Tangomarkkinoiden yleisötavoite 100 000: "Halutaan mitoittaa tapahtuma sellaiseksi, että vierailla on hyvä olla"

Seinäjoen Tangomarkkinoilla jaetaan tänään torstaina jo ensimmäinen kruunu, kun illalla valitaan vuoden 2017 tangokuningatar.

Seinäjoen tangomarkkinat
tangomarkkiinoiden kuningatar-finaalistit esiintyivät Seinäjoen Torikeskuksessa.
Kuningatarfinalistit vetivät kauppakeskuksen täyteen yleisöä torstaina päivällä. Illalla on vuorossa finaali.Merja Siirilä / Yle

Seinäjoen Tangomarkkinat käynnistyivät keskiviikkona illansuussa perinteisellä tangoparaatilla. Kolea sää ei tahtia haitannut.

– Paraati oli aivan mahtava ja väkeä tuli vaikka oli koleaa. Ihmisillä oli pompat päällä ja heitä oli aivan entiseen malliin, iloitsee Tangomarkkinoiden hallituksen puheenjohtaja Kalle Lähdesmäki.

Tangomarkkinat tavoittelee tänä kesänä 100 000 kävijää - ei vähempää, mutta ei paljon enempääkään. Lähdesmäen mukaan Seinäjoen imu kestää 100 000 vieraaseen saakka, mutta jos yleisöä tulee siitä enemmän, alkaa olla ruuhkaa. Sitä järjestäjät eivät halua.

– Halutaan mitoittaa tapahtuma sellaiseksi, että vierailla on hyvä olla.

Jotain uutta, enimmäkseen vanhaa

Tangomarkkinat luottaa pääasiassa vanhaan, hyväksi koettuun konseptiin. Uutta on tänä vuonna kuitenkin esimerkiksi tanssiorkestereiden SM-kilpailu SMORK, joka järjestetään nyt ensimmäistä kertaa Seinäjoella.

Järjestäjät luottavat edelleen vahvasti kuningatar- ja kuningaskilpailun vetovoimaan. Vuoden 2017 tangokuningatar (siirryt toiseen palveluun) valitaan torstaina ja tangokuningas (siirryt toiseen palveluun) lauantaina. Perjantai puolestaan huipentuu Tango Finlandia -juhlakonserttiin.

Tänä vuonna finalistien joukossa ei ole ollenkaan pohjalaisia artisteja. Kalle Lähdesmäki ei usko, että se vaikuttaa tapahtuman kävijämääriin.

– Finalistien kannattajajoukkoja on tulossa Seinäjoelle eri puolilta maata, tietää Lähdesmäki. Perinteisesti Tangomarkkinoiden yleisöstä noin neljäsosa on tullut Seinäjoelta ja Etelä-Pohjanmaalta, kolme neljäsosaa muualta Suomesta.

tangomarkkinoiden kuningatarfinalisti esiintymässä
Helsinkiläinen Sini Ikävalko tavoittelee tangokuningattaren kruunua.Merja Siirilä / Yle

Tangomarkkinat monelle tärkeä perinne

Tangokuningatarfinalistien esiintymistä Seinäjoen Torikeskukseen oli tullut katsomaan ja kuuntelemaan muiden mukana Pirkko Karresuo. Seinäjokelainen Karresuo on seurannut tangokuninkaallisten valintaa vuosien ajan.

– Arja Koriseva on suosikkini tähänastisista kuninkaallisista. Hän on monipuolinen esiintyjä, taitava laulaja ja näyttelijäkin, kehuu Karresuo.

Karresuo on pannut merkille, että vuoden tangokuninkuus ei vielä takaa tulevaisuutta artistina. Yrittäjiä on nykyisin paljon ja kilpailu kovaa.

– Kun ajattelee vanhoja tähtiä, jotka ovat olleet pinnalla viisikymmentäkin vuotta, niin vaikka tangokunikaallisille pedataan yksi vuosi, niin kyllä valtavasti heidän täytyy töitä tehdä, että pystyvät samaan.

Tangomarkkinoille Karresuo toivoo menestystä, mutta myös kykyä uudistua. Nykyisin tapahtuman menestys on hänen mukaansa paljon sen varassa, että niin monet tulevat Tangomarkkinoille vuodesta toiseen tavan ja perinteen vuoksi.

Tangontanssijoita Seinäjoen Torikeskuksessa
Merja Siirilä / Yle

Tangomarkkinat on järjestetty vuodesta 1985 lähtien ja tavoittanut vuosikymmenien varrella suuren yleisön myös television välityksellä. Vuoteen 2008 saakka tangolaulukilpailut televisioitiin MTV3:ssa ja vuodesta 2009 viime vuoteen saakka yhteistyökumppanina oli YLE. Tänä vuonna televisioinnista vastaa AlfaTV ja radioinnista Järviradio.