1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Sipilä: Valinnanvapauslaki valmistellaan kokonaan uudestaan

Sote- ja maakuntauudistus tulee voimaan 1. tammikuuta 2020, jos hallituksen esitys toteutuu.

Pääministeri Juha Sipilä tapasi toimittajia Helsingissä 5. heinäkuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Eduskunta pääsee käsittelemään sote- ja maakuntauudistuksen lakipakettia ensi keväänä. Asiasta kertoi pääministeri Juha Sipilä (kesk.) iltapäivällä tiedotustilaisuudessa.

Sipilän mukaan valinnanvapauslaki valmistellaan kokonaan uudelleen. Vielä viime viikolla Sipilä arvioi, että laista riittää täydentävä esitys.

– Mutta kun työn suuruus on käyty läpi, on todettu, että siitä annetaan kokonaan uusi hallituksen esitys, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hallitus päätti tänään, että sote- ja maakuntauudistus tulee voimaan 1. tammikuuta 2020 alkaen. Maakuntavaalit puolestaan järjestetään ensi vuoden lokakuussa.

Sipilän mukaan eduskunta saa ensi keväänä käsiteltyä sote- ja maakuntauudistuksen kokonaan.

Ei parlamentaarista valmistelua

Oppositiota Sipilä ei kuitenkaan ole valmis ottamaan mukaan lakivalmisteluun parlamentaarisen työryhmän kautta. Sipilän mukaan sote-uudistus on kestänyt jo nyt liian kauan. Viime vaalikaudella hallitus otti opposition mukaan sote-valmisteluun.

– Uudistusta on käytännössä tehty kymmenisen vuotta, ja kolme kertaa se on törmännyt perustuslakivaliokuntaan. Onneksi nyt ollaan vaalikauden puolivälissä, että meillä on aikaa tehdä tarvittavat korjaukset, Sipilä sanoi.

Tiedotustilaisuudessa Sipilältä kysyttiin, pelkääkö hän seuraavan hallituksen kaatavan sote-uudistuksen.

– Se olisi aika erikoista. En usko, että se olisi realistista ja kenenkään edun mukaista, Sipilä vastasi.

Alunperin uudistuksen piti astua voimaan vuonna 2019, ja maakuntavaalit piti järjestää ensi vuoden tammikuussa presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä.

Syy lykkääntymiselle on sote-uudistukseen olennaisesti kuuluvan valinnananvapauslain törmääminen perustuslakiin. Perustuslakivaliokunta katsoi viime viikolla antamassaan lausunnossa, että valinnanvapauslakiin tulee tehdä useita muutoksia.

Lue myös:

SDP:n Antti Rinne: Myöhästyvä sote on valmisteltava yhdessä, jotta se voisi kestää