1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump saapuu myöhään illalla Puolaan - Vastassa kiitollinen yleisö

Presidentti Donald Trump on varmistanut, että hän saa sankarin vastaanoton ainakin Euroopan-vierailunsa ensimmäisessä kohteessa Puolassa.

Puola
Donald Trump
Zach Gibson / EPA

Trump tulee ja ainakin Puola on valmis. Huomenna torstaina Yhdysvaltain presidentin on määrä pitää Varsovassa puhe, josta odotetaan Yhdysvaltain ja Euroopan suhteiden suunnannäyttäjää.

Puolan oikeistokonservatiivista hallitusta myötäilevä lehdistö on ehtinyt verrata Trumpin tuloa John F. Kennedyn historialliseen Saksan visiittiin vuonna 1963. Silloin Kennedy lausui ”Ich bin ein Berliner”, jolla ilmaisi Yhdysvaltain tukevan Länsi-Berliiniä kylmän sodan velloessa.

Trumpin puheesta epäillään tulevan osoitus toiseen suuntaan. Tukemalla Puolan vanhoillisen Laki ja oikeus -puolueen (PiS) hallitusta Trump saattaa syventää jakolinjoja Euroopan sisällä.

Puolan pääministeri Beata Szydło.
Puolan pääministeri Beata Szydło.Stephanie Lecocq / EPA

PiS on tunnettu vanhoillisista arvoistaan ja politiikastaan, jolla se on puuttunut muun muassa tiedotusvälineiden ja maan perustuslakituomioistuimen toimintaan. Tämän takia se on ollut jatkuvasti vastahangassa EU:n kanssa.

Trumpin ja Puolan johdon näkemykset ovat samankaltaisia monissa asioissa, joista maahanmuutto ei ole vähäisin.

Ei mielenilmauksia

Trumpin torstaisen puheen pitopaikaksi on valittu Varsovan vuoden 1944 natsien vastaisen kansannousun muistomerkki Puolan opposition kauhuksi. Lisäksi jokainen PiS:n parlamentin jäsen on saanut luvan tuoda 50 tukijaansa paikalle puhetta kuuntelemaan.

Paikalla ei ole siis mielenosoittajia, kuten lienee myöhemmin tällä viikolla Saksan Hampurissa, jossa sekä Trump että Venäjän presidentti Vladimir Putin kohtaavat G20-maiden kokouksessa.

Hampurin jälkeen Trump suuntaa Lontooseen, jossa muistetaan edelleen elävästi presidentin pahennusta herättäneet twiitit kesäkuun terrori-iskun jälkeen.

Puolustuksen mallioppilas

Valkoiselle talolle Puola on helppo kohde. Yhdysvaltain presidentti nauttii laajaa suosiota alueen suurimmassa Nato-maassa.

Trumpin odotetaan kiittelevän Puolan johtoa hyvästä energia- ja puolustusyhteistyöstä. Puola kuluttaa tällä hetkellä Naton suosittamat kaksi prosenttia kansantuotteestaan puolustukseen ja aikoo nostaa lukua puolella prosentilla vuoteen 2030 mennessä.

Puolan puolustusministeri Antoni Macierewicz ja asevoimien komentaja Jarosław Mika kävelevät sotilasrivistön editse.
Puolan puolustusministeri Antoni Macierewicz ja asevoimien komentaja Jarosław Mika osallistuivat monikansallisten Nato-joukkojen tervetuloseremoniaan Elbagissa Puolassa heinäkuussa.Tomasz Waszczuk / EPA

Puolassa on pataljoonan verran Naton kansainvälisiä joukkoja, joiden johdossa on Yhdysvallat. Lisäksi Puolaan on sijoitettu yhdysvaltalainen panssariprikaati, joka saapui Eurooppaan keväällä ja jonka tarkoituksena on lisätä pelotetta sotilasliiton itäisillä alueilla. Tosin sen lähettämisestä päätti Trumpin edeltäjä Barack Obama.

Kaasua Yhdysvalloista

Kesäkuussa Puola vastaanotti ensimmäisen laivallisen nesteytettyä maakaasua LNG:tä Yhdysvalloista. Määrä on vielä pieni, mutta ele oli symbolisesti merkittävä, sillä Puola on pyrkinyt eroon energiariippuvuudesta Venäjästä.

Puola on lisäksi kovaäänisin kaasuputkihanke Nord Stream 2:n vastustaja. NS 2:n on määrä kulkea Itämeren pohjassa Venäjältä Saksaan ja lopulta lopettaa kaasun kuljetus Ukrainan kautta länteen.

Trumpin vierailu voi lopulta syventää jakolinjoja sekä itään että länteen.

Lähteet: The Guardian, BBC, Politico

Lue seuraavaksi