Israel aikoo rakentaa Itä-Jerusalemiin 800 uutta asuntoa juutalaisille

Valkoisen talon mukaan toimi ei edistä rauhaa.

Israelin siirtokunnat
Vaaleita kerrostaloja taustalla aavikkoa.
Itä-Jerusalemin Alzaimin kaupunginosa sekä Länsirannan siirtokunta Ma'ale Adumim, jota Israel päätti laajentaa heinäkuussa 2016. Atef Safadi / EPA

Jerusalemin kaupunki aikoo hyväksyä lähikuukausina 800 uuden kodin rakentamisen juutalaisten asuttamille alueille Itä-Jerusalemissa, kertoo uutistoimisto AP.

Kaupunki ilmoitti keskiviikkona hyväksyvänsä 800 yksikköä juutalaisten asuttamille alueille ja 114 yksikköä arabien asuinalueille.

Jerusalemin kaupunginjohtaja Nir Barkat sanoi lausunnossaan, että rakentaminen Jerusalemissa on "välttämätöntä, tärkeää ja jatkuu täydellä voimalla."

Rakentamispäätös tulee olemaan ensimmäinen sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti helmikuussa Israelin pääministeri Benjamin Netanjahua hillitsemään siirtokuntien rakentamista.

Trumpin neuvonantaja ja vävy Jared Kushner vieraili Israelissa viime kuussa neuvottelemassa osapuolten kanssa mahdollisuudesta aloittaa pitkäaikaiset rauhanneuvottelut. Kushner keskusteli mahdollisista toimista edistääkseen "aitoa ja kestävää rauhaa" israelilaisten ja palestiinalaisten välillä.

Osapuolten välisten syvien erimielisyyksien vuoksi hän ei ole vielä sanonut, miten hän aikoo edetä.

Valkoinen talo: Ei edistä rauhaa

Israelin ilmoituksen jälkeen Valkoinen talo antoi julkilausuman, jossa todettiin presidentti Trumpin ilmaisseen huolensa siirtokunnista niin yksityisesti kuin virkansakin puolesta. Trumpin kerrotaan myös sanoneen, ettei asutustoimenpide edistä rauhaa.

Trumpin hallinto ilmoitti olevansa sitoutunut tekemään kaikkensa edistääkseen rauhanprosessia. Palestiinalaisten vanhempi neuvottelija Saeb Erekat on sanonut Israelin toimien olevan Trumpin rauhanpyrkimysten "tahallista sabotointia."

Israel miehitti itäisen Jerusalemin vuoden 1967 sodan aikana ja liitti sen omaan alueeseensa. Kansainvälinen yhteisö ei ole tunnustanut Israelin suvereniteettia alueeseen. Palestiinalaiset toivovat voivansa perustaa mahdollisesti tulevan valtionsa pääkaupungin itäiseen Jerusalemiin.

Lähde: AP