1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus

Pitkä kiista ohi – Fimea jatkaa usealla paikkakunnalla, pääpaikaksi hallitus määräsi Kuopion

Fimean alueellistamista on pohtinut useampi työryhmä ja seitsemän ministeriä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tiloja Kuopiossa.
Timo Hartikainen / Lehtikuva

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean ympärillä lähes kymmenen vuotta vellonnut kiista päättyi keskiviikkona. Hallitus päätti, että Fimean päätoimipaikka säilyy Kuopiossa, mutta toiminta jatkuu myös Helsingissä ja Turussa.

– Kuopiossa keskitytään lääkehoitojen arviointiin ja lääkehuollon kehittämiseen ja Helsingin toimipaikan päätehtävänä on lääkevalmisteiden lupa- ja tarkastustoiminta, sosiaali- ja terveysministeriön (STM) tiedotteessa kerrotaan.

Virasto voi jatkossa palkata työntekijöitä paikkakunnasta riippumatta. Alunperin koko Fimean toiminta piti siirtää Kuopioon, mutta siitä jouduttiin henkilökunnan vastustuksen vuoksi luopumaan.

– Fimean henkilöstön muuttohalukkuus Kuopioon on ollut erittäin vähäistä, ja alueellistamisen toteuttaminen aiemman päätöksen mukaan olisi edellyttänyt laajoja irtisanomisia. Tämä vaarantaisi Fimean toiminnan ja tätä kautta Suomen lääketurvallisuuden, sillä korvaavaa vaadittavan tasoista ja laatuista osaamista ei ole saatavissa.

STM:n tiedotteessa kerrotaan, että 85 prosenttia Fimean rahoituksesta tulee kansainvälisiltä asiakkailta, joista se kilpailee muiden eurooppalaisten lääkevirastojen kanssa.

– Fimea on ns. pienten virastojen kärkijoukossa, kun kriteerinä käytetään Euroopan lääkeviraston (EMA) virastoille maksamia palkkioita.

Tämän vuoden toukokuussa Fimean työntekijöistä 171 työskenteli Helsingissä, Kuopiossa paiski hommia 56, Turussa 7 ja Oulussa 1.

Lue lisää: Analyysi: Fimea jää Kuopioon – politisoituneesta veivaamisesta ei tyylipisteitä saa mikään puolue

Lue seuraavaksi