1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rakkauden etsintä

Varttuneet naiset rohkaisevat nettideittailun pariin: "Se ei ole häpeällistä, se on nykyaikaa"

Nettideittailuun liittyy edelleen häpeää, eivätkä kaikki kehtaa myöntää löytäneensä puolisoaan netistä. Osa ei edes kehtaa etsiä. Olisiko jo aika rohkaistua?

Maire Soiluva löysi kumppanin netistä ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan Rakkautta ruudun takaa: kumppani verkosta. Kuva: Eeva Hannula / Yle

Keski-iän rajapyykin ylittänyt Maire Soiluva ajatteli olevansa liian sinisilmäinen etsiäkseen seuraa netistä. Kun hän rohkaistui ja pääsi vauhtiin, "tapahtui kaikenlaista".

– Pettymyksiä voi tulla. Ei kannatakaan odottaa, että se ensimmäinen on oikea. Kannattaa olla sinnikäs, Soiluva ohjeistaa nyt montaa kokemusta viisaampana.

Sinnikkyys palkittiin ja kumppani löytyi. Soiluva on ollut hänen kanssaan yhdessä jo viisi vuotta.

Vinkkejä nettideittailuun

Koska nettideittailun maailma tuli rakkautta etsineelle Maire Soiluvalle hyvin tutuksi, halusi hän kerätä kokemuksensa kirjan sivuille. Ehkä näiden vinkkien avulla muut osaisivat välttää turhat karikot. Rakkautta ruudun takaa: kumppani verkosta ilmestyi tällä viikolla.

– Ajatus kirjasta lähti omista kokemuksista. Huomasin deittaillessani, kuinka iso asia yksinäisyys on ja kuinka suuri tarve ihmisillä on saada joku vierelle. Koska itsestäni tuli tällainen onnellinen höpsö, kun löysin kumppanin, haluaisin, että muutkin löytäisivät, Soiluva toteaa.

Kootusti Soiluvan vinkkejä nettideittailuun voit lukea täältä: Käytä huumoria, aikaa ja aivoja: nettideittailun viisi vinkkiä ja viisi virhettä.

Epätoivoista seuranhakua?

Kun vuosia sinkkuna ollut 57-vuotias Tuija löysi kumppanin netistä 17 vuotta sitten, ei nettideittailusta juuri puhuttu. Silloin moni ajatteli, että vain epätoivoiset etsivät seuraa netistä.

Tuija ei onneksi antanut tämän häiritä. Hänen vuosikymmeniä kestänyt rakkaustarinansa alkoi hyvin nopeasti. Ensimmäinen ilmoitus syyskuussa poiki valtavan määrän yhteydenottoja. Niitä tuli vähän liikaakin ja Tuija päätti ottaa aikalisän.

Joulukuussa hän rohkaistui käymään sivuilla uudestaan. Tällä kertaa hän lähetti itse viestin seuraa netissä etsineelle miehelle. Muita miehiä hän ei ole tämän jälkeen vierelleen kaivannut.

Tuija kannustaa muitakin etsimään netistä seuraa – myös vanhemmalla iällä. Hän itse koki, että luonnolliset kohtaamiset miesten kanssa vähenivät iän karttuessa.

– 35-vuotiaaksi asti tuntui siltä, että miehet tulivat kuin juna. Sen jälkeen oli hiljaisempaa, eikä parin löytäminen ollut enää niin yksinkertaista.

Häpeän voisi jo karistaa

Ajatukset nettideittailun epätoivoisuudesta eivät ole vuosien varrella täysin karisseet. Tuija on kertonut rakkaustarinansa lähtökohdista ystävilleen, mutta julkisesti hän ei halua esiintyä omalla nimellään. Nettideittailuun liittyvä häpeä on joillain tätäkin suurempi. Kaikki eivät siksi kehtaa edes yrittää.

Maire Soiluva toivoo, että tämä häpeä voitaisiin vihdoin karistaa.

– Miksi tehdä nettideittailusta niin häpeällistä, kun sitä se ei ole? Se on nykyaikaa.

Edes maksullisten sivustojen käyttämistä ei kannata Soiluvan mukaan arastella. Eihän seuran hakeminen ravintolastakaan ilmaiseksi tule, jos siellä istuu illat toisensa jälkeen. Jos ravintolassa istuminen tai tansseissa käyminen ei innosta, mistä puolison sitten löytää? Ehkäpä netistä?