Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytysten määrä laskenut jälleen hieman

Koko maassa syntyvyys on laskenut huomattavasti alkuvuoden aikana. Väestöliiton tutkimusprofessorin mukaan syntyvyyttä ei saada nousuun pikatempuilla.

syntyvyys
vastasyntynyt, Länsi-Pohjan keskussairaala, synnytys
Laura Valta / Yle

Länsi-Pohjan keskussairaalassa synnytysten määrä on laskenut hieman. Tänä vuonna kesäkuun loppuun mennessä synnytyksiä on ollut 257. Sen mukaan koko vuoden synnytysten määrä olisi jäämässä 520 paikkeille.

Viime vuonna synnytyksiä oli vajaat 550 ja vuotta aiemmin runsaat 560. Syntyneiden lasten määrä on hiukan synnytyslukua korkeampi monikkoraskauksien johdosta.

Koko maassa syntyvyys on laskenut huomattavasti alkuvuoden aikana. Syntyneiden lasten määrä laski Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tammikuun ja toukokuun välillä seitsemän prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Jos alkuvuoden trendi jatkuu, painuu vastasyntyneiden määrä ensimmäistä kertaa alle 50 000:n sitten vuoden 1868 nälkävuoden.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ennakkotietojen mukaan viime vuonna Suomessa syntyi alle 54 000 lasta. Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirchin mukaan syntyvyyttä ei saada nousuun pikatempuilla.

– Pitkällä tähtäimellä tehokkainta on laaja perhepoliittinen paketti, joka tarjoaisi rahan sijaan enemmän joustoja, enemmän mahdollisuuksia yhdistää erilaisia elämäntilanteita hyvään ja tuettuun vanhemmuuteen. Rahalla voi saada jonkin yksittäisen kunnan lapsiluvun pomppaamaan, mutta se tarkoittaa vain sitä, että ne, jotka hankkisivat lapsen muutenkin, ajoittavat lapsen hankkimisen siten, että saavat lapsibonuksen, Rotkirch sanoo.