. Aasian ja Euroopan talousveturien kansainvälispoliittinen painoarvo voi kasvaa, jos Yhdysvallat Donald Trumpin johdolla pyrkii eroon globaalin johtoroolin taakasta. Perjantaina Hampurissa pidetään maailman johtavien talousmahtien G20-kokous.

Xi Jinping
Xi JinpingBilly H.C. Kwok / EPA

Rankkoja sateita odotettavissa pohjoisessa

Keskiviikkona kaakosta lähestyy Suomea matalapaine sateineen. Etenkin pohjoisessa sataa monin paikoin vettä. Lapissa vettä saattaa kertyä paikoin yli 50 mm. Maan etelä- ja keskiosassa luoteistuuli on puuskaista ja sadekuuroja tulee vain paikoin. Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

Sääkartta.
Yle