1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Pohjois-Korean Kim Jong-un YK:n hätäkokouksen alla: Ydinohjuksista emme luovu

Diktaattori sanoi keskiviikkona, ettei aio alistua neuvottelemaan ydinaseohjelmastaan.

Kim Jong-un tervehti ihmisiä parvekkeelta isoisänsä ja edeltäjänsä Kim Il-sungin syntymän 105-vuotispäivän kunniaksi järjestetyn paraatin aikana 15. huhtikuuta. Kuva: How Hwee Young / EPA

Uhmakkaana esiintyvä Pohjois-Korean johtaja sanoi, että hänen kansakuntansa "tulee osoittamaan lujahermoisuutensa Yhdysvalloille" eikä aio alistua neuvottelemaan ydinaseohjelmastaan. 

Pohjois-Korean valtiollinen televisio kertoi vastikään, että maa on tehnyt onnistuneen mannertenvälisen ohjuskokeen Yhdysvaltain itsenäisyyspäivänä 4. heinäkuuta. Myös Yhdysvaltain viranomaiset uskovat Pohjois-Korean testanneen toissa yönä ensi kertaa mannertenvälistä ohjusta. Ohjus putosi Japaninmereeen. Aiemmin Pohjois-Korean ohjusilmoituksen todenperäisyyttä on epäilty.

Pohjois-Korean toistuvat ohjuskokeet ovat kiristäneet sen välejä Yhdysvaltoihin ja muihin länsimaihin. YK:n turvallisuusneuvosto aloitti hätäkokouksen YK:n päämajassa New Yorkissa keskiviikkona Suomen aikaa klo 22.

Kim Jong-unin lausuntojen epäillään uutistoimisto AP:n mukaan enteilevän ohjuskokeiden jatkumista niin kauan, että ydinohjuksilla voisi iskeä Pohjois-Koreasta käsin mihin tahansa Yhdysvaltoja. Asiantuntija-arvioiden mukaan tiistaina laukaistu ohjus saattoi olla kantamaltaan yli 6 000 kilometriä.

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in kutsui tänään viimeistä ohjusiskua "suureksi uhaksi ja provokaatioksi". Berliinissä G20-kokouksen kynnyksellä tulkin avulla esiintynyt Moon vaati kansainväliseltä yhteisöltä kovempia, joskin rauhanomaisia keinoja Pohjois-Koreaa vastaan.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea vastasivat ohjusharjoituksella Pohjois-Korean eiliseen ohjuskokeeseen. Maiden yhteisharjoituksessa laukaistiin tänään useita lyhyen kantaman ballistisia ohjuksia.

Moon uskoo, että asia tulee esille G20-maiden kokouksessa Saksassa. Moonin on tarkoitus tavata Japanin pääministeri Shinzo Abe ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump huomenna illalla.

Luvassa uusia pakotteita

YK-lähettiläs Nikki Haleyn mukaan Yhdysvallat aikoo esittää uusia pakotteita Pohjois-Korealle.

- Tulevina päivinä tuomme turvallisuusneuvostolle päätöslauselman, joka nostaa kansainvälistä vastausta tavalla, joka on suhteessa Pohjois-Korean tilanteen kiihtymiseen, Haley sanoi.

Myös Ranska vaatii pakotteiden kiristämistä. Ranskan edustajan Francois Delattren mukaan maa aikoo tukea turvallisuusneuvostossa esitystä, jolla selkeästi tiukennetaan Pohjois-Koreaan kohdistuvia pakotteita.

YK on langettanut Pohjois-Korealle pakotteita aiemminkin, mutta maa on jatkanut ohjuskokeillaan uhittelua niistä huolimatta.

Lähde: AP, Reuters, STT

Lue lisää:

YK:n turvallisuusneuvosto koolle hätäkokoukseen tänä iltana Pohjois-Korean ohjuskokeen takia

Milloin Pohjois-Korea tekee seuraavan ohjuskokeen? Seuraa netistä, kun tämä USA:n tiedustelukone nousee ilmaan Japanissa

Pohjois-Korea ohjuskokeestaan: Kykenemme iskemään mihin tahansa maailmassa – video

Yhdysvallat määräsi kiinalaisille pakotteita talousyhteyksistä Pohjois-Koreaan