1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Analyysi: Hallitus kaunistelee selityksiään soten myöhästymisestä

Hallitus hävisi sote-uhkapelin perustuslakia vastaan. Kärsijänä on potilas, kirjoittaa Ylen politiikan toimittaja Maria Stenroos.

sote-uudistus
Sairaalan käytävällä kuljetetaan potilasta.
Marja Airio / Lehtikuva

Ei päästä jonottamaan sotekeskukseen vielä uutena vuonna 2019, sillä valmisteluun otettiin vuoden aikalisä. Ei saada äänestää maakuntavaaleissa tammikuussa 2018, sillä ensimmäiset maakuntavaalit siirrettiin lokakuulle.

On turha epäillä, ettei terveydenhoitojärjestelmän uudistaminen olisi vaikea, liki mahdoton tehtävä. Uudistus on jysähtänyt perustuslakivaikeuksiin jo kolmesti – ja kaikki puolueet ovat saaneet kokea vaikeudet istuessaan jossakin viime aikojen hallituksista.

Sipilä selitti viime viikon tyrmäystä sillä, että asiantuntijoiden lausunnot valmisteluvaiheessa olivat ristiriitaisia.

Tämä selitys on vain puoliksi totta. Kaikki asiantuntijat eivät olleet samaa mieltä, mutta lainvalmistelijat huomasivat vaaran merkit. Kuten Yle kertoi eilen, sosiaali- ja terveysministeriössä osa virkamiehistä ”vapautettiin” valmistelemasta uudistusta, jonka he epäilivät olevan perustuslain vastainen.

Soten ykkösmies Tuomas Pöysti uhrautui valmistelijaksi. Hän kertoi poliitikkojen antaneen voimakasta poliittista ohjausta. Pöystikin tunnisti perustuslakiongelmat, mutta uudistus vietiin eduskuntaan.

Hallitus pelasi riskillä - se jätti huomioimatta asiantuntijoiden kritiikin. Ministerien sanelema laki ei kelvannut perustuslakivaliokunnalle vaan hallitus joutuu antamaan kokonaan uuden esityksen valinnanvapauslaista.

Kärsijänä on potilas, joka jonottaa yhä samaan terveyskeskukseen kuin ennenkin.

Sipilä uskoo, että hallitus osaa nyt valmistella lain niin, että se kelpaa perustuslakivaliokunnallekin.

Sitä Sipilä ei kuitenkaan sanonut, että hallitus olisi oppinut virheistään. Hän kuitenkin totesi, että laki kirjoitetaan huolella. Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo twiittasi arvostavansa huolellista lainvalmistelua.

Vielä viikko sitten Sipilä tarjosi hallituksen korjaussarjaa mutta entisellä aikataululla.

Hallituksen poliittinen sopimus piti – uudistus etenee yhtenä pakettina. Ei tule maakuntauudistusta ilman sotea, ei tule sotea ilman valinnanvapautta.

Tämä "poliittinen liima" esti hallitusta kaatumasta mutta ei palvele sosiaali- ja terveysuudistusta sinänsä.

Jos keskusta ja kokoomus eivät olisi yrittäneet ajaa sosiaali- ja terveydenhoidon varjolla läpi omia poliittisia agendojaan – keskusta maakuntahallintoa ja kokoomus terveydenhoidon yksityistämisen edistämistä, valinnanvapauslain varjolla – uudistus olisi ollut todennäköisesti yksinkertaisempi toteuttaa. Puolueet kuitenkin uskovat, että näistä elementeistä koottu uudistus on sotelle kestävä perustus.

Soten viivästyminen vie pohjaa todennäköisesti myös hallituksen kestävyysvajelaskelmilta. Asiantuntijat eivät aiemminkaan ole uskoneet, että sote leikkaisi kustannusten kasvua kolmella miljardilla. Nyt kun uudistus viivästyy, edes hallitus ei voi laskea sen varaan.

Sosiaali- ja terveysuudistus ja maakuntauudistus ovat pääministeri Juha Sipilän mukaan itsenäisyyden ajan suurin uudistus. Siksi vaikeudet ovat sen mukaisia, Sipilä kuvasi tänään iltapäivällä. Myös tehdyt virheet ovat – jos eivät itsenäisyyden ajan suurimpia niin omassa lajissaan kuitenkin megaluokkaa.

Lue myös:

Sipilä: Valinnanvapauslaki valmistellaan kokonaan uudestaan (siirryt toiseen palveluun)

SDP:n Antti Rinne: Myöhästyvä sote on valmisteltava yhdessä, jotta se voisi kestää (siirryt toiseen palveluun)

Sote-uudistuksen voimaantulo myöhästymässä vuoteen 2020 (siirryt toiseen palveluun)

Dramaattinen käänne sote-valmistelussa - tuleva oikeuskansleri Tuomas Pöysti jättää perustuslakiin törmänneen lain valmistelun (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi