1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kiinteistön opasteet

Puskat pois talonumeron edestä! Huonossa lykyssä ambulanssi ei löydä kotiisi

Ihmishengen pelastaminen on joskus sekunneista kiinni. Auttajilla ei ole aikaa etsiä pensaiden peittämää tai liian alas kiinnitettyä talon numeroa.

Kiinteistön opasteet
Talon numero piilossa seinässä
Palotarkastusinsinööri Perttu Mukkala opastaa kiinnittämään numeron niin ylös, että sen näkee hyvin paloautosta käsin.Marjut Suomi / Yle

Pelastustoimi toivoisi paremmin parturoituja pihoja ja selkeämpiä merkintöjä talojen kulmiin. Erityisen huonolla tolalla ovat merkinnät mökkialueilla, joilla numeroviitan ja itse rakennuksen välillä saattaa olla satoja metrejä. Vaikka navigaattori näyttääkin reittiohjeet auttajille, oikea talo saattaa silti jäädä tarpeeksi nopeasti löytämättä vain sen takia, että talon numeroa on vaikea havaita.

Pirkanmaan pelastuslaitoksen palotarkastusinsinööri Perttu Mukkala opastaa kiinnittämään numeron niin ylös, että sen näkee paloauton tai ambulanssin kuljettajan korkeudelta.

Teoriassa on mahdollista, että vakuutusyhtiö vähentää maan tasalle palaneen rakennuksen korvauksia, jos osoitemerkinnät ovat puuttuneet.

Perttu Mukkala

Rehevät sireeni-, ruusu- ja muut pensaat sekä puiden lehvät peittävät usein ihan oikealle korkeudellekin kiinnitettyjä numerokylttejä, kertoo Mukkala.

– Vanhoilla omakoti- ja mökkialueilla se on viikoittainen ongelma. Siellä ovat pihapuut ja pensaat kasvaneet talonumerointien eteen ja se saattaa pahimmassa tapauksessa viivästyttää avun saantia muutamilla minuuteilla.

Sekunnit voivat ratkaista avun

Mukkala perää mökkialueilla opastusta perille saakka. Nykyisellään opastenumero saattaa olla melko etäällä ja tie haarautua matkalla useaankin kertaan. Ja kohteessa talon numero ratkaisee.

– Ei sitä ratkaista navigaattorin perusteella, että kumpi talo valitaan, vaan kyllä se on talon numero.

Palotarkastusinsinööri Mukkalan mukaan ihmiset eivät välttämättä ymmärrä sitä, miten tärkeää numeron näkyminen on. Vakavassa sairaskohtauksessa avun saaminen on sekunneista kiinni.

– Jos me joudumme etsimään kaksi minuuttia osoitetta kadun varressa siinä vaiheessa, se myöhästyttää avun saantia. Ja sekunnit voivat olla ratkaisevia sairaskohtauksissa.

Invakyltti kasvien takana piilossa
Marjut Suomi / Yle

Pelastuslain mukaan kiinteistön omistajan ja haltijan on huolehdittava siitä, että hälytysajoneuvoille tarkoitetut ajotiet tai muut kulkuyhteydet (pelastustiet) pidetään ajokelpoisina ja esteettöminä ja että ne on merkitty asianmukaisesti. Peruslähtökohtana pidetään, että poliisin ja pelastusviranomaisten on päästävä apua tarvitsevaan kohteeseen, kun jokin onnettomuus sattuu.

Kiinteistöjen palotarkastuksissa kiinnitetään huomiota myös numerokylttien näkymiseen, sanoo Mukkala. Huonosta näkyvyydestä voi seurata korjausmääräys.

– Jos ei korjausmääräystä noudata, voidaan vakavissa tapauksissa mennä uhkasakkoon tai teettämisuhkaan. Teoriassa on mahdollista, että vakuutusyhtiö vähentää maan tasalle palaneen rakennuksen korvauksia, jos osoitemerkinnät ovat puuttuneet.

Lue seuraavaksi