1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Puutyökalut

Seitsemän vinkkiä: Näin hakkaat halkoja armeijan opeilla

Alokkaille opetetaan armeijassa muiden selviämistaitojen lisäksi halonhakkuuta. Katso videolta Haminan varuskunnan opit oikeaoppiseen puiden pilkkomiseen. Juttu on julkaistu heinäkuussa 2017.

Puutyökalut
Uutisvideot: Näin pilkot halkoja armeijan ohjein
Uutisvideot: Näin pilkot halkoja armeijan ohjein

Suurimmalla osalla asepalveluksen aloittavista on jonkinlainen käsitys siitä, miten halkoja hakataan – ainakin Kymenlaakson alueella. Näin arvioidaan Ylelle Haminan varuskunnasta.

– Suomalaiset mökkeilevät ahkerasti. Varmaan siitä syystä puiden pilkkominen on armeijaan tulijoille jokseenkin tuttua, sanoo kapteeni Sakari Sali.

Haminassa varusmiespalveluksen peruskoulutuskaudella harjoitellaan selviytymistaitoja, kuten maastossa majoittumista ja teltan pystyttämista. Näihin taitoihin luetaan myös halkojen hakkuu.

– Kyllä jokainen meille palvelukseen tuleva sitä pääsee kokeilemaan, Sali sanoo.

Halkoja pinossa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Vaikka kirveen heiluttamista ei olisi harrastanut koskaan ja se pelottaisi, halkojen hakkuun voi oppia. Tässä ovat armeijan vinkit turvalliseen puiden pilkkomiseen:

1. Tarkista, että käyttämäsi kirves on ehjä ja terävä.

2. Tarkista, että työskentelyalustasi on tukeva ja sopivan korkuinen. Noin polvien korkuinen iso puupölkky sopii hyvin. Leveä hakkuupölkky on turvallisempi kuin kapea, koska kirves ei lipsahda sen ohi helposti.

3. Asettele pilkottava halko keskelle työskentelyalustaa tai sen takaosaan. Älä koskaan pidä halkoa kädessä tai polvea vasten.

4. Asetu sopivan matkan päähän työskentelyalustasta. Kokeile kirveen kanssa kylmäharjoittelun avulla, onko etäisyys sopiva. Sopiva etäisyys on sellainen, että osuessasi puuhun, kädet ovat lähes suorat. Jalat ovat tukevasti tasaisella alustalla sopivasti erillään toisistaan.

5. Ote kirveestä saa olla rento, jopa löysähkö. Sitä ei tarvitse siis puristaa rystyset valkoisena. Kädet ovat peräkkäin.

6. Opettele lukemaan puuta ja sitä, miten puun syyt kulkevat. Pilko syiden mukaisesti.

7. Halkojen hakkuu ei ole voimalaji, eli voimaa ei välttämättä tarvitse käyttää paljon. Tosin jos puu on märkää, jäässä tai todella oksaista, voimaa tarvitaan enemmän.

Lue seuraavaksi