Marjasodan hävinneet thaipoimijat valittavat – vastapuoli oikeuden ratkaisusta: "Helpotus suomalaiselle marjateollisuudelle"

Kainuun käräjäoikeus antoi perjantaina tuomion liittyen Ber-Exin ja thaimaalaisten väliseen kiistaan.

marjanpoiminta
Thaipoimijoita metsässä.
Alun perin kainuulaisen Ber-Exin ja thaipoimijoiden välinen siviilikanne on saatu päätökseen.Jarmo Nuotio / Yle

Kainuulaisen marjanjalostaja Ber-Exin ja thaimaalaisten marjanpoimijoiden välinen kiista sopimusrikkomuksen korvauksista ja maksamattomista marjoista on nyt ratkennut. Kanteet hylättiin kaikilta osin.

Marjanpoimijat joutuvat korvaamaan vastapuolensa Ber-Exin oikeudenkäyntikulut. Oikeudenkäyntikulujen määrästä heillä ei ole ollut huomautettavaa.

Thaimaalaisten marjanpoimijoiden asianajaja Ville Hoikkala kertoo, ettei tuomioon tyydytä, vaan siitä aiotaan valittaa. Ber-Exin asianajaja Ari Korhonen ei ole lainkaan yllättynyt valitusaikeista, mutta pitäisi yllättävänä sitä, jos valituslupa heltiäisi.

– Olin sanonut päämiehelleni, että yhtä varmaa kuin tämä lopputulos on se, että he valittavat, Korhonen toteaa.

Korhonen ja Ber-Exin edustajat osasivat odottaa ratkaisua kanteiden hylkäämisestä. Korhosen mukaan tilanne on helpotus kaikille hänen päämiehiensä edustajille.

Täysin tarpeeton prosessi.

Ari Korhonen

– Itse asiassa sen pitäisi olla helpotus koko suomalaiselle marjateollisuudelle siinä mielessä, että ei tarvitse odottaa viittätuhatta siviilikannetta joka syksy, Korhonen sanoo.

Korhosen mukaan koko jutun taustalla on poliittinen liikehdintä, eikä Korhonen pidä asiaa siten tosiasiassa juridisena kiistana.

– Tuskin tämä saa jatkokäsittelylupaa. Jos saa, niin ihmettelen kyllä, että on meillä yhteiskunnassa ylimääräistä varaa pyörittää tällaisia tapauksia. Täysin tarpeeton prosessi.

Kiistellyt marjat poimittiin jo vuonna 2013

Poimijoiden mukaan he olivat käytännössä joutuneet ottamaan Ber-Exiltä korkeakorkoista lainaa, jonka maksavat takaisin marjan myyntituloilla. Marjoista saatu kilohinta on poimijoiden mukaan ennakkoon sovittua alhaisempi. Poimijoilla oli yhteensä 143 000 euron vaatimukset sopimusten rikkomisesta ja maksamattomista marjoista (siirryt toiseen palveluun) (MTV3).

Ber-Exiä on muun muassa velvoitettu maksamaan sovittu hinta marjoista, vahingonkorvauksia 2 000 euroa ja 1 200 euroa marjasadon kehittymisen seurannan laiminlyönneistä.

Kiistellyt marjat poimittiin jo vuonna 2013, ja juttu päätyi Kainuun käräjäoikeuteen elokuussa 2015. Oikeuskäsittely käynnistyi Kainuun käräjäoikeudessa tämän vuoden toukokuussa.

Yhtä varmaa kuin tämä lopputulos on se, että he valittavat.

Ari Korhonen

Vuosien matkalla thaipoimijat syyttivät Ber-Exiä ihmiskaupasta (siirryt toiseen palveluun) (Ilta-Sanomat). Tällöin Ber-Exin toimitusjohtaja Kari Jansa sanoutui irti 50:stä Suomeen jääneestä thaipoimijasta.

Myöhemmin rikosilmoitus ihmiskaupasta jätettiin tutkimatta, ja poimijoiden asiaa ajava lakimies Ville Hoikkala pyysi anteeksi Ber-Exin silloiselta toimitusjohtajalta rikosepäilystä. Vuonna 2015 Ber-Ex myytiin Arctic International Oy:lle.

Nyt päätöksen saaneessa Ber-Exin ja poimijoiden välisessä kiistassa kyseessä oli siviilikanne.