Nooa otti siivet alleen ja karkasi – Hämeenlinnassa flirttaileva vislaaja voikin olla papukaija

Umpikesy Nooa on edelleen karkuteillä Hämeenlinnassa. Jos puusta kuuluu moro, flirttivislausta tai Kwaijoen silta -elokuvan sävelmää, se on Nooa.

papukaijat
Vihreä, keltaniskainen papukaija suomalaisessa järvimaisemassa
Nooa-papukaija todennäköisesti pelästyi jotain ja karkasi hämeenlinnalaiselta kesämökiltä.Jonne Stenroth

HämeenlinnaHelsinkiläinen Jonne Stenroth on huolissaan, ja ihan syystä. Hänen 16-vuotias papukaijansa, keltaniska-amatsoni, otti siivet alleen ja karkasi hämeenlinnalaiselta kesämökiltä kesäkuun viimeisenä torstaina. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Kun viikko katoamisesta on kulunut, papukaijasta on saatu vain pari aavistusta. Näyttäisi siltä, että Nooa on lentänyt linnuntietä noin viiden kilometrin matkan mökiltä Hämeenlinnan keskustaan.

Ihan varmaa syytä Stenroth ei tiedä, miksi kesy ja koulutettu papukaija otti nokkiinsa. Stenroth arvelee, että Nooa pelästyi jotain, mikä sai sen karkaamaan.

Neljännen päivän jälkeen ei olla mökin liepeiltä mitään kuultu.

Jonne Stenroth

– Se lensi muutaman sadan metrin päähän mökin pihasta korkean männyn latvaan ja jäi jumittamaan sinne. Se oli kolmisen päivää ihan lähimaastossa. Sitten se ilmeisesti hakeutui lähemmäs mökkiä, jossa oli toinen papukaija ulkotarhassa. Siinä ne huutelikin keskenään. Neljännen päivän jälkeen ei olla mökin liepeiltä mitään kuultu, kertoo Stenroth.

Myöhemmin omistajalle tuli vinkki, että Nooa olisi pyrähtänyt Hämeenlinnan keskustaan. Stenroth lähti vinkin perässä kaupungille, mutta Nooaa ei vain löytynyt.

Toinen vinkki tuli keskiviikkona 5. heinäkuuta. Nooa olisi mahdollisesti keskustassa flirttivislaillut, mutta lintua ei pystytty paikantamaan.

Kutsu Nooaa nimeltä

Variksenkokoinen, väriltään vihreä ja keltaniskainen papukaija saattaa siis flirttivislailla, huudella moroa tai vastaavia tervehdyksiä tai esittää Kwai-joen sillan tai Kummisedän tunnussävelmiä. Silmien lisäksi siis myös korvat kannattaa pitää auki, jotta papukaijan voi havaita.

Koska Nooa on ihmisten perään, pitää Jonne Stenroth todennäköisenä, että se hakeutuu ihmisten seuraan. Papukaijaa voi yrittää myös houkutella luokseen.

– Huutamalla nimeltä, antaa Stenroth ensimmäisen vinkin.

Myös ruoalla kannattaa yrittää houkutella, sillä Nooa on hyvin perso ihmisten ruoalle.

– Tässä kohtaa se on nyt ihan sama mitä sieltä löytyy: leipää, juustoa, ynnä muuta. Näyttämällä ruokaa, huhuilemalla ja avaamalla oven, jos se suostuisi lentämään suoraan sisälle, antaa Stenroth neuvoja papukaijan houkutteluun.

Vihreä, keltaniskainen papukaija suomalaisessa järvimaisemassa
Jonne Stenroth

– Jos se nyt sattuu lentämään lähelle, laittaa käden vaan eteen, se nousee kyllä kädelle.

Ei pidä kuitenkaan ottaa linnusta kiinni. Eli jos se lennähtää kädelle, ei pidä laittaa toista kättä linnun päälle, sillä silloin Nooa voi pelästyä.

– Jos sen saa kädelle, olalle tai se lentää luokse, niin mahdollisimman nopeasti menisi jonnekin sisätilaan ja ottaisi sen jälkeen yhteyttä minuun.

Yhteyttä voi ottaa myös Yle Hämeenlinnan toimitukseen esimerkiksi sähköpostilla hameenlinna@yle.fi.

Ihmisseura on Nooalle kaikki kaikessa

Viime päivinä on ollut koleaa ja sateista. Jonne Stenroth uskoo, että Nooa pärjää kelien puolesta hyvin, sillä se on tottunut olemaan myös pihalla.

– Jotain ruokaakin saattaa löytää, mutta luulisi kyllä, että rupeaa vähän nälkä kurnimaan. Nooa on umpikesy, joten mitä todennäköisemmin se alkaa hakeutua jonnekin ihmisten luo hiljalleen.

Stenrothilla on kokemusta eläimistä, sillä hän itse työskentelee Korkeasaaressa, tosin kissaeläinten parissa.

Nooa ei ole aivan tavallinen papukaija, vaan se on ollut mukana tv-projekteissa, muutamassa elokuvassa, kuten Risto Räppääjä ja yöhaukka -elokuvassa sekä teatterissa.

Kyse on todellakin koulutetusta linnusta, ja ihmisseura on Nooalle kaikki kaikessa.