1. yle.fi
  2. Uutiset

Seksuaalinen ahdistelu festivaaleilla on ongelma Ruotsissa, mutta mikä on tilanne muissa Pohjoismaissa - Yle selvitti

Viime aikoina maailmalla on kohistu Ruotsin Bråvalla-festivaalilla tapahtuneista raiskauksista ja ahdisteluista.

kulttuuri
Festivaaliyleisöä.
Seksuaalinen ahdistelu on festivaalilla yleistymässä.Thomas Frey / EPA

Ruotsin suurimpiin festivaaleihin kuuluvan Bråvalla festival ilmoitti äskettäin pistävänsä pillit pussiin. Järjestäjän mukaan syynä ovat festivaalia jo kahtena peräkkäisenä vuonna piinanneet raiskaukset ja seksuaalinen ahdistelu. Viime vuonna Bråvallassa oli yhden viikonlopun aikana viisi raiskaustapausta ja 14-16 ahdistelua. Tänä vuonna raiskauksia oli neljä ja erityyppisiä seksuaalisia ahdisteluja 23.

Ruotsin poliisin Bråvallaa koskevan tiedotteen (siirryt toiseen palveluun)mukaan seksuaalinen ahdistelu on festivaalilla ollut kasvussa, mutta se ei nouse mitenkään hälyttävästi esille verrattuna muihin samankaltaisiin tapahtumiin. Poliisipäällikkö Michael Lindqvistin mielestä seksuaalisesta ahdistelusta ilmoitetaan nykyisin herkemmin.

– Minun mielestäni tilastot peilaavat festivaaliyleisön matalaa ilmoituskynnystä suhteessa tällaisiin rikoksiin. Toinen syy kasvuun on se, että ilmoituksen voi tehdä saman tien ja paikan päällä.

– Haluamme myös, että jokaisesta ahdistelutapauksesta tehdään ilmoitus, Lindqvist toteaa.

"Hävettää olla mies"

Festivaaliahdisteluista on tullut Ruotsissa kuuma peruna. Miten on mahdollista, että tällaista tapahtuu maassa, joka panostaa tasa-arvoon ja feminismiin, Ruotsissa kysellään.

Useissa Ruotsin mediassa olleissa, kiukkua kihisevissä kirjoituksissa (siirryt toiseen palveluun) ahdistelua ei ole rajattu pelkästään festivaalien riesaksi. Aftonbladetin toimittajan Frida Söderlundin mukaan “seksuaalinen väkivalta on ongelma nyky-Ruotsissa ja nyt on jo helvetti aika ottaa vastuuta”.

Bråvalla festivalin omassa tiedotteessa todetaan, että “seksuaalisesta ahdistelusta on tullut ongelma, joka koskettaa yhteiskunnan jokaista osaa.” Koomikko Emma Knyckare on järjestämässä festivaaleja, joihin miehiltä tai miehiksi itsensä tuntevilta on pääsy kielletty. Muusikko Sonny Fahlberg taas toteaa suoraan, että häntä hävettää olla mies.

Bråvalla-ilmiö ei ole Ruotsissa uusi. Viime vuonna Ruotsissa kohistiin Tukholmassa järjestettävän We Are Sthlm -nuorisofestivaalin yhteydessä edellisinä vuosina tapahtuneista kymmenistä ahdistelutapauksista (siirryt toiseen palveluun), joita poliisi oli yrittänyt pimittää.

Vuosien 2014 ja 2015 We Are Sthlm -festivaaleilla seksuaalista ahdistelua kokivat jopa 11-vuotiaat tytöt, mutta Ruotsin poliisi jätti tämän kertomatta niin medialle kuin suurellekin yleisölle. Usean ruotsalaisjulkaisun (siirryt toiseen palveluun) mukaan suuri osa ahdistelijoista oli nuoria ulkomaalaistaustaisia miehiä.

Yleisöä Apulannan keikalla Provinssi-festivaalilla Seinäjoella 27. kesäkuuta 2015.
Provinssi 2015Roni Rekomaa / Lehtikuva

Ei ongelmia Provinssissa

Bråvalla Festival järjestetään noin 87 000 asukkaan Norrköpingissä ja yleisöä se on vetänyt vuosittain pyöreät 50 000. Tänä vuonna festivaalin pääesiintyjiä olivat muun muassa Die Antwoord, Ellie Goulding ja The Killers. Kokoluokkansa ja esiintyjiensä puolesta sitä voisi verrata vaikkapa kotoiseen Provinssiimme.

Mutta toisin kuin Bråvallassa, seksuaalirikokset eivät ole Provinssin ongelma.

Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen muistelee, että heidän tapahtumassaan olisi viimeksi ollut yksittäinen raiskaus noin kymmenen vuotta sitten. Viimeisten kahden vuoden aikana Provinssissa ei Rumpusen mukaan ole kirjattu mitään seksuaaliseen ahdisteluun viittaavaa.

– Kotimaiset festivaalit, etenkin vakiintuneet sellaiset, ovat menneen jatkuvasti siistimpään suuntaan ja turvallisuusjärjestelyt ovat kehittyneet vuosittain. Oli Provinssin festivaalialueella missä kohdassa hyvänsä, järjestysmies on lähes aina näköetäisyydellä.

Rumpusen mukaan kotimaisten festivaalien hyvä henki johtuu pitkälti myös asiakaskunnan asenteesta.

– Suomeen on syntynyt solidaarinen festivaalikulttuuri, jossa muut otetaan huomioon ja kaverista pidetään huolta.

Ruotsin tapahtumia Rumpunen pitää pöyristyttävinä.

– Tällainen on äärimmäisen vakavaa, kysehän on kuitenkin valtavirtafestivaaleista. Varsinkin on huolestuttavaa, jos tapahtunut viittaa Ruotsissa laajempaan yhteiskunnalliseen ilmiöön.

Järjestäjää ei käy Rumpusen mukaan kateeksi.

– Järjestäjän kannalta tälläinen on raskasta, ja tunnen myötätuntoa Bråvallan järjestäjäporrasta kohtaan. Kuulemani mukaan siellä on pyritty ottamaan kaikki keinot käyttöön yleisön turvallisuuden takaamiseksi.

Tuska 2017
Tuska-festivaali 2017Jussi Mankkinen / Yle

Festivaalit Helsingissä eivät näy seksuaalirikostilastoissa

Mutta millainen tilanne on sitten Helsingissä, jossa järjestetään kesäisin kymmeniä tuhansia ihmisiä vetäviä suurfestivaaleja, kuten Tuskaa, Weekendiä ja Flowta?

– Seksuaalirikosten kohdalla Helsingissä ei näy minkäänlaista tilastollista piikkiä suurten festivaalien aikana. Käyrät ovat aivan samanlaisia kuin muinakin viikonloppuina, rikoskomisario Teija Koskenmäki-Karaharju Helsingin poliisista toteaa.

Tilanne Helsingissä on siis aivan päinvastainen kuin esimerkiksi Tukholmassa. Ruotsin tilannetta Koskenmäki-Karaharju ei halua muutoin kommentoida.

Roskilde on kuin suuri kaupunki - sekä hyvässä että pahassa

Mutta millainen festivaalitilanne on muissa Pohjoismaissa? Tanskan mammuttimainen Roskilde-festivaali kerää vuosittain 130 000 päisen yleisön, joten on vaikea kuvitella, ettei tämän kokoisen ihmismassan joukossa tapahtuisi myös ikäviä asioita.

– Roskilde-festivaalista tulee joka kesä Tanskan neljänneksi suurin "kaupunki", joten sillä on vastaavia ongelmia kuin oikeassakin kaupungissa. Sekä seksismi että seksuaalinen ahdistelu kuuluvat niihin, Roskilden tiedotuspäällikkö Christine Bilde kertoo.

– Olemme keskittyneet torjumaan seksuaalista häirintää yleiseen turvallisuuteen tähtäävän työn, erilaisten yhteistyöprojektien sekä workshoppien avulla.

Viime vuonna Roskildessa tapahtui viisi raiskausta (siirryt toiseen palveluun). Vuonna 2015 raiskauksia oli yksi.

– Yleisesti ottaen sekä Roskilde että muut suuret tanskalaiset festivaalit ovat turvallisia paikkoja naispuolisille festivaalivieraille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemmekö työstäisi näitä asioita, yrittäisi vaikuttaa yleisön käyttäytymiseen ja lisäisi tietoisuutta seksuaalisesta ahdistelusta, Bilde sanoo.

Yksi Norjan suurimmista musiikkifestivaaleista, Oslon Øyafestivalen taas vetää vuosittain yli 80 000 vierasta.

– Meidän tietojemme mukaan Øyafestivalenilla ei ole koskaan ollut raportoituja raiskauksia tai seksuaalista ahdistelua. Oman käsitykseni mukaan suuret norjalaiset musiikkifestivaalit ovat kaikille turvallisia paikkoja, tiedotuspäällikkö Jonas Prangerød kertoo.

Naapurimaa Ruotsin festivaaliongelmista Jonas Prangerødilla ei ole mielipidettä.

– Näitä ongelmia on kyllä käsitelty viimeisten parin vuoden aikana Norjan mediassa.

Ruotsissa seksuaalista ahdistelua ei tänä vuonna esiintynyt lainkaan esimerkiksi rokkiin ja metalliin keskittyvällä Sweden Rock Festivalilla. Festivaali ei halunnut kommentoida asiaa mitenkään Ylelle.

Lue seuraavaksi