Säät suosineet viime vuosina lehtokotiloa – "Siitä tulee vielä riesa"

Puutarhoja piinaavat lehtokotilot jatkavat yleistymistään leutojen talvien vuoksi. Kaikkiruokainen ja kylmää sietävä tuholainen pärjäisi Suomessa missä tahansa.

luonto
Lehtokotilo
Marko Melto / Yle

Luonnonvarakeskuksen asiantuntija Bengt Lindqvistin mukaan lehtokotiloiden määrä kasvaa arviolta muutaman prosentin vuosivauhtia, eikä kasvulle näy loppua.

– Viime kesät ja talvet ovat olleet sille suotuisia. Se on päässyt myös Keski-Suomessa jälleen lisääntymään. Jos vuodet jatkuvat tällaisina, lehtokotilo valtaa yhä enemmän alueita. Suomessa se pärjää missä tahansa, ja siitä tulee vielä riesa. Onneksi sitä ei ole vielä ollut ammattiviljelmillä.

Lehtokotilo voi ilmestyä kotipuutarhan tuholaiseksi kasvien tai multakuorman mukana. Jos olot ovat suotuisat, se alkaa lisääntyä, ellei sitä torjuta.

Lindqvistin mukaan viherlannoituksen suosiminen suosii myös kotiloita.

Talvella pitäisi olla kunnon pakkasjaksoja, jolloin elohopea laskee ainakin 20:een asteeseen, että sillä olisi vaikutusta lehtokotiloiden määrään.

Asiantuntija Bengt Lindqvist

– Pihoilla voi olla myös aikaisempaa enemmän suojapaikkoja. Myös erilaiset katteet etenkin kasvimaan ympäristössä vaikuttavat.

Lehtokotilo on kaikkiruokainen, mutta pehmeälehtiset vihanneskasvit kelpaavat sille erityisesti.

– Herukanlehdetkin sille maistuvat, jos niitä on runsaasti, lehtokotiloita tapaa ihan latvoista asti.

Lehtikotilo pärjää jopa Alpeilla, mutta se viihtyy etenkin rehevissä lehtoympäristöissä. Lindqvistin mukaan kesällä lisääntymistä hillitsevät hivenen pitkät kuivat tai viileät jaksot.

– Talvien pitäisi olla vähälumisia ja pitäisi olla kunnon pakkasjaksoja, jolloin elohopea laskee ainakin 20:een asteeseen, että sillä olisi vaikutusta lehtokotiloiden määrään.

Keski-Suomessa lehtokotiloita esiintyy eniten maakunnan eteläosissa, mutta sen määrässä on suuria paikallisia eroja.

Paikallisista lehtokotiloesiintymistä voi tehdä ilmoituksen Luonnonvarakeskukseen.