1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kasvit

Kylmä alkukesä ei olekaan kokonaan huono juttu – kasvit kukoistavat, ötökät ja tuholaiset eivät häiritse

Tänä kesänä kasvien ei ole tarvinnut kärvistellä auringossa. Se näkyy luonnossa ja puutarhoissa vehmautena ja kukkaloistona.

kasvit
Juhannusruusu
Juhannusruusu kukkii myöhään, mutta komeasti.Elina Kaakinen / Yle

Kun kaivamalla kaivaa, löytyy alkukesän koleudesta hyviäkin puolia.

Viileän sään vaikutus näkyy esimerkiksi sinilevien määrissä. Valtakunnallisilla seurantapaikoilla sinilevähavaintoja on tehty ajankohtaan nähden keskimääräistä vähemmän.

– No se on tietysti hyvä asia, että leväkukinnot eivät häiritse rantaelämää, naurahtaa kysymykselle kylmän kesän hyvistä puolista tutkija Sirpa Lehtinen Suomen ympäristökeskus SYKEstä. Eri asia sitten on, kuka rannoilla viettää aikaa, kun on näin kylmä.

Komeat ruusut ja rodot

Puutarha-asiantuntijan on jo helpompi löytää kylmästä kesästä hyviäkin puolia eikä kysymys edes naurata Kotipuutarha-lehden päätoimittajaa Maija Stenmania.

– Helle ei nyt lakastuta kukkia vaan kukinta kestää pitkään, sanoo Stenman.

Puutarhoissa voikin tänä kesänä ihastella sipulikukkien ja perennojen kukkaloistoa. Myös ruusupensaat ja rodot ovat kukkineet komeasti.

Myös kasvulle säät ovat olleet suotuisia, kun kasvien ei tarvitse kärvistellä auringossa.

– Monivuotiset kasvit ovat voineet keskittyä kasvamiseen, kun niiden energia ei mene hengissä selviämiseen eli veden pumppaamiseen mullasta.

Kuunliljoja
Kun helle ei ole kiusannut kasveja, on niillä riittänyt energiaa kasvamiseen. Kuunliljojen lehdistö on normaalia runsaampi ja vahvempi.Elina Kaakinen / Yle

Viileys on helpottanut lisäksi kesäkukkien kastelu-urakkaa, ja tänä kesänä moni laiskakin kastelija on saanut kesäkukkansa pysymään hengissä ja jopa kukoistamaan.

Kaalit saaneet olla rauhassa

Puutarhaharrastajat ovat panneet myös merkille, että kylmä sää on hidastanut selvästi kasvien tuholaisten lisääntymistä.

– Totta. Kirvoja on näkynyt vain vähän ja kaalitkin ovat saaneet olla rauhassa, sanoo puutarhuri Jani Tuominiemi Jokiniemen matkailupuutarhasta Lapualta.

Tuominiemi keksii toisenkin hyvän puolen kylmästä alkukesästä. Tänä vuonna alkukesän töille puutarhassa on jäänyt enemmän aikaa, kun kesä ei rysähtänyt kerralla päälle.

Hyttynen kukassa.
Yle

Hyttysistä vain vähän riesaa

– Näyttää siltä, että monille kasveille alkukesän olosuhteet ovat olleet suotuisat, sanoo mustasaarelainen luontopedagogi Vesa Heinonen. Luonto on nyt vahvan vihreä ja vehmas.

Heinonen patisteleekin ihmisiä liikkumaan nyt luonnossa, siellä on paljon kaunista katseltavaa eivätkä hyttysetkään ole tähän mennessä pahana riesana. Heinonen on pannut merkille, että paarmatkin ovat pysytelleet toistaiseksi poissa.

– Se, että hyönteissyöjät ovat kärsineet ravinnon puutteesta, on paha juttu, mutta ihmisille tämä on tietysti hyvä asia.

Merenkurkun saaristossa luontoa tarkkaileva Heinonen sanoo, että jos hyttyset ovat kauhistus, nyt kannattaa olla liikkeellä, sillä "seuraava porukka" tulee luultavasti väellä ja voimalla.

Lue seuraavaksi