1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Välimeren tragedialle ei näy loppua – Pakolaiskriisiin ehdotetut ratkaisut ovat vanhentuneita ja vaarallisia

Italiaan saapuu enemmän ihmisiä kuin koskaan. Mistä he tulevat ja miksi he tulevat Eurooppaan?

Mereltä pelastettuja pakolaisia Välimerellä Libyan rannikon edustalla lokakuussa 2016. Kuva: AOP

Välimeren pakolaistilanne on jälleen noussut otsikoihin. Italia on uhannut sulkea satamansa Välimerellä partioivilta muunmaalaisilta pelastusaluksilta, koska maahan saapuu nyt ennätysmäärä turvapaikanhakijoita. EU puolestaan yrittää lepytellä Italiaa lupaamalla sille apua.

Koko Euroopan turvapaikanhakijoiden määrät ovat toistaiseksi vielä kaukana vuoden 2015 määristä, jolloin tänne saapui yli 1 200 000 turvapaikanhakijaa. Suurin osa tuli Balkanin ja Itäisen Välimeren reittiä pitkin, eli Turkista Kreikkaan ja siitä Balkanin maiden kautta eri puolille Keski- ja Pohjois-Eurooppaa.

Keväällä 2016 voimaan tullut EU:n ja Turkin pakolaissopimus on vähentänyt tulijamääriä tällä reitillä hyvin merkittävästi. Sen sijaan keskisen Välimeren reitillä Libyasta Italiaan turvapaikanhakijoiden tulo on lisääntynyt vuosi vuodelta.

Suuri enemmistö Eurooppaan saapuvista turvapaikanhakijoista tulee Italiaan. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Libyasta Italiaan saapuu enemmän ihmisiä kuin koskaan

Viime vuonna Italiaan saapui Libyasta 181 000 turvapaikanhakijaa. Luku oli kaikkien aikojen korkein. Tänä vuonna tulijoita on ollut noin viidenneksen enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, yhteensä yli 85 000.

– Merkittävämpi muutos on ollut kuitenkin siinä, ketä Italiaan tulee. Aiemmin tänne tuli paljon syyrialaisia ja eritrealaisia, joista lähes kaikki saivat turvapaikan, ja joista monet jatkoivat matkaansa muihin EU-maihin. Nyt tänne tullaan pääosin Länsi-Afrikan maista, kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n tiedottaja Flavio di Giacomo sanoo Ylelle.

Italiaan vuoden 2017 aikana tulleet turvapaikanhakijat ovat pääosin Länsi-Afrikasta. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Hänen mukaansa monet heistä eivät ole alun perin edes suunnitelleet tulevansa Eurooppaan, vaan he ovat lähteneet Libyaan työn perässä. Libyassa he kuitenkin joutuvat Di Giacomon mukaan kidutetuiksi ja orjatöihin, sekä ihmissalakuljettajien käsiin.

– He pakenevat Libyan sekasortoa Eurooppaan ja monet heistä jopa pakotetaan aseella uhaten Italiaan lähteviin aluksiin, Di Giacomo sanoo.

Italian vastaanottojärjestelmä natisee liitoksistaan

Nämä uudet tulijat ovat hyvin erilaisessa asemassa kuin esimerkiksi syyrialaiset pakolaiset. Heillä ei ole sukulaisia tai tuttuja muualla Euroopassa ja monet eivät halua poistua Italiasta.

Tämä on saanut Italian vastaanottojärjestelmän kapasiteettinsa ylärajoille. Se on suunniteltu maksimissaan 200 000 henkilölle ja suunnilleen niin paljon maan vastaanottokeskuksissa on juuri nyt väkeä.

Italia on alkanut pitää asiasta meteliä Euroopan tasolla, koska eri maiden lippujen alla purjehtivat pelastusalukset partioivat Libyan rannikolla ja tuovat turvapaikanhakijoita vain Italiaan, eivät omiin kotimaihinsa.

Lääkärit Ilman Rajoja -järjestön alus Bourbon Argus tuo merihädästä pelastettuja pakolaisia Augustan satamaan Sisiliassa heinäkuussa 2016. Kuva: Petri Burtsov / Yle

Tilanteeseen vaikuttaa kuitenkin myös se, että nyt ensi kertaa nämä ihmiset ovat jäämässä Italiaan. Osaltaan tämä johtuu siitä, että Italian naapurimaat Itävaltaa lukuun ottamatta ovat laittaneet rajansa kiinni.

Italian uhkaukset sulkea satamansa pelastusaluksilta ovat saaneet avustusjärjestöiltä tyrmäävän vastaanoton.

– Me toimimme kansainvälisen merilain säätämissä puitteissa. Kansalaisjärjestöt eivät ole syyllisiä Välimeren pakolaistilanteeseen, eivätkä myöskään ratkaisu siihen. Meidän toimintamme on seurausta Euroopan Unionin kyvyttömyydestä vastata tähän tragediaan, Sophie Beau Aquarius-pelastusalusta hallinnoivasta SOS MEDITERRANEE-järjestöstä sanoo.

Eurooppa lupaa auttaa, muttei ole pitänyt aiempiakaan lupauksiaan

Vuonna 2015 EU pääsi sopimukseen yhteensä 160 000 pakolaisen ja turvapaikanhakijan siirtämisestä Italiasta ja Kreikasta muihin EU-maihin. Sopimus oli vastaus Italian ja Kreikan esittämään kritiikkiin solidaarisuuden puutteesta.

Italian silloisen pääministerin Matteo Renzin hallitus esitti päätöksen pakolaissiirroista poliittisena voittona. Pakolaissiirrot ovat kuitenkin olleet floppi. Vain noin 14 prosenttia sovitusta määrästä on saatu siirrettyä. Jo viime vuoden puolella Italian hallitus sanoi, että sitä on huijattu.

Euroopan unionin siirto-ohjelmaan kuuluvia eritrealaisia saapuu Italiasta Ruotsin Luulajaan syksyllä 2015. Kuva: Robert Nyholm / TT

Sisäpoliittinen paine Italiassa on kasvanut, kun turvapaikanhakijoiden määrä on kasvanut ja samalla Eurooppa ei ole pitänyt Italialle antamiaan lupauksia. Kesäkuun paikallisvaaleissa muukalaisvastaisilla teemoilla kampanjoineet puolueet kasvattivat suosiotaan samalla kun päähallituspuolue PD koki tappion.

Italia on pyytänyt EU:lta apua ja EU on kertonut auttavansa monella tapaa. Se haluaa muun muassa patistella jäsenmaitaan kiirehtimään pakolaissiirtoja. Koko järjestelmä on kuitenkin jo vanhentunut.

– Pakolaissiirrot koskevat vain eritrealaisia ja syyrialaisia. Heitä ei tulee enää juurikaan, joten suurin osa uusista tulijoista jää järjestelmän ulkopuolelle, IOM:n Di Giacomo sanoo.

Löytyykö ratkaisu Libyasta?

EU on luvannut puuttua ongelmaan myös Libyan päässä. Merimatkalla Libyasta Italiaan kuoli viime vuonna yli 5 000 ihmistä, joten kaikki keinot, joilla merimatkan tarve pyritään poistamaan, vaikuttavat järkeviltä.

Italia ja Libya solmivat aiemmin keväällä sopimuksen pakolaistilanteen hoidosta, johon koko EU myöhemmin liittyi mukaan. Tällä viikolla EU palasi aiheeseen ja lupasi tehostaa Libyan rannikkovartioston toimintaa.

Vapaaehtoiset keräsivät Libyan rannikolle huuhtoutuneita ruumiita maanantaina. Kuva: EPA / Punainen Pulikuu

EU myös suunnittelee niin sanottujen hotspot-keskuksien perustamista Libyaan, jotta turvapaikanhakijoiden hakemukset voitaisiin käsitellä jo ennen kuin he saapuvat Euroopan maaperälle.

– Tämä on kannatettavaa ja olemme valmiita olemaan mukana tässä työssä. Libya on kuitenkin vielä aivan liian vaarallisessa ja sekasortoisessa tilassa, eikä tähän ole tulossa lähiaikoina muutosta, Di Giacomo sanoo.

Hän on myös skeptinen Libyan rannikkovartioston vahvistamisen suhteen.

– He palauttavat nämä ihmiset takaisin niille vankileireille, missä heitä on Libyassa kidutettu ja pidetty pakkotyössä. Ja pian he pakenevat Eurooppaan uudelleen, Di Giacomo uskoo.

IOM:n tiedottaja Flavio di Giacomo. Kuva: Petri Burtsov / Yle

Toisaalta EU:n lupaukset Libyan rannikkovartioston vahvistamisesta ovat osaltaan kiihdyttäneet ihmissalakuljettajien toimintaa. Niille satojentuhansien ihmisten tuominen Eurooppaan on valtava bisnes, ja pelko bisneksen tyrehtymisestä saa heidän ahneiksi.

Tästä kertoo jo se, että ihmisiä tuodaan Eurooppaan yhä huonokuntoisemmissa ja täyteen lastatummissa aluksissa.

Lisää resursseja ihmisten palauttamiseen

Joidenkin viranomaisarvioiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) muista Afrikan maista Libyaan ja sieltä yhä Eurooppaan on matkalla jopa miljoona ihmistä. Kun tähän lisätään IOM:n arvio Libyassa jo olevista 700 000 – 1 000 000 siirtolaisesta, on selvää, ettei turvapaikanhakijoiden tulo Eurooppaan ole laantumassa.

Monet tulijoista pakenevat sotaa ja sortoa, mutta monet myös tulevat Libyaan ja Eurooppaan työn ja paremman toimeentulon perässä. Lähes 60 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) Italiaan viime vuonna tulleista turvapaikanhakijoista ei saanut turvapaikkaa. Tänä vuonna luku tulee olemaan vielä korkeampi, koska yhä suurempi osa tulijoista on Länsi-Afrikasta.

– Kielteisen päätöksen saavilla turvapaikanhakijoilla ei ole Italiassa mitään oikeuksia. He voivat jäädä vastaanottokeskuksiin ja valittaa päätöksestä, mutta tosi asiassa monet ajautuvat kadulle paperittomiksi ja joutuvat alttiiksi monenlaiselle hyväksikäytölle, paperittomien siirtolaisten kanssa työtä tekevän Borderline Sicilia -kansalaisjärjestön Lucia Borghi sanoo.

Paperittomia siirtolaisia italialaisen Comon kaupungin juna-asemalla elokuussa 2016. Kuva: Petri Burtsov / Yle

EU on luvannut Italialle lisää resursseja ihmisten palauttamiseen. Se vaatii Italiaa rakentamaan pidätyskeskuksia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille ihmisille.

Tosiasiassa näitä CIE-keskuksia on jo olemassa, mutta ne ovat saaneet Italiassa osakseen valtavasti kritiikkiä ihmisoikeusjärjestöiltä. Italiassa ei ole rikos jäädä maahan kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen, mutta silti kielteisen päätöksen saaneita pidetään vangittuina näissä keskuksissa.

Monia CIE-keskuksia on kritiikin myötä Italiassa suljettu ja nykyisellään niitä on koko maassa vain kuusi. Yhteensä niissä on 668 paikkaa.

Lue myös

Amnesty: EU:n pakolaispolitiikka aiheuttaa tuhansia kuolemia ja ihmisoikeusrikoksia 

Sadat suomalaiset majoittavat kotiinsa turvapaikanhakijoita – "Meillä on vain hirveän paljon kivempaa"