Tavallista tiukempi työntekijöiden someohje ei muutu – Kokkola ei höllennä ihmetystä herättänyttä ohjeistusta

Kokkolan kaupunginjohtajan mielestä someohjeesta on noussut kohtuuton kohu. Ohje on toimiva, eikä työntekijöiltä ole kuulunut valituksia.

sosiaalinen media
Facebookin päivittämistä.
Risto Koskinen / Yle

Kokkola ei aio muuttaa kohun aiheuttanutta työntekijöiden some-ohjetta. Yle uutisoi kesäkuun lopulla, että kaupungin sosiaalisen median ohjeistus rajoittaa selvästi muun muassa kesätyöntekijöiden oikeutta kertoa työstään.

Myös KT Kuntatyönantajien viestintäpäällikkö piti ohjetta tavallista tiukempana.

Kaupungin ohjeistus herätti kummastusta ja kärkeviä kommentteja muun muassa viestipalvelu Twitterissä sekä kolumneja ja blogikirjoituksen. Varsinkin kesätyöntekijöille suunnattu ohje kytkeä kännykän paikannin pois päältä keräsi ihmettelyä.

Kaupunginjohtajan Stina Mattilan mielestä ohje ei ole tiukka, vaan toimiva.

– Onkohan Kuntatyönantajissa oikeasti perehdytty meidän ohjeeseen, vai liekö lausunto annettu vain median uutisoinnin perusteella? pohtii Mattila.

Kokkolan someohje on kuitenkin luettavissa vain kaupungin sisäisessä intranetissä. Se on julkaistu myös kaupunginhallituksen esityslistalla vuosia sitten.

Tässä puhutaan nyt aidasta ja aidanseipäästä. Monet ovat kommentoineet, mutta ovatko kaikki sen lukeneet? Ja Kokkolan mainekin on liitetty keskusteluun.

Kaupunginjohtaja Stina Mattila

Hän myös harmittelee, että asia on saanut sosiaalisessa mediassa aika isot mittasuhteet.

– Tässä puhutaan nyt aidasta ja aidanseipäästä. Monet ovat kommentoineet, mutta ovatko kaikki sen lukeneet? Ja Kokkolan mainekin on liitetty keskusteluun, viitattu muun muassa Hymyilevä Kokkola -kampanjaan, harmittelee Mattila.

Kokkolan someohjeen mukaan työntekijä voi kertoa vain työsuhteensa keston ja työpaikan, kunhan varmistaa asian esimieheltä. Muutoin työasioista ei saa kertoa eikä kommentoida niitä somessa tai netin keskustelupalstoilla. Myös kännykän paikannin on oltava pois päältä töissä.

"Paikannuskielto on tarpeen"

Kaupunginjohtaja ei lähtisi ohjetta uusimaan, sillä kaupungin strategiatyökin on vielä kesken.

– Tehdään se työ ensin ja katsotaan sitten, pitääkö ohjeistusta päivittää.

Paikannuskieltoa Mattila puolustaa. Se on kaupunginjohtajan mielestä turvallisuuskysymys. Kaupungilla on töitä, joissa turvallisuus voi olla uhattuna, esimerkiksi lastensuojelussa ja sosiaalipuolella.

Kaupunginjohtaja näkee toimialoille jäävän vapautta miettiä somekäyttäymistä.

– Omalla ajalla eli esimerkiksi ruokatauolla saa somettaa. Myös työajalla voi vähän käyttää somea, esimerkiksi lastensa viesteihin voi tietenkin vastata.

Kaupunginjohtaja muistuttaa, että someohje on tehty siinä vaiheessa, kun Kokkolan palkkalistoilla olivat vielä sosiaali- ja terveyspuolen työntekijätkin eli yli 4000 ihmistä. Ohje kattaa hyvin erilaisia ammattikuntia aina ruohonjuuritason työntekijöistä kaupunginjohtajaan.

Henkilöstöjohtaja Eija Pienimäki ei ole saanut yhdeltäkään työntekijältä palautetta, että somen käyttöä rajoitettaisiin. Somessa saa ja pitääkin näkyä, hän linjaa.

– Toimialat saavat liittyä sosiaaliseen mediaan ja ne määrittelevät tarkemmin omat ohjeensa. Jokaisen kuntalaisenkin etu on, että työntekijät tietävät, mitä somessa voi julkaista.

Kokkolan someohje on laadittu työryhmässä edellisen kaupunginjohtajan, Antti Isotaluksen johdolla. Se on hyväksytty myös yhteistoimintaryhmässä ja kaupunginhallituksessa.