Tutkijatohtori: Sotevalmistelu toi esiin politiikan uuden jakolinjan asiantuntijoiden ja poliitikkojen välillä

Tutkijatohtori Johanna Vuorelma arvioi, että soten venyminen on kova tappio hallitukselle.

sote-uudistus
Johanna Vuorelma.

Helsingin yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma Eurooppa-tutkimuksen verkostosta pitää sotevalmisteluun saatua lisäaikaa hyvänä päätöksenä. Hän kuitenkin muistuttaa, että asiantuntijat pitkään varoittelivat liian tiukasta aikataulusta.

– Politiikan tutkijan näkökulmasta tässä on nähtävissä sellainen uusi jakolinja perinteisemmän oppositio – hallitus -jakolinjan rinnalla, jossa ikään kuin asiantuntijavalta ja hallitus ovat vastakkain. Jälleen kerran tässä on nähty merkki siitä.

Valtapolitiikka vai yhteinen hyvä?

Vaikka sotevalmisteluun annettua lisäaikaa on kiitelty, pitää Vuorelma aikataulun venymistä tappiona hallitukselle. Hallituksen uskottavuus on hänen mukaansa kärsinyt jo pidemmän aikaa tempoilevasta politiikasta. Vaikka kevään aikana on kerrottu positiivisista talousnäkymistä, se ei ole ole näkynyt hallituksen suosiossa.

– Siellä on taustalla perustavanlaatuisempi luottamuspula. Ei luoteta, että hallitus pystyy ajamaan läpi uudistuksia siten, että ne ovat laadukkaasti valmisteltu ja menevät suunnitellusti.

Vuorelman mielestä sotevalmistelussa on herännyt myös kysymys, kenelle päätöksiä tehdään. Onko taustalla yhteinen hyvä vai valtapoliittisia vaikuttimia? Esimerkiksi hän nostaa maakuntauudistukseen valitun mallin, jota asiantuntijat eivät pitäneet hyvänä sekä valinnanvapautta koskevan esityksen, jossa markkinatoimijat ovat keskeisenä hyötyjänä.

Lue myös

Tuleva ministeri Saarikko uskoo, että sote saadaan maaliin – aikataulun venyminen pettymys

Sote sitä, sote tätä: Missä nyt oikein mennään? Katso napakka tiivistelmä tärkeimmistä käänteistä