1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Amnesty: EU:n pakolaispolitiikka aiheuttaa tuhansia kuolemia ja ihmisoikeusrikoksia

EU-maat tukeutuvat pakolais- ja siirtolaisongelmansa ratkaisemisessa Libyaan, missä hädänalaiset ihmiset joutuvat sietämättömiin oloihin, ihmisoikeusjärjestö sanoo.

Maahanmuuttajia odottamassa maihinnousua Cataniassa Italiassa heinäkuun 1. päivänä. Kuva: Orietta Scardino / EPA

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International syyttää EU-maita itsekkäästä politiikasta, joka on johtanut tuhansien ihmisten hukkumiskuolemaan Välimerellä ja vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin Libyassa.

Järjestö on julkaissut raportin (siirryt toiseen palveluun) Pohjois-Afrikasta Italiaan suuntautuvasta pakolaisuudesta.

Afrikasta Eurooppaan suuntautuva turvapaikan hakijoiden ja siirtolaisten virta lähtee suurimmalta osin Libyasta ja suuntautuu Italiaan. YK:n laskelmien mukaan Eurooppaan pyrkivien määrä on kasvanut viime vuosina.

Kun vuonna 2015 matkaan lähti 157 000 ihmistä, viime vuonna määrä nousi 186 000:een. Tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä Afrikasta oli lähtenyt 75 500 ihmistä.

Joka vuosi heikkokuntoisia aluksia ja kumiveneitä uppoaa matkan varrelle ja ihmisiä hukkuu. Viime vuonna hukkuneiden määräksi kirjattiin 4 581 ja tänä vuonna tiedetään jo 2 072:n ihmisen hukkuneen.

Amnestyn mukaan hukkumiskuolemat ovat seurausta EU-maiden politiikan muuttumisesta. EU on tämän vuoden alusta lähtien pyrkinyt estämään pakolaisten ja siirtolaisten pääsyn Eurooppaan. Heitä kuljettavien laivojen lähtö pyritään estämään ja salakuljettajien toimintaa hankaloittamaan.

Tämä on johtanut Amnestyn mukaan siihen, että matkaan lähdetään yhä huonommilla aluksilla ja vaikeammissa sääoloissa.

Samaan aikaan EU on vetänyt pois avustusaluksiaan ja vastuu ihmisten pelastamisesta on siirtynyt yhä enemmän vapaaehtoisjärjestöille.

Libyan rannikkovartioston ihmisoikeusrikokset

EU tukee Libyan rannikkovartiostoa, jotta se estäisi ihmissalakuljettajien toimintaa ja palauttaisi lähtijät Libyaan.

Libya on sisällissodan runtelema valtio, jonka valtiolliset elimet ovat suurelta osin romahtaneet. Maassa ei ole pakolaisten kohtelua säätelevää lainsäädäntöä tai järjestelmää heidän asioidensa hoitamiseen.

Amnestyn tietojen mukaan käytännössä kaikki käännytetyt pakolaiset ja siirtolaiset joutuvat Libyassa vankilaan, missä olosuhteet ovat kammottavat. Vangituilla ei ole minkäänlaista lain suojaa.

Myös YK on todennut Libyassa vakavia pakolaisiin ja siirtolaisiin kohdistuneita ihmisoikeusrikoksia. Heitä surmataan, kidutetaan, raiskataan ja käytetään pakkotyöhön. Vankilat on sullottu ääriään myöten täyteen, eivätkä ihmiset saa riittävästi ruokaa ja juomaa. Usein vapautuminen riippuu vankien omaisten lähettämistä lahjuksista.

Libyan surkeat olot heijastuvat myös tapahtumiin merellä. Kun pakolaislaivassa havaitaan, että Libyan rannikkovartioston laiva näkyy, syntyy usein paniikki, mikä voi johtaa ihmisten putoamiseen yli laidan tai jopa laivan kaatumiseen, Amnesty kertoo.

Amnestyn suositukset

Ihmisoikeusjärjestö listaa raporttiinsa suosituksia, jotka parantaisivat tilannetta Välimerellä.

Amnestyn mukaan EU:n tulisi lähettää lisää omia aluksiaan lähelle Libyan aluevesiä etsintä- ja pelastustyöhön. Libyan rannikkovartioston roolia pitäisi supistaa. EU:n rannikkovartiostolle antama tuki pitäisi tehdä ehdolliseksi ja riippumaan siitä, että rannikkovartiosto noudattaa kansainvälistä lakia.

Myös Libyan hallitukselle annettava tuki on tehtävä ehdolliseksi. Hallituksen pitäisi lopettaa pakolaisten ja siirtolaisten automaattiset vangitsemiset ja luoda järjestelmä näiden ihmisten auttamiseksi. Järjestelmän pitäisi täyttää kansainväliset velvoitteet ja olla valvottavissa.

EU:n pitäisi luoda suojelun tarpeessa oleville ja Libyaan jumiin jääneille ihmisille lailllisia ja turvallisia reittejä Eurooppaan.

Lisäksi Amnesty vaatii, että EU:n jäsenmaat varmistaisivat, että merellä ihmisiä pelastavat vapaaehtoisjärjestöt voivat jatkaa toimintaansa.

Lue myös

Välimeren tragedialle ei näy loppua – Pakolaiskriisiin ehdotetut ratkaisut ovat vanhentuneita ja vaarallisia 

Sadat suomalaiset majoittavat kotiinsa turvapaikanhakijoita – "Meillä on vain hirveän paljon kivempaa"