Saimaan romulaivasta saisi hotellin halvalla – Lappeenranta etsii uutta ostajaa Blue White Eaglelle

Lappeenrannan kaupunki etsii uutta ostajaa Rauhan laivalaiturissa olevalle M/S Blue White Eagle -alukselle. Aluksesta saisi kunnostettua laivahotellin. Matkustajalaivan myynti Viroon peruuntui yllättäen.

vesiliikenne
Blue White Eagle Rauhan rannassa
Pasi Tapanainen / Yle

Lappeenrannan kaupungin ympäristötoimi on saanut muutamia kyselyitä M/S Blue White Eaglesta sen jälkeen, kun aluksen myyminen Viroon yllättäen peruuntui.

– Me käymme yhteydenottojen perusteella suoria neuvotteluja ostajien kanssa. Kolmatta myyntikierrosta ei ole tulossa, sanoo ympäristötarkastaja Toni Pöntelin Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

Blue White Eagle
M/S Blue White Eaglen ravintolasaliJari Tanskanen / Yle

M/S Blue White Eagle on ulkoa rapistuneen näköinen, mutta sisältä kohtuullisessa kunnossa. Suurimmat remontit joudutaan tekemään muutamiin kosteusvaurioista kärsineisiin hytteihin.

– Noin sadan tuhannen euron remontti olisi tulossa laivaan, jos se haluttaisiin hiekkapuhaltaa ja kunnostaa esimerkiksi hytit asuttavaan kuntoon, sanoo savonlinnalaisen Inkilänniemen telakan omistavan Mopro Oy:n toimitusjohtaja Olavi Tyrsky.

Savonlinnan telakka
Savonlinnan Inkilänniemen allastelakka, jonka allas voidaan padota ja pumpata tyhjäksi laivan pohjan kunnostusta varten.Pyry Sarkiola / Yle

Hiekkapuhallus olisi mahdollista Savonlinnassa, jossa alus saadaan kuivatelakalle. Samalla myös aluksen pohjaventtiilit voitaisiin vaihtaa. Reittiliikennekelpoiseksi aluksen palauttaminen maksaisi enemmän, koska vain toinen pääkoneista on toimintakunnossa.

Vaihtoehtona on aluksen romuttaminen. Tällöin kustannukset jäisivät kaupunkilaisten maksettavaksi.

– Vaikka laiva näyttää isolta, niin metallin osuus on aika pieni muuhun jätteeseen verrattuna, joten romutusta ei pystytä materiaalikustannuksilla tekemään, sanoo imatralaisen Konepeikko Oy:n toimitusjohtaja Juha Kekäle.

Tähän mennessä edullisin aluksesta tehty romutustarjous on 150 000 euroa. Siksi kaupunki yrittää etsiä mieluummin alukselle uutta ostajaa.

Blue White Eagle hytit
M/S Blue White Eaglessa on 35 hyttipaikkaa. Osa hyteistä on siistissä kunnossa, osaan on päässyt valumaan hulevesiä.Jari Tanskanen / Yle

– Tuntuisi vähän sääliltä, jos alus jouduttaisiin hävittämään, myöntää ympäristötarkastaja Toni Pöntelin.

Kaupungin tavoitteena on edelleen saada alus pois Rauhasta talveen mennessä.

Ylen tietojen mukaan M/S Blue White Eaglesta olisi kiinnostunut ostaja Viipurissa, myös Pielisellä mietitään perinnelaivayhdistyksen perustamista – risteilihän alus vuosien ajan Pielisellä Lieksan ja Kolin vesillä - tuolloin Koli III:n nimellä.