Nimekkäiden arkkitehtien talovanhukset avautuvat uteliaiden silmille Outokummussa

Yleisö pääsee tutustumaan koteihin ja pihapiireihin parissakymmenessä kohteessa. Outokumpu-yhtiö käytti talojen suunnittelijoina kuuluisia arkkitehteja.

kaivosteollisuus
Suuri valkoinen talo
Kyykeri 5 -niminen talo on ehtinyt tasan sadan vuoden ikään, se on siis vuodelta 1917. Nykyään pitopaikkana palveleva rakennus on tutustuttavien kohteiden joukossa Outokummun vanhat talot -tapahtumassa. Jaana Pajarinen

Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna Outokummussa tarjoutuu mahdollisuus päästä katsomaan noin sadan vuoden ikäisiä taloja.

Outokummun vanhat talot -tapahtumassa on mukana kahdeksantoista kohdetta. Ne ovat kaivosyhtiö Outokumpu Oy:n aikoinaan rakennuttamia, kaivoksen työntekijöille johtajista työläisiin.

Osa rakennuksista on 1910-luvulta, nuorin 1970-luvulta.

– Siellä on Suomen mittakaavassa nimekkäitä arkkitehteja, kuten Uno Ullberg, Wäinö Gustaf Palmqvist ja myöhemmin Märta Blomstedt, luettelee tapahtuman työryhmän vetäjä Jaana Pajarinen rakennusten suunnittelijoita.

Rakennusten historia monelle tuntematon?

Pajarinen korostaa, ettei kyseessä ole korjausrakentamisen tai sisustamisen erikoistapahtuma, vaan tarkoituksena on tarjota kiinnostuneille mahdollisuus päästä tutustumaan rakennuksiin, niissä asuviin ja talojen pihapiireihin.

Hän arvelee, ettei rakennusten historia ole monellekaan outokumpulaiselle tuttu, saati kauempaa tulijoille.

Mukana tapahtumassa on muun muassa tutkija Pekka Piiparinen, joka on kirjoittanut useita julkaisuja Outokummun kulttuuri- ja rakennushistoriasta (siirryt toiseen palveluun).

Outokummun vanhat talot -tapahtuma (siirryt toiseen palveluun) järjestetään 5. ja 6. päivänä elokuuta 2017. Avoimet kohteet ovat Jaana Pajarisen mukaan kävelyetäisyyden päässä toisistaan, muun muassa Kyykerin ja Mustikkakorven alueella.