1. yle.fi
  2. Uutiset

Luhistunut Sibeliuksen hääaitta kunnostettiin matkakohteeksi – varauksia ulkomaita myöten

Lähdimme Jean ja Aino Sibeliuksen jalanjäljissä tutustumaan juuri remontoituun aittaan Lieksassa.

Jean Sibelius
Sibeliuksen häämatkakohde Monolan aitta Lieksassa.
Nelli Kallinen / Yle

Golfkenttä tai mökkitontti, ainakin niitä suunniteltiin Lieksan Surpeenvaaran kylään ränsistyvän Monolan aitan tilalle vielä muutama vuosi sitten.

Paikallisille kulttuurivaikuttajille muun muassa Jean ja Aino Sibeliuksen häämatkakohteena toiminut Monola oli kuitenkin liian arvokas historiallinen kohde menetettäväksi.

Syntyi Monola-seura, joka otti tehtäväkseen aitan kunnostuksen.

125 vuotta sitten heinäkuussa vastavihityt Aino ja Jean Sibelius olivat juuri saapuneet Lieksaan häämatkalleen, kun tuore vaimo tiedusteli, että mihin he majoittuvat. Jean huomasi, että oli tyystin unohtanut järjestää majapaikan. Onneksi vain muutaman kilometrin soutumatkan päässä Lieksan kirkkorannasta sijaitsi Monolan tila, jonka aitassa olisi kuulemma mahdollista yöpyä.

Näkymä Pieliseltä Lieksaan. Sibeliuksen häämatkareitti.
Lieksan kirkkoranta.Nelli Kallinen / Yle

Heinäkuussa 2017 kunnostus on vihdoin saatu päätökseen ja lähes romahtamispisteessä ollut hirsirakennus seisoo nyt paikallaan jykevän näköisenä. Vuonna 2015 oli aivan viime hetket ryhtyä kunnostamaan aittaa.

– Tuvassa ja saunassa uunien takaa seinät olivat mädäntyneet. Vettäkin oli päässyt rakennukseen sisään. Muuten hirsiosat olivat täydellisessä kunnossa, Monola-seuran puheenjohtaja Elli Oinonen-Edén kertoo.

Monolan aitta oli Sibeliuksen häämatkakohde
Lieksan kaupunginhallitus lahjoitti Monolanniemen aitan Monola-seuralle.Nelli Kallinen / Yle

Matka Monolan aitalle taittui sateisessa päivässä hitaasti. Kahden veneen kyydissä kulki nimittäin myös Joensuusta vuokrattu laatikkopiano. Olihan Jeanin aikomuksena säveltää musiikkia kuherruskuukauden lomassa.

Rahaa aitan kunnostamiseen saatiin seuran varapuheenjohtaja, sellisti Jussi Makkosen konsertti- ja levytuotoista. Lisäksi noin 50 000 euron kunnostustyöhön tuli Leader-rahoitusta.

Laatikkopiano Monolan aitassa.
Jussi Makkosen taffelipiano Monolan aitassa. Sibelius toi Monolaan mukanaan laatikkopianon Joensuusta.Nelli Kallinen / Yle

Saavuttuaan Monolan pihaan ihmetteli paikalla vastassa ollut isäntä Olli Vartiainen, että miksi Sibeliukset toivat mukanaan pianon, kun talosta olisi löytynyt flyygeli.

Ulkomailla ja Suomessa Sibeliusta tulkinneelle Makkoselle aitta on tärkeä kohde monesta syystä.

– On todella kiehtovaa, että Sibeliuksen elämästä niinkin keskeinen vaihe kuin häämatka keskittyi synnyinkaupunkiini Lieksaan.

Uutta ja vanhaa hirttä Monolan aitassa
Pahoin lahonneet hirrenpätkät korvattiin ehjällä hirrellä mahdollisimman paljon alkuperäistä säilyttäen.Nelli Kallinen / Yle

Monolan ja Pielisen seudun luonto toimivat tärkeinä innoittajina Sibeliukselle.  Aitassa syntyivät Runebergin teksteistä kappaleet Kyssens hopp ja Till Frigga. Lisäksi viimeistellyksi Monolassa tuli orkesteriteos Satu.

– Jotta voidaan ymmärtää ja arvostaa Sibeliuksen häämatkakohdetta, pitää ensin pystyä näkemään kuinka merkittävä säveltäjä Sibelius maailmanlaajuisesti on. Minulle se avautui vasta ulkomailla konsertoidessa.

– Aitta on valtava helmi. Käsitykseni mukaan kiinnostus Monolaa kohtaan lisääntyy koko ajan. Varauksia veneretkille Monolaan tulee jo ensi kesälle ulkomailta saakka, Makkonen kertoo.

Lue seuraavaksi