Tulli paljasti poikkeuksellisen suuren metamfetamiinin salakuljetuksen – arvo olisi ollut katukaupassa yli 420 000 euroa

Helsingin käräjäoikeudessa käsitellään laajaa metamfetamiinin salakuljetusoperaatiota, jossa epäiltynä on yhteensä viisi henkilöä Suomesta ja Liettuasta.

metamfetamiini
Takavarikoitu urheilukassi, jossa on yli 10 kiloa metamfetamiinia.
Takavarikoitu urheilukassi, jossa on yli 10 kiloa metamfetamiinia.Tulli

Tulli sai rikostiedustelullaan tiedon huhtikuussa 2017 huumausaineita maahantuovasta salakuljetusorganisaatiosta, joka salakuljetti Liettuasta Suomeen yli kymmenen kiloa metamfetamiinia.

Takavarikoidun metamfetamiinin pitoisuus oli 39–42 prosenttia. Jatkettuna takavarikoidusta metamfetamiinierästä olisi saanut ainakin kaksinkertaisen määrän käyttövahvuista huumausainetta, jonka katukauppa-arvo olisi ollut yli 420 000 euroa.

– Voi sanoa, että metamfetamiinimäärältään tämä on huomattavan suuri takavarikko. Ei Suomen suurin missään nimessä, mutta poikkeuksellisen suuri, sanoo Tullin tulliylitarkastaja Tero Virtanen.

Tullin takavarikoima metamfetamiini salakuljetettiin Liettuasta Baltian kautta Suomeen ja luovutettiin Helsingissä eteenpäin sitä vastaanottamaan tulleelle henkilölle. Viranomaisoperaatiossa otettiin kiinni huhtikuun 11. päivä viisi henkilöä, joilta takavarikoitiin Helsingissä 10 533 grammaa metamfetamiinia ja 7 000 euroa käteistä rahaa.

Esitutkintaa on tehty myös Hämeen poliisissa. Tulliylitarkastaja Virtasen mukaan kaksi epäiltyä henkilöä on Lahden seudulta. He olivat ottaneet omaan autoonsa kymmenen kilon huume-erän Helsingistä.

Tapaukseen liittyen kotietsinnöissä takavarikoitiin lisäksi vähäinen määrä muita huumausaineita ja löydettiin pienimuotoinen kannabiskasvattamo.

Vangittuna viisi 20–40-vuotiasta henkilöä

Tulli tutkii huumausaineiden salakuljetusta törkeänä huumausainerikoksena ja kotietsinnässä takavarikoitujen huumausaineiden osalta huumausainerikoksena. Rikoskokonaisuuteen liittyen on ollut vangittuna viisi 20–40-vuotiasta henkilöä, joista kaksi on Suomen ja kolme Liettuan kansalaisia.

Muita huumausainekauppaan liittyviä henkilöitä ei kuitenkaan ole saatu kiinni, eli kaiken kaikkiaan heitä on kuitenkin enemmän kuin viisi.

– Jäljillä ollaan, mutta täyttä varmuutta ei ole. On sekä Suomessa että ulkomailla henkilöitä, joita ei ole tavoitettu, tulliylitarkastaja Tero Virtanen sanoo.

Tulli on tehnyt esitutkinnan aikana yhteistyötä Liettuan tullin sekä Länsi-Uudenmaan ja Hämeen poliisilaitosten kanssa. Rikoskokonaisuuden esitutkinta on valmistunut ja siirtynyt syyteharkintaan Helsingin syyttäjänvirastoon.

Asiaa käsitellään tänään Helsingin käräjäoikeudessa.

Lisätty 5.7.2017 klo 9:51 epäiltyjen kytkös Lahteen.