Iijoen puolustaja ei uskalla vielä huokaista – "Sydämessä kytee pieni epäilys"

Kollajan suojelun puolesta soutaneet veteraanit ovat menettäneet uskonsa poliitikoihin vuosikymmenten saatossa.

luonto
Risto Puhakka perämiehenä Iijokisoudussa
Risto Puhakka on kokenut Iijokisoudun kävijä. Soutuveteraania huolettaa edelleen Kollajan ja Iijoen kohtalo, vaikka koskiensuojelulaki estää niiden rakentamisen.Ensio Karjalainen / Yle

Osaava perämies ei päästä venettään ruhjoutumaan koskipaikkojen kivikkoihin. Risto Puhakka taitaa peränpidon.

– Olisko tuossa hyvä kivi, johon jysäyttää, ilkkuu peränpitäjä keulassa soutavalle nuorelle naiselle.

– Edes yksi karilla käynti, joohan, nainen anelee perämieheltä.

Nainen vaatii ylimääräistä jännitystä soutuun. Sitä ei kokenut perämies veneessä matkaaville suo.

Hetken voi hengähtää

Jo 70 ikävuoden rajapyykin ohittanut Puhakka on jännittänyt Iijoella riittävästi. Välillä pidätellyt hengitystään odotellessaan päätöksiä Kollajan tulevaisuudesta.

Tänä kesänä henki kulkee hieman helpommin. Hallitus sinetöi koskiensuojelulain viime syksynä niin, että Kollajan aluetta Pudasjärvellä ei valjasteta vesivoimalle. Voimayhtiö Pohjolan Voima totesi päätöksen myötä, että se oli siinä. Enää he eivät Kollajaa havittele.

Iijokisoutu
Iijokisoutu houkuttelee edelleen soutajia. Tänä vuonna matkaan lähti toistasataa soutajaa.Ensio Karjalainen / Yle

– Sydämessä kytee edelleen pieni epäilys. Että josko asia pulpahtaa taas pintaan, kuin tynnyri savimaasta. On nimittäin niin, että jotka vesivoimaa haluavat rakentaa, eivät luovu ajatuksesta koskaan, Puhakka arvelee.

Voimalinjalla sataa aina

Venekunnat käynnistävät leppoisaan tahtiin soututapahtuman ensimmäisen päivän Jokijärven Saijasta rannasta. Avauspäivä päättyy illansuussa Taivalkoskelle.

– Taivalkosken yläpuolella joen ylittää voimalinja. Siinä viimeistään sataa. Niin on tehnyt lähes aina, Puhakka ennustaa Iijokisoudun lähes helteisenä avauspäivänä.

Piispan siunauksella matkaan

Jo 35. kertaa järjestettävä Ijokisoutu saa tällä kertaa poikkeuksellisen alun. Ensimmäistä kertaa veneeseen nousee piispa.

Jokijärven Kirkkosaaressa soi harmoni, virret raikaavat. Piispa Samuel Salmi muistuttaa kuulijoitaan harvinaisesta kesän alusta. Suvi saapui myöhään, mutta saavuttuaan luonto suorastaan räjähti kasvuun kurottautuen uuteen elämään.

Sydämessä kytee edelleen pieni epäilys. Että josko asia pulpahtaa taas pintaan, kuin tynnyri savimaasta.

Risto Puhakka

– Tätä meidän on syytä ihailla ja ajatella. Että tässä on jotakin esikuvallista, piispa toteaa.

Taljakoski ja Mustakoski hyppyyttävät veneitä. Osa veneistä jää jumiin keskelle koskea. Mutta ei Puhakan vene.

Nuori nainen huokaisee veneen keulassa. Ei vieläkään haaksirkkoa, vain muutama kiven raapaisu tervaiseen kylkeen.

Poliitikot eivät herätä luottamusta

Hepokankaan taukopaikalla entiselle ympäristöministeri Pekka Haavistolle maistuvat paistetut muikut. Neljättä kertaa soudulle

Viivi Latolalla on oma mela Iijokisoudussa.
Viivi Latola osallistuu Iijokisoutuun 34. kerran. Soutaja on pitää mukanaan miehensä tekemää nimikkomelaa.Ensio Karjalainen / Yle

lähtenyt poliitikko istahtaa toviksi Risto Puhakan raatille. Kokenut poliitikko yrittää lohduttaa soudun veteraania, joka harmittelee koskiensuojelulailla ja Kollajalla soutamista ja huopaamista.

Kipinässä soudun päätepisteessä ajattelin, että kyllähän minä vielä voin vaikka istua veneessä, jos soutu ei enää luonnistu.

Viivi Latola

– Soutaminen ja huopaaminen, vanhojen päätösten purkaminen on valitettavaa. Aina näyttäisi tulevan uusia suunnitelma pöytälaatikosta. Uusia suunnitelmia tunnutaan tehtävän vähän lämpimikseen. Ihmisiä pidetään jännityksessä ja pelossakin. Se ei ole hyvää päätöksentekoa.

– Toivottavasti tulevat hallitukset pysyvät nykyisen hallituksen päätöksessa suojella kosket, Haavisto lohduttelee.

– Luottamus poliitikkoihin on mennyt vuosikymmenten saatossa kokonaan, Puhakka sanoo.

Laulun voimalla eteenpäin

Taas jumittuu yksi veneistä koskeen. Kosken ohittaneet odottavat karille ajanutta suvantopaikassa alempana.

Puhakan naapuriveneessä alkaa laulu: ”_On Iijoella kultaisen lämmin, päivä kesäinen. Soutaja vanha taas nuortuu, mieli on onnellinen...on himpun verran hassu, jo ukko vanhuuttaan. Mutta kun silmä välttää, karkaa hän taas soutamaan_”.

Iijoelle pudasjärveläisvoimin sanoitettu Vanhan soutajan laulu on soutuväen oma. Sen sanoin on ehditty saatella yksi soutajista hautaankin, omaisten toivomuksesta.

Viivi Latola on soudulla mukana 34. kertaa. Viime kesänä hän yritti vieroittua tapahtumasta. Vilkutti soudun lähtöpaikan rannalla soutajat matkaan.

Jokijärven Kirkkosaaressa laulettiin virsiä Iijokisoudun yhteydessä.
Jokijärven Kirkkosaaressa piispa Samuel Salmi siunasi soututapahtuman. Saaressa raikasivat virret.Ensio Karjalainen / Yle

– Olo oli haikea. Kävin matkan varrella katsomassa soutajia rannalta. Tuli vieläkin surkeampi olo. Kipinässä soudun päätepisteessä ajattelin, että kyllähän minä vielä voin vaikka istua veneessä, jos soutu ei enää luonnistu. Tässä sitä taas ollaan, Latola naurahtaa veneessään.

Sade tuli, kuten odotettiinkin

– Me ollaan ihan pilven reunalla, huudahtaa nuori soutajanainen Puhakan veneen keulassa.

Venekaravaani lähestyy Taivalkoskela. Voimalinjan kohdalla pilven reuna yltää soutajien päälle. Vettä valuttaa taivaalta rankasti.

Puhakan lipasta valuu vuolaasti vettä. Perämiestä hymyilyttää silti.

– Mitä minä sanoin, Puhakka tuumaa. Liekö voimayhtiön kiusantekoa.