Peruspalveluministeri Rehula on valmis avaamaan päiväkirjansa mahdollisen sote-historiikin kirjoittajalle

Ensi viikolla väistyvä ministeri sanoi A-studion haastattelussa odottavansa päivää, jolloin voi puhua suunsa puhtaaksi.

sote-uudistus
Juha Rehula
Juha Rehula.Yle

Peruspalveluministeri Juha Rehulan (kesk.) mukaan hallitus ei ole laittanut jarruja kiinni sote-uudistuksen valmistelussa.

A-studion lähetyksessä vieraillut Rehula sanoi, että uudistuksen toimeenpanoon otettiin lisäaikaa tilanteessa, jossa perustuslakivaliokunnan lausunto antoi nuotit sille, miten jatkovalmistelua voi viedä eteenpäin.

Peruspalveluministerin tehtävästä ensi maanantaina väistyvä Rehula kertoi odottavansa päivää, jolloin hän voi puhua suunsa puhtaaksi.

Hän arvosteli sitä, että sote-uudistusta valmistelevia virkamiehiä on mätkitty julkisuudessa esityksen puutteista.

Rehula kertoi, että hänellä on tarkat päiväkirjamerkinnät tilanteista, joissa erilaisia ratkaisuja on tehty.

– Kyllä se näiden lasien läpi, joilla minä maailmaa katselen, näyttää hyvin toisennäköiseltä kuin tämä julkinen keskustelu, joka on näitä vastuuihmisiä kohtaan aivan kohtuutonta, ministeri Juha Rehula sanoi.

Rehula kertoi olevansa valmis avaamaan päiväkirjansa, jos joku kirjoittaa sote-historiikin.

Valinnanvapauden keskeiset elementit säilymässä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tänään, että valinnanvapauslaki valmistellaan kokonaan uudelleen.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) puolestaan tviittasi, että väärien käsitysten ehkäisemiseksi valinnanvapauslaki ei mene sisällöltään uusiksi, vaikka hallituksen esitys tulee olemaan teknisesti uusi.

Peruspalveluministeri Rehulan mukaan valinnanvapauslain pohja on olemassa mutta siihen on tehtävä korjauksia.

Hän mainitsi, että esimerkiksi yhtiöittämisvelvoite on poistettava, toimeenpanolle on saatava lisää aikataulua ja joitakin käsitteitä on täsmennettävä.

Rehulan mukaan hallitus aikoo säilyttää ne keskeiset elementit, joilla valinnanvapaus on tarkoitus toteuttaa. Hänen mukaansa säilytettäviä, mutta täsmennettäviä asioita ovat muun muassa asiakasseteli, henkilökohtainen budjetti, sote-keskukset ja suun terveydenhuolto omana mallinaan.

Ministerin salkusta luopuminen helpottaa Rehulaa

Sunnuntaina 14. huhtikuuta 2019 järjestetään seuraavat eduskuntavaalit. Silloin valtaan nousee uusi hallitus ja tulee uusi eduskunta. Sipilän hallituksen sote-lakipaketti tulisi voimaan vasta tammikuussa yli puoli vuotta tämän jälkeen.

Rehula uskoo, että tuleva hallitus ei tule laittamaan sote-uudistusta silppuriin, koska Sipilän hallitus tekee eduskunnalle ne esitykset, joita perustuslakivaliokunta velvoittaa.

Tämä on viimeinen viikko Juha Rehulalle peruspalveluministerinä. Ministerin salkku siirtyy ensi maanantaina kansanedustaja Annika Saarikolle (kesk.).

Haastattelun lopuksi A-studion juontaja Jan Andersson kysyi Rehultalta, että helpottaako?

– Kyllä helpottaa, Rehula totesi huojentuneen oloisena.