Kolea alkukesä verotti karavaanimatkailua – konkarit kuitenkin leiriytyvät, satoi tai paistoi

Pohjoispohjalainen Niemelän pariskunta on viettänyt lomat ja kesäviikonloput jo pian parinkymmenen vuoden ajan matkailuperävaunussaan. Heillä on ollut niin mukavaa, että kesämökkihaaveet on heitetty romukoppaan.

Kotimaa
Asuntovaunukyltti
Yle

Kylmä alkukesä on verottanut jonkin verran camping-matkailua eri puolilla Suomea.

Aluepäällikkö Risto Apulin mukaan tilanne on samankaltainen myös Kalajoen Hiekkasärkillä. Väki on lähtenyt taas vilkkaasti liikkeelle, kun säät muuttuivat juhannuksen tienoilla paremmiksi.

Kausipaikan varanneita karavaanareita kato ei ole kuitenkaan koskenut. He tulevat tutuille paikoille yhä uudestaan. Vapautuvia paikkoja jopa jonotetaan, Apuli kertoo.

Kalajoki Campingin kausi alkaa toukokuulla ja päättyy syyskuulla.

– Karavaanarit ovat oma rotunsa. Jotka tähän vihkiytyvät ovat sitten täysillä mukana. Meidän 120 kausipaikkasta vain parikymmentä vaihtui viime kesästä. Useat karavaanarit ovat viettäneet täällä jo parikymmentä kesää. Eräskin rouva ehti lomailla täällä viisikymmentä vuotta peräjälkeen, ensin miehensä kanssa ja sitten itsekseen, Apuli selvittää.

"Kaikki heti valmiina"

Päivi ja Matti Niemelä etsivät parikymmentä vuotta sitten vakavissaan mökkitonttia. Hyttyset ja vaivalloinen rakennusvaihe saivat kuitenkin mielen muuttumaan. Löytyi karavaanarin elämä.

Nyt Kalajoen Hiekkasärkillä on vietetty matkailuperävaunussa kaikki lomat ja vapaat kesäviikonloput jo pian parinkymmenen vuoden ajan.

Karavaanarit ovat oma rotunsa. Jotka tähän vihkiytyvät ovat sitten täysillä mukana.

Risto Apuli

– Tässä meillä on kaikki heti valmiina. Mökkiä tehdään vuosikausia, ja vasta sitten päästään vain oleilemaan. Eikä tässä rannalla ole hyttysiä, Matti Niemelä perustelee.

– Emme ole kovia reissaajia. Kun tänne on kaikki laittanut valmiiksi, sitä haluaa tulla aina uudestaan, Päivi täydentää.

Naapureihin tutustuu helposti

Pariskunnan kaksi poikaa viihtyivät lapsuudessaan lähialueen lasten seurassa. He pyöräilivät sekä skeittailivat asfaltoiduilla reiteillä ja kävivät silloisessa Jukujuku-puistossa.

Päivi Niemelä
Päivi Niemelä.Paulus Markkula / Yle

– Pojat olivat aina meressä, Päivi Niemelä muistelee menneitä.

Nykyisin Niemelät autoilevat kotoaan Oulaisista Hiekkasärkille yleensä kahdestaan. Päivi kertoo, että hän rentoutuu välittömästi perille päästyään.

– Meillä on nyt hyvä paikka tässä. Naapureiden kanssa on mukavaa ja autamme toisiamme. Täällä latautuvat minun akkuni, Päivi huokaisee.

– Matti meinasi juuri lähteä käväisemään kaupungissa, mutta sanoin, että en malta lähteä täältä!

Harrastus alkoi pienestä

Niemelät aloittivat harrastuksen nuoren perheen budjettiin sopivalla pienellä matkailuperävaunulla. Ajan myötä vaunua on vaihdettu isommaksi.

Nykyisin sisätiloja on parikymmentä neliötä ja saman verran lisätilaa on sivuteltassa. Pieni ulkoterassi on aidattu ja kalustettu sievästi. Nurkkaan on sijoitettu ulkogrilli.

Niemelöiden matkaperävaunu on istunut vakiopaikallaan jo toistakymmentä vuotta.
Niemelän pariskunnan matkaperävaunu on istunut vakiopaikallaan jo toistakymmentä vuotta.Paulus Markkula / Yle

Majoitustilat sijoittuvat matkailuperävaunuun, jossa on myös toimiva keittiö. Vain astianpesukonetta ei näy. Päivi kertoo kuitenkin, että asia on hoidossa.

– Astianpesukone on tuossa vieressä, eli meillä Matti tiskaa, Päivi nauraa.

– Tuossa lähellä on hirmu hyvät tiskaustilat. Lämmin vesi ei sieltä lopu, kun rakennus on kaukolämmössä, Matti kertoo.

Niemelät käyttävät mieluusti muitakin camping-alueen palvelupisteitä, joita riittää ravintoloista saunoihin ja jätehuollosta urheilu- ja aktiviteettipuistoihin.

Matista perävaunu on kätevämpi vaihtoehto kuin matkailuauto. Siinä on enemmän tilaa.

Mies tosin tunnustaa haaveilevansa vielä suuresta bussin kokoisesta matkailuautosta. Keskustelu päättyy luontevasti, kun vaimo pudistaa päätään.