1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Venäjä laukaisi risteilyohjuksia Syyriaan – maalina Isisin asevarastot

Venäjä testaa uutta ilmasta laukaistavaa risteilyohjustaan Syyriassa.

Syyria
Tupolev+Tu-95.
Venäläinen Tupolev Tu-95 pommikone. Puolustusvoimat

Venäjän ilmavoimat on tehnyt iskun risteilyohjuksilla Syyriaan ääri-islamilaisen Isis-järjestön varastoja ja komentokeskuksia vastaan, sanoi Venäjän puolustusministeriö keskiviikkona. Ministeriön mukaan kolme ase- ja ammusvarastoa ja yksi komentokeskus tuhottiin.

Iskun tekivät Engelsin lentotukikohdasta Etelä-Venäjältä toimineet Tupolev Tu-95MS -pommittajat, jotka Venäjän puolustusministeriön mukaan laukaisivat ohjuksensa noin tuhannen kilometrin päästä niiden maaleista.

Pommittajien reittiä ei kerrottu. Jos ne ovat lentäneet Engelsistä etelään, ohjukset on laukaistu ilmeisesti Iranin ilmatilasta. Venäjän puolustusministeriö kertoo, että Syyriasta Hmeimimin tukikohdasta nousseet venäläiset Suhoi Su-30 -hävittäjät suojasivat pommitustehtävää - jolloin niiden on pitänyt lentää Irakin ja Iranin yllä.

Sitä, montako ohjusta laukaistiin, Venäjä ei ole kertonut. Ei myöskään iskuun osallistuneiden pommikoneiden määrää. Yksi Tu-95MS voi kuljettaa enimmillään kahdeksan Kh-101 -risteilyohjusta.

Aseiden kokeilua?

Kh-101 on Venäjän uusin ilmasta laukaistava risteilyohjus, joka on ollut käytössä nelisen vuotta. Se on tutkalla normaalia vaikeammin havaittava, ja sen kantomatkan arvioidaan olevan lentoradasta riippuen 4 500–5 500 kilometriä. Kh-101 on pitkän kantaman täsmäase. Venäläinen luonnehdinta ohjuksesta on luettavissa täältä (siirryt toiseen palveluun).

Voidaan tietysti kysyä, kannattaako sellaista ohjusta käyttää parin ammusvaraston tuhoamiseen – ottaen huomioon, että Venäjällä on perinteisempää hävittäjäpommittajakalustoa valmiiksi Syyriassa.

Venäjän ohjusiskut ovatkin ilmeisesti uuden aseen kokeilua sotaolosuhteissa. Venäjä on käyttänyt Kh-101 -risteilyohjusta ensi kertaa juuri Syyriassa. Niitä laukaistiin Venäjän Syyrian sotaretken alussa marraskuussa 2015, sitten ainakin marraskuussa 2016 ja helmikuussa 2017. Venäjän ilmoituksen mukaan joka kerran Isisin kohteisiin.

Lähteet: AP, Tass

Lue seuraavaksi