Korkein oikeus linjasi – irakilaismies ei suunnitellut siskonsa kunniamurhaa

Oikeus totesi hovioikeuden tavoin, ettei näyttö kunniamurhan suunnittelusta riittänyt.

Kotimaa
Lähikuva naisesta huiviin pukeutuneena.
Jaipal Singh / EPA

Korkein oikeus (KKO) on hovioikeuden tavoin hylännyt syytteen, joka koski Suomen ensimmäistä epäiltyä kunniamurhan valmistelujuttua.

Syyttäjän mukaan Helsingissä asuva irakilaismies oli suunnitellut sisarensa kunniamurhaa ja toistuvasti uhannut tätä tappamiselle tai väkivallalla. Syynä uhkailuun oli, että tuolloin 16-vuotias sisko ei noudattanut perheen kulttuurin ja uskonnon mukaisia perinteitä. Tyttö oli liikkunut ulkona, tavannut ikäisiään nuoria sekä pukeutunut perheen mielestä epäsopivasti.

Tapausta käsiteltiin nyt kolmatta ja viimeistä kertaa, korkeimmalla oikeusasteella. Tapahtumakulku on seuraava.

Aluksi käräjäoikeus oli kesäkuussa 2015 tuominnut miehen 2 vuoden 1 kuukauden ehdottomaan vankeusrangaistukseen sisareensa kohdistuneesta törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta sekä pahoinpitelystä.

Sen jälkeen juttu siirtyi hovioikeuteen. Vuoden 2016 tammikuussa hovioikeus hylkäsi syytteen rikoksen valmistelun osalta, ja tuomitsi miehen ainoastaan pahoinpitelystä 6 kuukauden ehdolliseen vankeuteen.

Syyttäjä valitti asiasta korkeimpaan oikeuteen. KKO käsitteli asiaa ainoastaan rikoksen valmistelua koskevan syytteen osalta. Kyseessä on ensimmäinen kerta Suomen oikeushistoriassa, kun KKO antoi ennakkopäätöksen törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelua koskevassa asiassa.

Näyttö murhan suunnittelusta ei lopulta riittänyt

KKO hylkäsi lopulta hovioikeuden tavoin syytteen tappamisen valmistelusta, koska se ei vakuuttunut kokonaan miehen suunnitelmista siskonsa tappamiseksi.

KKO:n mukaan miehen lähettämistä viesteistä ei voitu riittävän luotettavasti päätellä, että hän oli päättänyt yksityiskohtaisen suunnitelman turvin tappaa sisarensa. Yhtenä syynä pidettiin sitä, että mies oli lähetellyt uhkausviestejä useille eri tahoilla ja siskolleen myös aiemmin. Lieventävänä asianhaarana nähtiin myös se, että mies oli todennut käyttäneensä voimakasta kieltä ja myöntänyt tehneensä siinä virheen.

Oikeus katsoi, että miehen sisarelleen lähettämistä viesteistä oli nähtävissä uhkausten ja suuttumuksen lisäksi jossain määrin myös huolestuneisuus perheenjäsenistään. Toisaalta mies oli myös useaan otteeseen todennut, ettei sisarelle tapahtuisi mitään, jos hän palaisi kotiin.

Lue lisää:

Kunniamurhaoikeudenkäynti: Veli uhkasi leikata siskonsa pään irti: "Mut ei se sitä tarkoittanut" https://yle.fi/uutiset/3-9505834

Syyttäjä: Irakilaismies suunnitteli siskonsa kunniamurhaa – "Sisko on meille häpeä. Poltan hänet, enkä vain tapa https://yle.fi/uutiset/3-9503037

Hovioikeus hylkäsi syytteen irakilaismiehen siskonsa kunniamurhan valmistelusta https://yle.fi/uutiset/3-8634177