Hyppää sisältöön

Koiralla on suotuisia terveysvaikutuksia – tässä 6 esimerkkiä

Koira on yhä suositumpi lemmikkieläin, joka viidennestä kotitaloudesta löytyy ainakin yksi koira. Samalla tietoisuus koiran tuomista terveyshyödyistä on kasvanut. Karvainen kaveri on nimensä mukaisesti  ihmisen paras ystävä.

Koiran läsnäolo rauhoittaa. Kuva: Niko Mannonen / Yle

Koirakouluttaja Teija Viljanmaa ja psykoterapeutti, toimintarerapeutti Kati Väisänen kertovat esimerkkejä koiran hyvistä terveysvaikutuksista.

1. Lievittää stressiä

Koiran silittäminen laskee verenpainetta ja sykettä. Koiran lämpö ja läsnäolo vaikuttavat ihmisen toimintaan positiivisesti.

2. Hankkii juttukavereita

Ihmiset pysähtyvät juttelemaan koiralle. Koiran kautta pääsee helpommin mukaan uusiiin sosiaalisiin tilanteisiin.

3. Vie ajatukset tähän hetkeen

Ihmisen ajatukset ovat usein jossain muualla, joko menneessä, tulevassa tai jossain somessa, ihan muulla kuin tässä hetkessä. Koira läsnäolo tukee sitä, että ajatukset ja tunteet ovat enemmän tässä hetkessä.

Koira on luotettava ystävä Kuva: Juha Hintsala / Yle

4. Pysyy uskollisena ystävänä

Toisin kuin ihminen, koira ei valehtele. Ihminen pystyy luottamaan siihen, että koira on aito eikä feikkaa. Koira on ihmisen uskollinen ystävä.

5. Tuo katseellaan hyvän olon

Koiran silmät viestivät ihmiselle levollisuutta ja rauhallisuutta. Kun koira katsoo ihmistä silmiin, siitä seuraa oksitosiiniryöppy eli hyvän olon tunne. Oksitosiini on kiintymyksen ja sosiaalisuuden hormoni, ja sillä on tärkeä rooli muun muassa lapsen ja äidin välisen tunnesiteen muodostumisessa.

6. Lisää liikunnallisuutta

Koira vie liikkumaan, koska sitä pitää ulkoiluttaa useamman kerran päivässä.

Lue myös: Mimmin rapsuttelu rauhoittaa – koirien käytöstä hyviä kokemuksia pelkopotilaiden hammashoidossa