Trump laskeutui illalla Puolaan – Pitää tänään "merkittävän puheen" Eurooppa-suhteista

Yhdysvaltain presidentti
Air Force One Varsova
Melania ja Donald Trump Okecien lentokentällä Varsovassa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aloitti Euroopan-vierailunsa Varsovasta myöhään keskiviikkoiltana. Hän vierailee maassa 16 tunnin ajan ennen siirtymistään Saksaan, jossa vuorossa on G20-kokous ja useita kahdenvälisiä keskusteluja eri maiden kanssa.

Tänään Trump pitää merkittäväksi luonnehditun puheen Krasinskin aukiolla Varsovassa. Etukäteen on kerrottu, että Trump aikoo käsitellä puheessaan Yhdysvaltojen ja Euroopan suhdetta sekä sen tulevaisuutta.

–  Presidentti aikoo esitellä visionsa Yhdysvaltojen tulevasta suhteesta Eurooppaan sekä Atlantin ylittävän kumppanuuden tulevaisuudesta sekä siitä, mitä se merkitsee Yhdysvaltojen tulevaisuudelle ja menestykselle, sanoi Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H. R. McMaster lehdistötilaisuudessa viime viikolla.

Puheen jälkeen on vuorossa Puolan ja Kroatian presidenttien tapaaminen.

"EU-johtajia ärsyttää"

Diplomaattilähteiden mukaan Trumpin Puolan-vierailu ärsyttää EU-johtajia, jotka ovat hankauksissa Puolan oikeistohallituksen kanssa muun muassa pakolaisista sekä lehdistönvapauskysymyksistä.

Puola sen sijaan on ottanut vierailusta kaiken irti. Viime viikolla hallitsevan Laki ja oikeus (PiS) -puolueen johtaja Jaroslaw Kaczynski sanoi, että muut Euroopan maat ovat Puolalle kateellisia.

Trump osallistuu Varsovassa myös Itä- ja Keski-Euroopan maiden huippukokoukseen. Kokoukseen osallistuvat Puola, Tshekki, Slovakia, Unkari, Liettua, Latvia, Viro, Itävalta, Romania, Bulgaria, Kroatia ja Slovenia.

Kahdenvälisiä keskusteluja

Britannian pääministeri Theresa May ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump aikovat käydä kahdenvälisiä keskusteluja Hampurissa G20-kokouksen yhteydessä. Asiasta kertoo Britannian hallinnon edustaja.

Uutistoimisto Reutersin mukaan hallinnon edustaja kieltäytyi kommentoimasta mitä asioita May aikoo nostaa Trumpin kanssa esille.

Toista kertaa Euroopassa vierailevan Trumpin on määrä keskustella kahden kesken myös Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa.

Lue myös

Trump saapuu myöhään illalla Puolaan - Vastassa kiitollinen yleisö

Trumpin ja Putinin motti – Eurooppa on pakotettu ajattelemaan mantereen puolustus uudelleen

Lähteet: STT, Reuters