Tornionjoen lohimäärä notkahti rajusti – "Vielä on uskoa ja toivoa"

Heinäkuun alkuun mennessä jokeen on noussut huomattavasti vähemmän lohta ja ennätyskesistä ollaan tässä vaiheessa kaukana. Myös saaliit ovat jääneet viime kesää pienemmiksi.

lohi
Lohensoutua Tornionjoella Lampeänsuvannossa Pellossa 4.7.2017
Lohensoutua Tornionjoella Lampeänsuvannossa Pellossa 4.7.2017Jarmo Honkanen / Yle

Heinäkuun alkuun mennessä Tornionjokeen on Luonnonvarakeskuksen luotaustietojen mukaan noussut neljä kertaa vähemmän lohia kuin viime vuoden vastaavana aikana. Tilastoja voi katsoa Luken sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Vaisumman lohennousun huomaavat myös kalastajat, sanoo Lempeän Suvannon matkailuyrittäjä Tarmo Koivumaa Pellosta.

– Selkeä ero on, kyllä nyt on huonompi, vähempi on tullut kalaa, mutta, positiivisesti odottelemme kuitenkin.

Luonnonvarakeskuksesta Lukesta arvioidaan Tornionjoen kehnomman lohennousun yhdeksi syyksi vuosien 2010 ja 2011 pieniä lohimääriä, joiden jälkeläisiä nyt nousevat lohet ovat.

Myös kansainvälinen merentutkimusneuvosto ICES on ennakoinut, että tänä vuonna Tornionjokeen nousee keskinkertainen määrä eli noin 55 000 lohta. Viime kesänä nousijoita oli 100 000, joka on ennätysluokkaa.

Taustalla kehnot poikasvuodet 2010 ja 2011

Luonnonvarakeskuksesta arvioidaan, että myös merellä lohisaaliit ovat olleet heikkoja tai vain kohtalaisia. Tämä näkyy myös lohen korkeammassa hinnassa. Suomi ja Ruotsi eivät ole pyytäneen lohta etelässä Itämerellä vuoden 2012 jälkeen ja myös niiden rannikkokalastus on pienentynyt.

Kansainvälisen Merentutkimusneuvoston ICES:n mukaan Puola on lisännyt lohen ajosiimapyyntiä ja syyllistynyt vääriin saalisraportteihin.

Luken asiantuntija Ville Vähä arvioi meille sähköpostilla, että Tornionjokeen nousee tänä vuonna vielä kymmeniä tuhansia lohia. Vähä ei usko että ihan Merentutkimusneuvoston ennakoimaan 55-tuhanteen loheen päästään.

Tornionjoella, Kolarissa Lappean Loman kalastusopas Jari Marjala sanoo, ettei toivoa suinkaan ole menetetty.

– Nyt kaikkein tärkeintä on pitää pää kylmänä ja mieli raikkaana ja keskittyä lohen kalastukseen. Nythän itse asiassa tämä vasta muistuttaa todella lohen kalastusta, se ei ole koskaan helppoa. Nyt seurataan kausi loppuun, vielä on uskoa ja toivoa, sanoo kalastusopas Jari Marjala hymyillen.