Vielä kymmenisen vuotta sitten Ville Pääkkönen sai graffiteistaan tuhansien eurojen sakot – Nyt hän on haluttu graffititaiteilija

Ville Pääkkönen jäi 17-vuotiaana kiinni laittomista graffiteista. Nuorena hän saattoi ahkeroida satoja tägejä yhden päivän aikana, nyt 30-vuotiaana taiteilijana hän pyhittää viikossa yhden työpäivän maalaamiselle.

taide
Taiteilija istuu sohvalla graffitin edessä
Pyry Sarkiola / Yle

LappeenrantaVille Pääkkönen ehti tälläkin kertaa juosta karkuun. 17-vuotias urheilijanuori oli ollut ystävänsä kanssa maalaamassa graffiteja Lappeenrannan jäähallin seinään.

– Ehdin maalata yhden jutun ja aloitin toista. Sitten siihen tuli joku paikalle, oli lähdettävä juoksemaan.

Seuraavana päivänä poliisi soitti Pääkköselle ja pyysi kuulusteluun. Ystävä oli puhunut.

Olin aina ollut se kaveriporukan huonoin piirtäjä

Poliisi oli napannut Pääkkösen kaverin kiinni juuri ennen kuin hän oli ehtinyt juosta kotiinsa. Repussa oli muutama purkki maalia. Tästä käynnistyi tapahtumavyyhti, mikä johti lopulta oikeudenkäyntiin ja sen seurauksena juuri täysi-ikäiselle Villelle lankesi maksettavaksi yhteensä 7500 euroa.

Summa koostui sakoista, vahingonkorvauksista ja oikeudenkäyntikuluista.

Ville Pääkkönen
Pyry Sarkiola / Yle

Famea sadalla tägillä päivässä

Ville Pääkkönen on seitsenlapsisen perheen vanhin poika. Taitoluistelun hän aloitti leikki-iässä ja harrasti sitä kunnes polvet pettivät aikuisuuden kynnyksellä. Nuoren ihmisen elämää täyttivät muutkin harrastukset, kuten jalkapallo ja salibandy.

Pääkkönen oli 14-vuotias kun graffiti tuli hänen elämäänsä. Hän tutustui isosiskonsa kaveriin joka maalasi, ja ihastui taiteeseen täysin.

– Olin aina ollut se kaveriporukan huonoin piirtäjä. Harjoittelin itsekseni ja halusin tulla niin hyväksi, että kehtaisin maalata samalle seinälle kuin hän.

Niin lopulta tapahtuikin.

Ville Pääkkösen tekemä graffiti
Ville Pääkkönen teki keväällä 2017 ystävänsä 20-vuotissyntymäpäivän kunniaksi graffitin kaupungin graffitiseinään. Ville Pääkkönen

2000-luvun alussa ei Lappeenrannassa ollut tarjolla yhtään laillista paikkaa graffiteille. Niinpä tägejä ja kuvia maalattiin laittomasti, määrät olivat suuria.

– Silloin sitä haki sitä famea. Ja sitä sai näkyvyydellä. Parhaimmillaan tein pari sataa tägiä päivässä ja lisäksi muutaman piissin (teos) ja throw-upin (pienempi graffiti).

“Kavereista puhuminen ei ollut vaihtoehto”

Pääkkönen katsoo harmistuneena Lappeenrannan sähkölaitoksen seinää.

– Tähän on valitettavasti maalattu nyt päälle. Tuossa alla näkyy tuota violettia, se oli yksi kaupungin vanhimpia jäljellä olevia graffiteja.

Graffitikulttuuriin kuuluu paljon kirjoittamattomia sääntöjä. Toisten töitä pyritään aina kunnioittamaan.

– Se menee niin, että toisen kuvan päälle voi maalata jos tekee hienomman.

Käsien tärinä pitää oppia pitämään kurissa

13 vuotta sitten poliisilta tulleen kuulustelukutsun jälkeen Pääkkönen vietti muutaman yön putkassa. Syy oli siinä, ettei nuori mies suostunut kertomaan poliisille muiden graffiteja maalanneiden kavereidensa nimiä.

– En nähnyt sitä edes vaihtoehtona.

Välit Pääkkösen ilmiantaneeseen kaveriin katkesivat tuolloin heti.

Metsän keskelläkin on laitonta maalata - “Kysyisin, oletteko tosissanne?”

– Täällä on pahimmat itikat!

Pian kolmikymppinen Ville Pääkkönen tietää mistä puhuu, sillä hän on puolet elämästään tarponut metsissä maalaamassa graffiteja. Edelleen hän liikkuu luonnossa, nykyisin sienestämässä ja kalastamassa.

Betoni on aina betoni

Pääkkönen on johdattanut meidät keskellä metsää Lappeenrannan laitamille. Paikalla on betoninen silta. Sillan alapinnoille maalatuista graffiteista vanhimmat ihmishahmot ovat Pääkkösen tietojen mukaan tehty 90-luvulla, ne on pyritty säilyttämään osana historiaa.

Graffitteja sillan alla
Sillan tolppien vanhimmat kuvat ovat 1990-luvulta. Pyry Sarkiola / Yle

– Tällaisissa paikoissa sai usein maalata rauhassa. Ei nämä varmaan ketään ole häirinneet, pyrittiin pitämään paikka siistinä.

Tänne sillan alle Pääkkönen teki aikoinaan ensimmäisen muraalinsa (isompi seinämaalaus). Laittomasti.

– Ihmetyttää jos tällaiseen toimintaan puututtaisiin. Voisi kysyä poliiseilta, että oletteko nyt aivan tosissanne?

Ville Pääkkönen
Pyry Sarkiola / Yle

Syrjäinen paikka vaatii auton, mutta siellä saa varmemmin maalata rauhassa ja harjoituttaa taitojaan.

– Laittomilla paikoilla on aina se jännitys ja lopputulos ei välttämättä ole kovin hyvä. Käsien tärinä pitää oppia pitämään kurissa.

Graffiti sillan alla
Ville Pääkkösen ensimmäinen muraali 2000-luvun lopulta. Ville Pääkkönen

Graffitiharrastajien rakentama uusi graffitiseinä on pystytetty Lappeenrannan Huhtiniemeen pari päivää aiemmin. Jo nyt sitä koristaa useita graffiteja, myös Ville Pääkkösen käsiala näkyy vanerissa.

Suuntaus graffititaiteen tuomisesta metsistä päivänvaloon ja lailliseksi taidemuodoksi saa Pääkköseltä vuolaat kiitokset. Hän on myös itse ollut mukana ajamassa kaupunkiiin luvallisia maalauspaikkoja. Vaneri ei silti ole suosikkialusta.

– Betoni on aina betoni. Kai se fiilis siinä on se juttu, naurahtaa taiteilija.

Graffiti ukista

Tulevana viikonloppuna Ville on graffitiharrastajien ja kaupungin graffitipajan nuorten kanssa maalaamassa kahta alikulkutunnelia Lappeenrannassa. Kymmenen vuotta sitten hän ei olisi uskonut tällaista tapahtuvan. Eikä nuori Ville Pääkkönen olisi ehkä itsekään ollut valmis maalaamaan kaupungin luvalla.

Viimeinen laiton työ jäi kesken

Lappeenrannan Rutolassa sijaitseva vanha tukkien ylivientilaitos on koristeltu kauttaaltaan graffiteilla. Vieressä on maamerkkinä korkea punatiilinen muuntajarakennus.

Muuntajan seinään Ville teki joitakin vuosia sitten viimeisen laittoman graffitinsa.

– Olin kaverin kanssa täällä ja vartija saapui paikalle. Kaveri hämäsi vartijaa ja meni sille juttelemaan. Lähdimme pois paikalta sillä välin kun vartija käänsi autoaan tuossa.

Ville Pääkkönen graffitinsa edessä.

Pääkkönen on siirtynyt tekemään ainoastaan laillisia graffiteja. Syynä oli halu kehittyä taiteilijana.

– Halusin tehdä monimutkaisempia juttuja, laittomissa paikoissa ei niihin pysty.

Pääkkönen on ollut muutaman vuoden Lappeenrannan kaupungin palkkalistoilla. Koulujen aikaan hän vetää kerran viikossa nuorten graffitipajaa sekä tekee toisinaan muita ohjauskeikkoja nuorten kanssa.

– En tee laittomia enää lainkaan. Se on sovittu työnantajankin kanssa silloin kun aloitin.

Kaupungin ensimmäinen suuri tilausgraffiti

Kulttuuri ja asenteet ovat Pääkkösen omista nuoruusajoista muuttuneet niin paljon, että hän pitää mahdollisena että pajoilla kasvaa sukupolvi mikä ei ikinä maalaa laittomiin paikkoihin.

Ja vaikka maalaisivatkin, lopputulos olisi harjoittelun ansiosta parempi.

Muraali parkkihallissa
Tähän saakka suurin tilaustyö on yksityisen taloyhtiön parkkialueella. Pyry Sarkiola / Yle

Vuosi sitten Pääkkönen sai ainutlaatuisen työtarjouksen Etelä-Karjalassa. Yksityinen taloyhtiö Lappeenrannan keskustassa tilasi häneltä suuren työn kerrostalon pysäköintialueelle. Tällaisia töitä hän toivoisi tulevaisuudessa lisää. Työstä maksettava korvaus on kuitenkin vielä monesti ongelma.

– Usein ajatellaan, että pelkät materiaalikulut tekisivät meidät tyytyväisiksi. Näiden tilaustöiden eteen nähdään kuitenkin suuri vaiva.

Graffiti Lappeenrannassa
Pyry Sarkiola / Yle

Ville Pääkkönen täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Hän sai 18-vuotiaana saadut 7500 euron sakot maksettua aikoinaan lainarahan avulla. Tällä oli nyt katsottuna suuri merkitys.

– Jos luottotiedot olisivat menneet, niin sen jälkeen olisi voinut ajatella, että ei ole mitään väliä. Elämä olisi voinut mennä ties miten...