Kovan onnen aavelaivaa ei saada millään siirrettyä – tarinalla myydään jo t-paitoja ja mukeja

Lappeenranta kamppailee epätoivoisesti päästäkseen eroon huonokuntoisesta Blue White Eagle -risteilylaivasta. Paikalliset markkinamiehet näkevät laivan tarinassa kuitenkin vetovoimaa.

liikenne
M/S Blue White Eagle syksyllä
Lappeenrannan Rauhan rannassa seisova Blue White Eagle on innoittanut paikalliset yrittäjät tuotteistamaan aluksen.Jari Tanskanen / Yle

Lappeenrannan kaupunki on yrittänyt jo useamman vuoden päästä epätoivoisesti eroon Rauhan satamaan hylätystä Blue White Eagle –risteilyaluksesta. Alus on maannut laiturissa Holiday Club -matkailukeskuksen vieressä jo vuodesta 2011.

Rappeutuneen risteilijän on jo useamman kerran uskottu olevan viimein lähdössä, mutta aina suunnitelmiin on tullut jokin mutka.

Viimeksi siirtotoiveet lopahtivat viikko sitten, kun laivan oli tarkoitus lähteä viimein matkalle Viron Narvaan hostelliksi. Laivan kauppa ja siirto kuitenkin peruuntuivat viime tingassa, kun selvisi, että Narvajoen suulle oli ilmestynyt kulun estävä hiekkapakka. Myöskään lupaa laivan siirtoon Saimaan kanavan kautta ei tippunut.

Aluksen ostaja, lappeenrantalainen Stella Polaris Ab ilmoitti peruvansa kaupan.

Tarinassa on vetovoimaa

Lappeenrannan kaupungin virkamiehet vääntelevät käsiään epätoivoisina. Lappeenrantaa räväkällä tavalla markkinoinnissaan käyttävän Hito hyvä -yrityksen markkinamiehet sen sijaan näkevät sinivalkoisen kotkan räpiköivässä lennossa markkinapotentiaalia.

– Meillä on jo Titanic-henkiset kangaskassit, paidat ja mukit tulossa Blue White Eagle teeman ympärille, Hito hyvä -yrityksen toimitusjohtaja Arttu Muukkonen kertoo.

Hänen mukaansa yritys haluaa tuoda esille eteläkarjalaista ja lappeenrantalaista kulttuuriperintöä omalla tavallaan, myös huumorilla.

Blue White Eagle -t-paita
Hito hyvä -yritys

Taru surullisen hahmon laivasta

Muukkosen mielestä Blue White Eagle -aluksen tarinassa on omalaatuista vetovoimaa.

– Aluksen taru on jotenkin hieno. Vuodesta toiseen toivotaan, että laiva lähtisi ja tarina saisi hienon lopun, mutta se ei vaan saa. Se vaan pysyy siellä laiturissa.

– Meillähän on Lappeenrannassa vesitorni, johon ei pääse vierailemaan ja risteilyalus, joka ei risteile. Tässähän on jotain tragikoomista.

– Monilla muilla paikkakunnilla on esimerkiksi omakotitaloja, joiden pihat on rehevöitynyt. Meillä on kuitenkin rappiolaiva. Onhan se ihan eri tason juttu.

Muukkosen mukaan idea Blue White Eagle –tavaroista on otettu hyvin vastaan.

– Ennakkotilauksia on jo tullut ja kangaskasseja on mennyt yllättävän hyvin kaupaksi meidän liikkeessä.

Käyttötarkoituksia laivalle löytyy

Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä, että Blue White Eagle hinataan romutettavaksi johonkin sisävesillä.

Muukkonen kuitenkin keksii helposti alukselle uusia käyttötarkoituksia Lappeenrannassa.

– Sen voisi upottaa ja tehdä sukelluskohteen tai tehdä siihen kahvilan. Se toimisi hyvin myös Berliini-henkisenä hipsteridiskona, jossa eri hyteissä olisi erilaista musiikkia ja aurinkokannella olisi hirveät reivit, Muukkonen ehdottaa.