Hyppää sisältöön

Testaa itsesi Heurekassa: Tunnistatko ihmisen sadan metrin päästä?

Tiedekeskus Heurekassa pääsee leikin varjolla osallistumaan tutkimukseen, jolla on vakava tavoite.

Tältä etäisyydeltä tutkija Thomas Nyman on vielä tunnistettavissa, mutta satametrisen radan päässä hän olisi pienenpieni. Kuva: Anniina Nissinen / Heureka

Salapoliisiromaanissa tai tv:n poliisisarjassa silminnäkijät eivät yleensä erehdy – elleivät hämäyksen vuoksi. Agatha Christien romaanissa Hallava hevonen apteekkari Osbourne vastaa näin polleasti, kun poliisitarkasta kysyy, onnistuuko kerran nähdyn miehen tunnistaminen.

"Totta kai. En ikinä unohda kenenkään kasvoja. Olen aina sanonut, että jos joku vaimontappaja tulisi meille ostamaan pikku pussin arsenikkia, niin vannon, että tunnistaisin hänet oikeudessa."

Todellisuudessa silminnäkijähavaintojen luotettavuus on hyvin epävarmaa. Silti ainakin osittain niiden perusteella langetetaan oikeudessa tuomioita joka vuosi myös Suomessa. Yhdysvalloissa silminnäkijän todistus voi johtaa jopa kuolemantuomioon. 

Åbo Akademi on alkanut tutkia, missä kulkee ihmisen tunnistuskyvyn metrimitta. Miten kaukana joku voi olla, että silminnäkijä vielä kykenee luotettavasti sanomaan nähneensä juuri hänet? Testiin liittyvä kuvatunnistus on sama, jota poliisikin käyttää. 

Kymmenen minuutin testi

Tiedekeskus Heurekan pihalle Vantaalle on perustettu testirata (siirryt toiseen palveluun), jossa keskuksessa kävijät voivat kokeilla, millaisia todistajia heistä tulisi. Heille se on enimmillään kymmenen minuutin leikki, mutta tutkimuksena tiedettä. Siksi järjestelytkin ovat tarkat.

Testissä neljä koehenkilöä näyttäytyy vuorollaan radalla, ja testiin osallistuva saa katsella kutakin hetken. He piipahtavat radalla testin ohjaajan kehotuksesta ja hänen määräämällään etäisyydellä. Muutoin he pysyttelevät piilossa koko erikoisen kesätyönsä ajan.

Etukäteen ei kerrota, mitä heistä pitäisi painaa mieleen, jotta havainto olisi mahdollisimman lähellä tositilannetta.

– Heille on järjestetty taukotilaankin reitti, joka ei kulje kenenkään Heurekan kävijän ohitse. Silloin kukaan ei tunnista heitä vahingossakaan, eikä koe vaarannu, kertoo Heurekan tapahtumavastaava Annina Pikkumäki.

60 metriä on pitkä matka

Heurekan radalla on mittaa sata metriä. Aiempien tutkimusten perusteella silminnäkijän kyvyt hiipuvat matkan puolivälissä. Heurekan testeissä tavoitellaan tarkkoja raja-arvoja, kertoo tutkija Thomas Nyman Åbo Akademista. 

Itse hän ei ole testiä tehnyt, mutta arvelee näkemänsä perusteella, että 60 metriä olisi jo todella pitkä matka.

Sen huomaa arkikokemuksestakin: kolmen metrin päästä voi erottaa ihmisen silmäripset, mutta 60 metrin päästä eivät näy enää edes silmät.

Heurekan rata perustettiin pihalle, koska se on liian pitkä sisätiloihin, mutta samalla saatiin tutkimukseen myös luonnon panos, sään ja valon vaikutus. Koehenkilöt vetävät tarvittaessa sadetakin päälleen ja lähtevät radalle.

Kansainväliseen käyttöön

Tutkijat toivovat, että tuhatkunta Heurekassa heinäkuun aikana käyvistä innostuu osallistumaan testiin. Aikuisten lisäksi mukaan toivotaan myös lapsia, sillä yksi tutkijoiden keskeisistä kysymyksistä on, miten silminnäkijän ikä vaikuttaa havaintoihin

Tutkimuksen tavoitteena on määritellä luotettava maksimietäisyys Suomen lisäksi myös kansainväliseen käyttöön.

– Toivottavasti niin käy. Jos hanke saa huomiota, poliisikin ehkä kiinnostuu, sanoo Nyman.

.
.