1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. maakuntavaalit

Perustuslakivaliokunnan Ville Skinnari: Maakuntavaalit syytä siirtää eduskuntavaalien 2019 yhteyteen

Kansanedustaja Ville Skinnari (sd.) sanoo, että maakuntavaalien siirtäminen edelleen eduskuntavaalien yhteyteen nostaisi äänestysprosenttia ja säästäisi kustannuksista.

maakuntavaalit
Äänestyslippua pudotetaan vaaliuurnaan
Meeri Niinistö / Yle

Perustuslakivaliokunnan jäsen ja kansanedustaja Ville Skinnarin (sd.) mukaan maakuntavaalien aikataulua tulisi miettiä eduskuntavaalien 2019 yhteyteen.

Maakuntavaalit siirtyvät, ja hallitus on nyt kaavaillut maakuntavaaleja siirrettäväksi syksyyn 2018. Ville Skinnarin pitää vaalien mahdollista siirtämistä järkevänä päätöksenä.

– Tämä on ainut oikea linjaus. Tässä mielessä tämä päätös on oikean suuntainen, että otetaan se aika, mitä hyvä hallinto ja lainvalmistelu vaativat.

Skinnarin mukaan tulisi pohtia, kannattaako vaaleja järjestää erikseen eduskuntavaaleja edeltävänä syksyä. Syitä on kaksi: vaalit maksavat, ja toisaalta saataisiin uusien vaalien äänestysprosenttia nostettua.

– Minkä takia ei sitten yhdistettäisi maakuntavaaleja ja eduskuntavaaleja? Kokonaisuutena se olisi sellainen, mikä nostaisi äänestysprosenttia. Toki se vaikuttaisi myös kustannukseen. Vaalit maksavat yhteiskunnalle.

Myös Päijät-Hämeen maakuntajohtaja Jari Parkkonen näkee, että uudet vaalit olisi hyvä yhdistää toisiin vaaleihin. Alun perin maakuntavaalit oli tarkoitus järjestää vuoden 2018 presidentinvaalien yhteydessä.

– Se saisi enemmän kantavuutta. Aika kova haaste ehdolla olevilla päätöksentekijöillä saada ihmiset liikkeelle täysin uusiin vaaleihin, Parkkonen toteaa.

Ville Skinnari ei ole yllättynyt maakuntavaalien viivästyksestä. Skinnari toivoo, että oppositiopuolueet otetaan mukaan päätöksentekoon.

– Hallituksen pitää kiinnittää niihin asioita huomiota, mitä lausuimme perustuslakivaliokunnassa ja tehdä niin hyvää työtä, ettei vastaavia ongelmia tule. Toivon, että tätä kokonaisuutta tehtäisiin yhdessä kaikkien puolueiden kesken, koska kokonaisuus on Suomen kannalta niin iso.

Lue seuraavaksi