1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saunat

Ranskassa tuhansia vuosia vanhasta luolien verkostosta löytyy suomalainen sauna

Kierreportaat johdattavat saunojat Loiren laaksossa suomalaispariskunnan rakentamaan luolasaunaan.

Matti Tulkki kertoo, että luola on ikivanha. Kuva: Juha Nurminen

**VOUVRAY **Linnojen ja viinipeltojen keskellä Loire-joen laaksossa kohoaa suomalaisparin omistama komea majatalo. Sen uumenista löytyy tuhansia vuosia vanha luolien verkosto – sekä suomalainen sähkösauna.  

Löylyihin kavutaan kivisiä kierreportaita pitkin, sillä sauna sijaitsee 15 metrin korkeudessa. Majatalon isännän, Matti Tulkin piti tehdä aluksi vähän kivitöitä, koska tila oli ahdas, eivätkä hirretkään mahtuneet kapeita ja jyrkkiä portaita pitkin ylös.

– Rakentajille oli yllätys, kun he näkivät, kuinka korkealle saunan hirret piti toimittaa, Tulkki naurahtaa.

Anneli ja Matti Tulkki saunansa terassilla. Kuva: Juha Nurminen

Saunan terassilta on huikaisevat maisemat. Löylyjen jälkeen voi katsella Vouvrayn kylää viinipeltoineen. Kauempana siintää kuuluisa Toursin goottilainen katedraali.

– Talomme edessä kulkee vanha roomalaisten tie. Nämä luolat ovat siis ainakin tuhat vuotta vanhoja, Tulkki arvioi.

Vaadittiin kuitenkin pari suomalaista, jotta luolaan keksittiin rakentaa sauna.

–  Tilasimme tänne suomalaisen kiukaan ja saunapaketin. Löylyt ovat siis taattua suomalaislaatua, Tulkki myhäilee.

Perhe muutti Ranskaan vuonna 1985 Matti Tulkin työkomennuksen vuoksi. Määräaikainen ulkomaanpesti muuttui pysyväksi rakkaudeksi Ranskaan.

Luolasaunassa saa hyvät löylyt. Kuva: Juha Nurminen

Vovrayn luolasauna on jo perheen toinen löylyhuone, ensimmäinen jäi Alsacessa sijainneen edellisen talon uusille omistajille.

– He olivat siitä aluksi kovin innoissaan. Myöhemmin kuitenkin kuulimme, että saunasta oli tehty hillokellari, emäntä Anneli Tulkki nauraa.

Suomalaisille saunominen on toki tuttua puuhaa. Tulkit kertovat huomanneensa viime vuosien aikana, että yhä useampi ulkomaalainen majatalon vieras tuntee saunaetiketin.

– Myös ranskalaiset osaavat nykyään saunoa ja pyytävät laittamaan heille löylyt valmiiksi. Meille tulee porukoita ihan sitä varten, Anneli Tulkki kertoo.

Kierreportaat johdattavat luolasaunaan. Kuva: Anneli Tulkki

**Kulttuurierot liittyvät **pukeutumiseen ja saunajuomiin. Ranskalaiset saunovat uimapuku päällä, eikä heille maistu saunaolut vaan juomana on useimmiten mineraalivesi.

Osa ihmisistä luulee saunaa etukäteen luksuskylpyläksi, mutta kaikki ovat lopulta positiivisesti yllättyneitä. 

– En ole vielä tavannut vierasta, joka ei olisi pitänyt saunomisesta sitä kokeiltuaan. Joku saunoo kaksi minuuttia, toinen kaksi tuntia, mitään sääntöjä täällä ei ole, paljastaa Anneli Tulkki.

Jesse Lindgren saunoo luolasaunassa. Kuva: Juha Nurminen

Tällä kertaa luolasaunan lauteilla istuu suomalaisvieras: Ranskassa ensimmäistä kertaa vieraileva Jesse Lindgren. Saunassa on noin 80 astetta ja löylyt saavat häneltä hyvän arvosanan.

– Täällä tulee sopivasti hikeä pintaan, ei ole yhtään liian tunkkaista. Näkymät ovat huikeat. En ole tällaisista ennen saunoessa nauttinut, Lindgren sanoo.

**Myös vilvoittelupaikka **kirvoittaa nuorelta mieheltä kehuja: Järven tai hangen sijaan väliaikaviilennys sujuu ranskalaisittain uima-altaassa. 

– Ei lainkaan pöllömpää, Lindgren huokaa.

Saunojat vilvoittelevat uima-altaalla. Kuva: Juha Nurminen

Lue myös: Katso suomalaisten oudot ja upeat saunat maailmalla: Kiuas kaasupullosta, lauteet mangopuusta, seurana torakat