1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

USA vaatii lisäpakotteita Pohjois-Korealle – Venäjä ja Kiina vastustavat voimakeinoja

Pohjois-Koreaa käsittelevässä YK:n turvallisuusneuvoston hätäistunnossa Kiina on vastustanut sotilaallisia toimia ja Venäjä pakotteiden kiristämistä.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley Kuva: Jason Szenes / EPA

Pohjois-Korean Yhdysvaltain itsenäisyyspäivälle 4. heinäkuuta ajastettu mannertenvälinen ohjuskoe sai Yhdistyneiden kansakuntien johtajat rivakasti saman pöydän ääreen. Yhdysvallat vaatii uudessa tilanteessa pakotteiden kiristämistä. Tukea tälle ovat antaneet ainakin Etelä-Korea ja Iso-Britannia.

Venäjä ja Kiina vastustavat yhdessä sotilaallista voimankäyttöä ja haluavat Yhydsvaltain purkavan THAAD-ohjuspuolustusjärjestelmän pois Etelä-Koreasta. Kokouksessa Venäjän varalähettiläs Vladimir Safronkov muun muassa sanoi, että kaikkien täytyy tiedostaa, etteivät pakotteet ratkaise ongelmaa.

–  Me yksinkertaisesti syöksymme kohti pattitilannetta, Safronkov sanoi pakotteisiin liittyen.

Yhdysvallat on vaatinut uusia pakotteita Pohjois-Korealle.

Safronkovin mukaan myöskään minkäänlaiset yritykset oikeuttaa sotilastoimia eivät ole hyväksyttäviä. Myös Pohjois-Korean lähin liittolainen Kiina on vastustanut sotilastoimia.

–  Kiina on aina vastustanut tiukasti kaaosta ja konfliktia Korean niemimaalla. Sotilaskeinot eivät saa olla vaihtoehto, Kiinan YK-lähettiläs Liu Jieyi sanoi kokoukselle.

Diplomatian ovet sulkeutumassa?

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui keskiviikkoiltana Suomen aikaa hätäkokoukseen pohtimaan Pohjois-Korean tilannetta, sillä maa testasi tiistaina mannertenvälistä ballistista ohjusta.

USA:n YK-lähettiläs Nikki Haley sanoi hätäkokoukselle, että Pohjois-Korean toimet ovat nopeasti sulkemassa mahdollisuudet diplomaattiselle ratkaisulle, ja että Yhdysvallat on valmistautunut puolustamaan itseään ja liittolaisiaan.

– Yksi valmiuksistamme on merkittävissä sotilaallisissa voimissa. Käytämme niitä, jos on pakko, mutta emme halua mennä siihen suuntaan, Haley sanoi.

Haleyn mukaan Yhdysvallat voisi ehdottaa uusia YK-sanktioita Pohjois-Korealle ja varoitti, että Washington on valmistautunut katkaisemaan kauppayhteydet maihin, jotka käyvät kauppaa Pohjois-Korean kanssa YK:n päätöslauselmien vastaisesti.

– Ison vastuun YK-sanktioiden täytäntöönpanosta kantaa Kiina. Teemme työtä heidän kanssaan. Teemme työtä jokaisen rauhaan uskovan maan kanssa. Mutta emme toista jo kokeiltuja, riittämättömiä keinoja, jotka ovat tuoneet meidät tähän pimeään päivään.

Lähteet: Reuters,  AP, STT

Juttua muokattu klo 01:36: Täsmennetty alkua ja eri osapuolten kantoja. Venäjä vastustaa pakotteita, mutta Kiina ei uutistoimistojen mukaan ole lausunut niistä, vaan ainoastaan vastustanut sotilaallisia toimia.