1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. toisinajattelijat

Kiina pyytänyt Saksalta ja Yhdysvalloilta apua rauhannobelistin syöpähoidossa

Kiina vapautti Nobelin rauhanpalkinnon saaneen toisinajattelija Liu Xiaobon vankilasta ehdonalaiseen syövän vuoksi.

Liu Xiaobo kuvattuna maaliskuussa 2005. Kuva: AFP

Kiina kertoo pyytäneensä yhdysvaltalaisia ja saksalaisia syöpäasiantuntijoita auttamaan Nobel-palkitun toisinajattelijan Liu Xiaobon hoidossa.  Aloite ulkomaisten syöpäspesialistien liittämisestä mukaan Liuta hoitavaan asiantuntijatiimiin tuli kiinalaisviranomaisten mukaan Liun perheeltä.

Kiinaa on arvosteltu 61-vuotiaan Liun kohtelusta. Hänellä todettiin maksasyöpä toukokuun lopussa. Kesäkuun lopussa hänet siirrettiin vankilasta sairaalaan Shenyangiin.

Ulkovallat ovat vaatineet Liun vapauttamista, jotta hän voisi itse valita, missä haluaisi itseään hoidettavan. Liun maksasyövän kerrotaan edenneen pitkälle, ja hän on itse sanonut haluavansa ulkomaille hoitoon.

Kiina on vastannut arvosteluun julkaisemalla videon, jossa Liu kertoo saamastaan hoidosta. Liun tukijoiden mukaan video oli silkkaa propagandaa.

Liu Xiaobo sai yhdentoista vuoden vankeustuomion vuonna 2009, koska on vaatinut Kiinaan monipuoluedemokratiaa ja ihmisoikeuksien kunnioittamista. Hänet palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla vuotta myöhemmin, vuonna 2010.

_Lue lisää: _

Liu Xiaobon kohtelusta kiista USA:n ja Kiinan välille – onko Nobel-palkittu toisinajattelija jätetty vaille hoitoa?

Kiina vapautti Nobel-palkitun toisinajattelijan vakavan sairauden takia

Lisätty  klo 9.50  alotsikkoon sana "ehdonalaiseen".