1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Halveerattiinko poliisia lentoasemalla? Mielenosoitus pakkopalautuksia vastaan poiki kolme rikosilmoitusta

Rikosilmoitukset kirjattiin liikenteen häirinnästä, niskoittelusta ja kunnianloukkauksesta.

Mielenosoitus turvapaikanhakijoiden palautusta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä maanantain ja tiistain välisenä yönä 4. heinäkuuta. Kuva: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Poliisilla on tutkinnassa kolme rikosilmoitusta liittyen maanantain ja tiistain vastaisena yönä järjestettyyn mielenosoitukseen, jossa vastustettiin turvapaikanhakijoiden pakkopalautuksia Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Mielenosoituksessa vaadittiin muun muassa Afganistaniin ja Irakiin suuntautuvien palautusten lopettamista.

Poliisi kertoo tiedotteessa poistaneensa kaksi henkilöä terminaali 2:n sisätiloista mielenosoituksen aikana. Henkilöistä toinen väitti olevansa matkalla lennolle. Häneltä kysyttiin matkalippua, mitä hän ei suostunut näyttämään poliisille. Henkilöllä ei myöskään ollut matkatavaroita mukanaan. Henkilö käyttäytyi siten, että poliisi toimitti hänet vapauttamisen jälkeen varotoimena lääkäriin terveydentilan arviointiin.

Toinen terminaalin sisätiloista kiinniotettu henkilö käyttäytyi häiritsevästi eikä suostunut siirtymään mielenosoitukselle varatulle alueelle. Molemmista tapauksista on kirjattu rikosilmoitukset liikenteen häirinnästä ja niskoittelusta.

Epäily: Poliisia halventavia videoita levitettiin netissä

Kolmas rikosilmoitus on tehty kunnianloukkauksesta. Poliisi kertoo, että Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella työskentelevän vanhemman konstaapelin nimeä huudeltiin mielenosoituksen aikana toistuvasti ja huutelu välittyi myös videoiden välityksellä.

Poliisin mukaan vanhemman konstaapelin väitettiin virheellisesti olevan turvapaikanhakijan pakkopalautuspäätöksen tekijä, vaikka asian käsittely on edelleen kesken. Konstaapelia halventavia videoita on jaettu avoimesti muun muassa sosiaalisessa mediassa.

Poliisilla on syytä epäillä videolla nähtävää mielenosoittajaa kunnianloukkauksesta, koska hän levitti perättömiä väitteitä tai huhuja, jotka saattavat aiheuttaa kohteelle vahinkoa tai halveksuntaa.

Muutoin mielenosoitus sujui poliisin mukaan "äänekkäästi, mutta rauhallisesti". Helsinki-Vantaan lentoasemalla osoitti poliisin mukaan mieltään noin 200 henkilöä.

Suojavarusteista ihmettelyä

Poliisi kommentoi tiedotteessa myös sosiaalisessa mediassa käytyä keskustelua, jossa on ihmetelty poliisin suojavarustusta mielenosoituksessa. Poliisin mukaan kypärät ja niihin kuuluvat visiirit ovat tavanomaisia suojavarusteita mielenosoitusten turvaamisessa.

Sosiaalisessa mediassa on myös ihmetelty, miksi mielenosoituksia ei enää sallita lentoaseman sisätiloissa. Tätä poliisi perustelee muun muassa lentokenttätyöntekijöiden työrauhan takaamisella ja sillä, ettei yleinen järjestys ja turvallisuus vaarannu.