1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Pandadiplomatiaa ja kauppasuhteita – video Berliinin uusista pandoista

Kiina ja Saksa lähentyivät tosiaan berliiniläisessä eläintarhassa. Maiden väleissä on koittamassa uusi aika, sanoi Saksassa vieraileva Kiinan presidentti Xi Jinping.

Ulkomaat
Uutisvideot: Berliin eläintarha sai kaksi pandaa
Uutisvideot: Berliin eläintarha sai kaksi pandaa

Berliinin eläintarhan pandarakennuksen luona tehtiin tänään maailmanpolitiikkaa. Kiinan presidentti Xi Jinping ja Saksan liittokansleri Angela Merkel vihkivät Kiinan lahjoittamien pandojen asuinrakennuksen käyttöön juhlallisin menoin.

Pandakarhut Meng Meng ja Jiao Qing saapuivat Kiinasta Saksaan juhannuksen alla ja ovat tarhassa lainassa. Kiina käyttää pandoja diplomatian välineinä.

Presidentti Xi toivoo, että nämä kaksi eläintä olisivat Saksan ja Kiinan välisen ystävyyden suurlähettiläitä.

– Meillä on suuri ilo toivottaa teidät tervetulleeksi tänne tänään maailman ollessa myllerryksessä, jota Saksa ja Kiina voivat omilla toimillaan rauhoittaa, Merkel lausui.

Merkel muistutti, että berliiniläiset suhtautuvat karhuihin lämmöllä – onhan kaupungin vaakunaeläinkin karhu.

Merkel muisti puheessaan myös Berliinin eläintarhan edellistä panda-asukkia Bao Baoa, jonka Kiina lahjoitti Länsi-Saksaan 1980 ja joka kuoli vuonna 2012 korkeassa 34 vuoden iässä.

Yhteistyötä maailmanmarkkinoilla syvennetään

Xin Saksan-vierailun aikana Kiina ilmoitti pyytäneensä yhdysvaltalaisia ja saksalaisia syöpäasiantuntijoita auttamaan Nobel-palkitun toisinajattelijan Liu Xiaobon hoidossa.

Liu sairastaa pitkälle edennyttä maksasyöpää. Hän sai yhdentoista vuoden vankeustuomion vuonna 2009, koska on vaatinut Kiinaan monipuoluedemokratiaa ja ihmisoikeuksien kunnioittamista. Hänet siirrettiin vankilasta sairaalahoitoon kesäkuun lopulla.

Liuta ei kuitenkaan lehdistötilaisuuksissa mainittu, mutta Merkel mainitsi ihmisoikeudet useaan otteeseen ja korosti maiden jatkavan dialogia aiheesta.

Sekä Saksa että Kiina ovat Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kanssa erimielisiä ilmastonmuutos- ja kauppasopimuslinjauksissa. Etenkin jälkimmäinen on ollut esillä vierailulla.

Kiina haluaa laajentaa vientiään Aasiaan, Afrikkaan ja Eurooppaan useiden miljardien sijoitusten edestä. Maa haluaa sijoittaa muun muassa satamiin, rautateihin ja muihin palveluihin.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on ilmaissut suhtautuvansa Kiinan hankkeisiin myönteisesti ja toivovansa läpinäkyvää yhteistyötä.

Maailman talousmahtien G20-kokous käydään ensi viikonloppuna Hampurissa. Paikalle saapuvat Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, Venäjän Vladimir Putin ja Turkin Recep Tayyip Erdoğan.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi