Pohjoismaiden korkein muraali Hämeenlinnaan – australialaistaiteilija käy työhön syyskuussa

Guido van Helten toteuttaa syyskuussa Kantolan vanhojen viljasiilojen julkisivuun 50 metriä korkean teoksen.

seinämaalaus
Muraali taiteilja
Australialaistaiteilija Guido van Helten vieraili viime vuonna Helsingissä.Antti Kolppo / Yle

Australialainen taiteilija Guido van Helten (taiteilijan nettisivut (siirryt toiseen palveluun)) tunnetaan valtavista, lähes fotorealistisista muotokuvistaan. Hän on maalannut näyttäviä muraaleja muun muassa Australiassa, Euroopassa, Yhdysvalloissa, Grönlannissa ja viime vuonna myös Helsingissä.

Van Helten tulee Suomeen toista kertaa. Viime vuonna hän maalasi UPEA16-festivaalilla (siirryt toiseen palveluun) muraalin seitsenkerroksisen talon päätyseinään Helsingin Vallilassa, josta myös Yle kertoi jutussaan. UPEA17-festivaaleilla on Hämeenlinnan vuoro.

Viljasiilot eivät ole van Heltenille uusi tuttavuus. Taiteilija on aiemmin maalannut muraalin hylätyn viljasiilon julkisivuun Australian Victorian osavaltiossa sijaitsevaan Brimin kylään. Teos on 30-metrinen, joten Hämeenlinnassa taiteilija pistää 20 metriä paremmaksi.

Osaksi van Heltenin siilokokemusten vuoksi hänen työnsa alustaksi Hämeenlinnassakin valikoituivat viljasiilot.

– Aiheesta ei ole vielä tietoa. Se on taiteilijan vastuulla, kertoo Kalle Erkkilä, Upeart-yhdistyksestä, joka järjestää UPEA17-kaupunkitaidefestivaalin.

Muraaliteos helsinkiläisen kerrostalon seinässä
Guido van Heltenin teos helsinkiläisen kerrostalon seinässä.Guido van Helten

– Yleensä Guido van Helten on kuvannut historiallisia, koskettavia aiheita. Hänellä on aika omintakeinen tyyli liittää työt yhteiskuntaan ja paikallisuuteen. Hänet tunnetaan myös tosi tarkkana ihmiskasvojen kuvaajana, joten voidaan olettaa, että jotakin sellaista on syntymässä myös Hämeenlinnaan, jatkaa Erkkilä.

Hämeenlinnassa Guido van Helten toteuttaa lähes 50-metrisen siilomuraalin yksin.

– Nosturilla häntä sitten nostellaan ylös ja alas.

Pysyvää muraalitaidetta eri kaupunkeihin

Kaupunkitaidefestivaali järjestetään nyt toista kertaa. Festivaali tuo syyskuun aikana yli 20 pysyvää muraaliteosta sekä muuta kaupunkitaidetta ja tapahtumaa 14 kaupunkiin.

Tänä vuonna UPEA17-festivaalissa (siirryt toiseen palveluun) ovat mukana Hämeenlinnan lisäksi Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Joensuu, Jyväskylä, Kemi, Kotka, Lahti, Rovaniemi, Sipoo, Tornio, Turku ja Vaasa.

– Taiteilijoita on niin Suomesta kuin ulkomailta, kertoo Kalle Erkkilä.

Hämeenlinna oli mukana jo viime vuonna, jolloin syntyi muraali Viipurintien alikulkutunneliin. Sen toteutti kuvataiteilijakaksikko Kim Somervuori ja Teemu Mäenpää.

Ruotsista lähtöisin oleva Ola Kalnins puolestaan maalasi muraalitaideteoksen Riihimäellä juna-aseman asematunneliin. Kaikkiaan kohteita oli eri kaupungeissa yhdeksän.

Muraaleilla on ihan sama arvo ja merkitys, kuin kuin millä tahansa taiteella.

Kalle Erkkilä

van Heltenin teoksen toteuttamisessa ovat tänä vuonna mukana Visit Finland, Tikkurila, dripit.fi ja Hämeenlinnan kaupunki.

Kalle Erkkilä tietää, että taide julkisilla paikoilla herättää ihmisissä kiinnostusta.

– Varsinkin silloin, jos se sitoutuu ympäristöön hyvin ja herättää tunteita tai ajatuksia. Muraaleilla on ihan sama arvo ja merkitys, kuin kuin millä tahansa taiteella. Ei muraalitaide sinällään eroa muusta taiteesta.

Erkkilän mukaan muraalitaide saa yleensä hyvän vastaanoton paikallisilta asukkailta.

– Ihmiset tykkäävät nähdä isokokoista taidetta.