Sairastunut maatalousyrittäjä pulitti pankille 18 prosenttia viivästyskorkoa – maksanut 64 000 euroa

Aimo Kivijärvi mursi olkapäänsä jäisellä pihalla. Iso leikkaus johti tapahtumien ketjuun, joka on käynyt maatalousyrittäjälle kalliiksi.

Aimo Kivijärvi ja Iivi-lehmä. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Joensuulainen Aimo Kivijärvi on maksanut lypsykarjatilansa tuotantorakennuslainasta kovan hinnan.

Yli 96 000 euron pääomasta hän on joutunut maksamaan 18 prosentin viivästyskorkoa. Se on tehnyt 3,5 vuodessa pelkkiä korkokuluja 64 000 euroa, jotka maatalousyrittäjä on säntillisesti maksanut.

Vertailun vuoksi. Normaalilla korkotasolla osuus olisi noin 8 000 euroa, vaikka lainaa ei olisi lyhennetty lainkaan, laskeskelee Kivijärven asianajaja Petri Sallinen.

Aika on mennyt suolaista viivästyskorkoa maksellessa, eikä varsinainen laina ole lyhentynyt. Kivijärvi on joutunut myös myymään metsäänsä tukalan taloustilanteensa vuoksi.

Sänkypotilaana ei heti tilannetta ymmärrä.

Aimo Kivijärvi

Kovat kulut saivat alkunsa tapaturmasta, kun Kivijärvi kaatui maatilan jäisellä pihalle. Hän joutui sairaalaan isoon leikkaukseen. Nyt hänellä on 30 prosentin invaliditeetti, joka estää muun muassa tärisevät työtehtävät. Silloin apuna ovat naapurit ja tilapäistyövoima.

– Olin leikkauksen jälkeen huonossa kunnossa morfiinin vaikutuksen alaisena, enkä pystynyt hoitamaan pankkiasioitani hetkeen. Sänkypotilaana ei heti tilannetta ymmärrä.

Pankki ei Aimo Kivijärven mukaan odotellut tai neuvotellut, vaan vaati loppuvelkaa maksettavaksi välittömästi. Tämä ei Kivijärveltä onnistunut ja asia eteni ulosottoon – lopputuloksena 18 prosentin viivästyskorko velalle.

– Maatilani on ollut koko ajan tuottavassa kunnossa. Minulle tuli olo, että maatilani halutaan tahallisesti ajaa konkurssiin, kertoo Kivijärvi.

Tilalla on kolmisenkymmentä lypsylehmää, jotka tuottavat liki 300 000 litraa maitoa vuodessa.

Vasta velkajärjestely toi helpotusta viivästyskorkoon

Kivijärven asianajajan Petri Sallisen mielestä pankki on toiminut ehkä juridisesti oikein, mutta eettisesti väärin.

– Maatilan reaalivakuudet ovat olleet koko ajan riittävät. Pankki olisi voinut tarjota uutta lainaa kohtuullisin ehdoin ihan hyvän asiakassuhteenkin kannalta, toteaa Sallinen.

Aimo Kivijärvi heräsi koviin kuluihinsa lopulta ja vei asian Pohjois-Karjalan käräjäoikeuteen. Oikeus päätti yksityishenkilön velkajärjestelystä, jonka avulla Kivijärven kuluja kohtuulllistettiin.

Viivästyskorko tipahti 18 prosentista kahteen prosenttiin.

Kivijärvi palkkasi leikkauksensa ajaksi maatilalle tilapäistä työvoimaa, jotta maitotuotanto ei olisi katkennut. Kuva: Janne Ahjopalo / Yle

Asiat ovat todennettavissa käräjäoikeuden päätöksestä, lääkärintodistuksista ja korkotodistuksista.

Vaara-Karjalan Osuuspankin toimitusjohtaja Raili Hyvönen ei kommentoi Yle Uutisille yksittäisen asiakkaan tapausta. Myöskään nyt jo eläkkeelle jäänyt johtaja Pasi Leppänen ei halua antaa kommenttia.

– Sori vaan, toteaa Leppänen lyhyesti.