1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lääkitys lisää skitsofreniaa sairastavien riskiä sairastua diabetekseen

Tutkimuksen mukaan skitsofrenia nostaa diabetesriskiä. Psykoosilääkkeitä käyttävien potilaiden riski sairastua diabetekseen on nelinkertainen muuhun väestöön verrattuna.

Psykoosilääkkeitä käyttävät sairastuvat diabetekseen muita herkemmin. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Skitsofreniaa sairastavat ovat tavallista suuremmassa vaarassa sairastua diabetekseen, kertoo tuore tutkimus (siirryt toiseen palveluun). Tutkimuksen mukaan diabetesriski johtuu osin skitsofreniasta, mutta myös sairauden hoitoon käytettävistä lääkkeistä.

Skitsofreniaa sairastavien riski sairastua diabetekseen on kolme kertaa suurempi kuin potilaiden, joita ei hoideta psykoosilääkkeillä. Psykoosilääkityksen aloittamisen jälkeen riski suurenee entisestään. Lääkittyjen skitsofreniapotilaiden diabetesriski on nelinkertainen muuhun väestöön verrattuna. Tutkimuksen havainnot koskevat sekä ensimmäisen että toisen sukupolven psykoosilääkkeitä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 2,7 miljoonan tanskalaisen rekisteritietoja. Seurantaa tehtiin monen vuosikymmenen ajan, ja tarkastelluista henkilöistä 14 000 sairastui diabetekseen ja 8 900 skitsofreniaan.

Tutkimuksen tulokset lisäävät tietoa skitsofrenian ja diabeteksen yhteydestä.

Skitsofrenia lyhentää elinikää

Aiempien tutkimusten mukaan skitsofreniaan liittyy muitakin terveysriskejä. Skitsofreniaa sairastavien elinikä on muuta väestöä lyhyempi. Skitsofreniaan sairastuvat kuolevat noin 13–15 vuotta muuta väestöä nuorempina. Skitsofrenian hoito on kuitenkin parantunut vuosien varrella.

Keskimäärin noin yksi ihminen sadasta sairastuu skitsofreniaan elinaikanaan. Miehet sairastuvat skitsofreniaan yleensä 20–28 vuoden iässä, naiset keskimäärin muutamaa vuotta vanhempina. Varsinkin miehillä skitsofrenia johtaa usein syrjäytymiseen, naimattomuuteen ja alhaiseen sosiaaliseen ja taloudelliseen asemaan.

Uutispalvelu Duodecim