Saaren kallioon ruuvattu valtava rannikkotykki yllätti sodassa venäläiset – nyt sitä myydään baariksi

Rannikkotykkiä väestötiloineen kaupataan vajaalla 200 000 eurolla. Tykkiin mahtuu 30 ihmistä.

tykit
Rannikkotykki Kotkan Rankin saaressa
Kai Savolainen / Kotkan Saaret Oy

Kaksi vuotta sitten matkailukäyttöön avautuneessa Rankin saaressa Kotkassa on myynnissä pala Suomen sotahistoriaa. Saaresta on tullut myyntiin puolustusvoimien käytöstä poistettu rannikkotykki. Hintapyyntö on 199 000 euroa.

Hintaan vaikuttaa tykin historiallinen merkitys.

– Hinnan määritys oli vaikeaa. Ei sitä 50 000 eurolla voi myydä. Joku armeijan vanha kenraali, joka sen voisi ehkä ostaa, voi pitää tätäkin pyyntiä pilkkahintana ja kinuten haluaa sen omakseen, sanoo Kotkan Saaret Oy:n markkinointipäällikkö Kai Savolainen.

Vertailun vuoksi pari vuotta sitten Rankin 49 hehtaarin saari ja Kirkonmaan noin 45 hehtaarin kokoinen varuskunta-alue siirtyivät uudelle omistajalle 700 000 euron kauppahintaan.

Pyydetty vajaan 200 000 euron kauppasumma ei pidä sisällään tonttia. Tykki sijaitsee matkailupalveluiden käyttöön tarkoitetulla alueella. Yksityiskäyttöön ja kesämökiksi sitä ei siis saa.

Itse tykki on suojelukohde, mutta ympärille saa rakentaa katoksia ja varastoja.

Tykki osaksi matkailutoimintaa

Tykissä itsessään on radiohytti, pommisuoja ja tilat 30 hengelle. Se on paksuine betoniseinineen ja kattoineen kuin bunkkeri. Kiinteistössä on ilmastointi, sähköt ja juokseva vesi. Tilat muuntuisivat esimerkiksi baariksi tai museoksi.

– Jos itse tekisin siitä baarin, radiohyttiin tulisi sauna. Baari olisi ulkopuolella ja kiertäisi tykkiä reilun etäisyyden päästä. Myynti olisi kuvun läpi. En veisi asiakkaita istumaan tykin sisään, mikä sekin on tietysti mahdollista. Kukapa sitä haluaa istua siellä sähkövalojen loisteessa, kun merinäköala on siinä tärkein juttu, maalailee markkinointipäällikkö Kai Savolainen.

Uusi omistaja voisi periaatteessa laittaa ovet lukkoon, mutta Kotkan Saaret haluaa kehittää Rankkia matkailusaarena. Matkailun kannalta Suomen puolustukseen käytetyt taistelulaitteet ovat erittäin tärkeitä.

– Kun matkailijoilta käy saaressa, he haluavat aina esittelyn ja vierailla tykissä sisällä. Toive on, että vierailuja voidaan jatkaa. Vaikka saaressa on myös toinen tykki, on myynnissä oleva tykki mielenkiintoisempi miehistöluoliensa vuoksi, perustelee Kotkan Saaret Oy:n markkinointipäällikkö Kai Savolainen.

– Sellainen ostajaehdokas on poissuljettu, joka meinaa ovet laittaa säppiin, Savolainen jatkaa.

Pitkäaikaiseen yöpymiseen tykki ei sovellu, mutta sitä on tarjottu toisinaan myös majoituskäyttöön saarelle tuleville yöpyjille. Toistaiseksi vieraat ovat majoittautuneet saaren muissa vaihtoehdoissa ja varusmiehet ovat tykin viimeisimmät yöpyjät.

– Se olisi mahtavin vaihtoehto, että joku ostaa tykin lisäksi läheisen tontin loma-asumiselle ja ryhtyy harjoittamaan matkailutoimintaa ja loma-asumista samassa, haaveilee Kotkan Saaret Oy:n markkinointipäällikkö Kai Savolainen.

Suomea suojellut rannikkotykki torjui venäläiset

Rankin rannikkotykki on venäläisten alunperin ennen Suomen itsenäisyyttä rakentama. Tykki on lähtöisin laivastosta, josta se on siirretty maihin ja kiinnitetty kallioon. Myöhemmin tykki on muuntunut tehokkaammaksi suomalaisten käsissä.

– Suomalaiset muuttivat sitä teknisesti niin, että se pystyi ampumaan pidemmälle kuin alkuperäinen laivatykki. Se oli ratkaiseva toisen maailmansodan taisteluissa, jossa venäläinen laivasto oli hyökkäämässä Rankkiin. Venäläiset eivät tienneet, että tykki pystyy ampumaan niin pitkälle ja sillä pystyttiin torjumaan venäläiset etäisyydeltä, jota he eivät osanneet arvioida. Se on sankaritykki, kertoo markkinointipäällikkö Kai Savolainen.

– Yllättäminen on ehkä vähän liioittelua. Hiihtoprikaatin tehtävä oli hiihtää Suursaaresta rannikolle ja he kyllä tiesivät joutuvansa rannikkotykistön tulilinjalle, vaikka tykkejä ei olisi edes modernisoitu. Lisäksi tykistössä oli myös 10 tuumaisia tykkejä, joiden kantama oli joka tapauksessa pidempi kuin näiden Canet tykkien, huomauttaa sotahistorioitsija, everstiluutnantti evp. Jarmo Nieminen.

Sitä, että joku irrottaisi tykin ja veisi pois, ei tarvitse pelätä.

– Eiköhän se ole ikuisiksi ajoiksi ruuvattu kiinni, tuumaa Savolainen.

Tykin ulkopuoli ei tule muuttumaan merkittävästi. Sisäpuolisia tiloja voi muokata uuteen käyttötarkoitukseen sopiviksi.

Tykkien vaiheikas historia

Rankin saaressa seisovalla tykillä on värikäs historia. Nykyinen tykki on tyypiltään 152 mm Canet Tampella. Alun perin tykki oli pelkkä Canet, joka jäi suomalaisten sotasaaliiksi 1918.

– Suomalaiset jatkoivat niiden käyttöä ja modernisoivat tykkejä. Rankin tykki todella osallistui venäläisen hiihtoprikaatin torjuntaan talvisodassa, vahvistaa sotahistorioitsija, everstiluutnantti evp. Jarmo Nieminen.

Jatkosodan päätyttyä vuonna 1944 valvontakomissio päätti poistaa kaikki raskaat rannikkotykit Hangon itäpuolelta. Siinä yhteydessä myös Rankin tykki sai lähtöpassit ensin väliaikaiselle asevarikolle Kymilinnaan. Siitä ne jatkoivat matkaansa Hameenlinnaan Parolan varikolle.

– Tykit vietiin saaresta pois kehtoineen, suuntauskoneistoineen ja putkineen, kertoo Jarmo Nieminen.

1950-luvun alussa aloitettiin tykkien modernisointi. Rankkiin tykit venäläiset tykit palautettiin vuonna 1953.

– Sitä on mahdoton sanoa ovatko ne samat tykit jotka siellä alun perin oli. Kehto saattaa olla sama tai sitten ei, sanoo sotahistorioitsija Jarmo Nieminen.

Tykit putkitettiin uudelleen vuonna 1958. Tampella valmisti uudet putket ja nimi muuttui sen myötä Canet Tampellaksi.

– Vanhan tykin suuntauskoneistoon tehtiin uusi putki eli uusi tykki, täsmentää sotahistorioitsija Jarmo Nieminen.

Muutostyöt jatkuivat 60-luvun alkuun saakka. Tykit louhittiin kallioon ja varustettiin suojakilvillä.

– Talvisodan tykit olivat avoasemissa maan päällä. Asejärjestelmä on toinen kuin talvisodan aikaan. Mikään ei muistuta alkuperäistä, huomauttaa sotahistorioitsija, everstiluutnantti evp. Jarmo Nieminen.

Lisää myytävää tulossa

Rankin saari on myytäviä kohteita täynnä. Kauppoja voitaisiin käydä noin 30 erilaisesta kohteesta.

– Siellä on asuntoja, isompaa kasarmia, varastoja ja halleja. Kuuden asunnon kerrostaloon pystyisi joku rakentamaan vaikka hotellin, luettelee Kai Savolainen.

Kaavoituksen eteneminen loppuvuodesta vauhdittaa saaren kehittämistä ja linjaa saaren tulevaisuutta. Tykillekin on löytynyt jo kiinnostuneita.

– Mediamylläkkä on herättänyt sellaistenkin ihmisten kiinnostuksen, jotka voisivat olla jopa ostajaehdokkaita.

Tykin myynnistä uutisoi ensimmäisenä MTV (siirryt toiseen palveluun).

Täydennetty 6.7.2017 17.03 sotahistorioitsija Jarmo Niemisen tiedoilla tykkien historiasta.